Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: szpinak

środa, 13 czerwca 2018

Bardzo smaczna przystawka, którą możemy podać w zwykły dzień, ale również na większą imprezę.

Bardzo ładnie się prezentuje na stole.

Składniki:

      Ciasto:

  • 450 gram szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła

 

        Dodatkowo:

  • 200 gram serka śmietankowego
  • 200 gram łososia wędzonego

 

1. Szpinak mrożony najpierw odmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody , szpinak surowy blendujemy z pół szklanki mleka, smażymy na rozgrzanym maśle, jak jest już podsmażony dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i odstawiamy do wystudzenia.

2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy żółtka, następnie dodajemy szpinak, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Formę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy masę szpinakową.

Pieczemy około 15-20 minut w temp.w 180 stopni .

Po wyciągnięciu z piekarnika zwijamy roladę i zostawiamy do ostygnięcia.

3.  Serek śmietankowy doprawiamy solą i pieprzem, rozsmarowujemy na szpinakowym biszkopcie i układamy wędzonego łososia , ponownie zwijamy w roladę. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. Jak się dobrze schłodzi to kroimy na plasterki.

 

                               SMACZNEGO !

środa, 13 września 2017

Pyszne ciasto ze szpinakiem, które w połączeniu z masą z nasionami chia na mleczku kokosowym i posypane suszoną żurawiną jest bardzo smaczne.

 

Składniki:

Ciasto:

5 jajek

szczypta soli

3 łyżki cukru trzcinowego

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 gram szpinaku

 

Masa:

1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)

duży jogurt naturalny gęsty (330 ml)

3 łyżki nasion chia

2 galaretki zielone

500 ml wody

 

Dodatkowo:

4 łyżki żurawiny suszonej

 

1. Pieczemy ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka i na na sam koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół.

2. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.

Robimy masę : Nasiona chia mieszamy razem z jogurtem naturalnym i odstawiamy na około godzinę, aby nasiona napęczniały. Do jogurtu wlewamy mleczko kokosowe i tężejące galaretki, mieszamy. Na jeden blat ciasta wlewamy masę.

3. Drugi lat ciasta kruszymy na drobne kawałeczki i układamy na masie (ciasto można również położyć w całości).

4. Pokruszone ciasto szpinakowe posypujemy suszoną żurawiną. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

 

                                       SMACZNEGO !

czwartek, 17 sierpnia 2017

Bardzo szybka, smaczna i zdrowa sałatka. Łatwa w przygotowaniu nawet jeżeli zjawią nam się niespodziewani goście to możemy ją zrobić bardzo szybko.

Składniki:

200 gram surowego szpinaku

kilka suszonych pomidorów

50 gram sera feta

 

3 łyżki ziaren słonecznika

 

Dressing:

1 łyżka musztardy

1 łyżka miodu

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

 

1. Szpinak myjemy, osuszamy i wykładamy na talerz.

2. Suszone pomidory kroimy na małe kawałeczki i układamy na szpinaku.

3. Ser feta kroimy w drobną kostkę i układamy na szpinaku i suszonych pomidorach.

4. Z musztardy, miodu, oliwy z oliwek i soku z cytryny robimy dressing i polewamy po sałatce.

5. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i posypujemy sałatkę.

 

                               SMACZNEGO !

czwartek, 02 czerwca 2016

Sezon truskawkowy i szpinakowy w pełni, a więc zapraszam na bardzo szybką i smaczną sałatkę, którą możemy przygotować w kilka chwil.

 

 

 

Składniki:

szpinak świeży

sałata zielona

1 ogórek

1 pomidor

kilka truskawek

pół opakowana sera feta

pestki słonecznika

oliwa z oliwek

sól

pieprz

 

Szpinak i sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzu. Pomidora, obranego ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę i układamy na listkach szpinaku i sałaty. Truskawki kroimy na pół i również równomiernie układamy. Wszystko posypujemy pestkami słonecznika, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

 


"Czas na szpinak 6!"