Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: beza

poniedziałek, 05 stycznia 2015

Witam Was wszystkich po świętach. Czy Wam również ten czas tak szybko leci ? Dopiero były Święta, Sylwester, Nowy Rok dzisiaj już 5 stycznia, a ja jeszcze nie dodałam żadnego wpisu na bloga, pora to nadrobić.

Bardzo się cieszę, że coraz więcej osób zagląda do mojej kuchni.

Zapraszam Was na ciasteczka "Słoneczka z bezą" i życzę Wam wszystkim Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 2015, dużo zdrowia,  aby Wam nie brakowało uśmiechu na twarzy i żeby słoneczko świeciło dla Was cały rok :)

 


Ciastka słoneczka z bezą

 

Bardzo pyszne ciasteczka, idealne do kawki i do herbatki.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

3 żółtka

20 dkg margaryny Palma

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Beza:

3 białka

20 dkg cukru pudru Diamant

1 cukier waniliowy

 

Dodatkowo:

marmolada jabłkowa

olejek pomarańczowy

 

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę Palmę, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kieliszkiem kółeczka.

2. Białka ubijamy z cukrem pudrem Diamant i cukrem waniliowym. Każde kółeczko smarujemy pianą, dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia .

3. Ciasteczka pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

4. Marmoladę mieszamy z olejkiem pomarańczowym. Jak ciastka przestygną to smarujemy marmoladą stronę bez piany i przekładamy dwa ciasteczka do kupy.

 

 

                            SMACZNEGO !

poniedziałek, 07 lipca 2014

Pyszne ciasto, idealne na upalne dni, bo nie trzeba go przekładać :)


Składniki :

Ciasto ucierane:

6 żółtek

2 całe jajka

15 dkg cukru pudru

15 dkg margaryny

3 dkg smalcu

20 dkg mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

słoik wiśni drylowanych

garść rodzynek

orzechy mielone do posypania

 

Beza kokosowa:

6 białek

20 dkg cukru

20 dkg kokosu

 

1. Ciasto ucierane: margarynę ucieramy ze smalcem, cukrem, żółtkami i jajkami na koniec dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na formie o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Na cieście układamy wiśnie drylowane, rodzynki i posypujemy mielonymi orzechami.

3. Beza z białek: białka ubijamy, dodajemy cukier i na koniec kokos, delikatnie mieszamy. Pianę rozsmarowujemy na rodzynkach i na wiśniach Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około godziny.

 

 

 

 

 

                                  SMACZNEGO!