Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: ciasto kruche

czwartek, 24 stycznia 2019

Bardzo pyszne ciasto kokosowe z galaretką, do tego placki kruche i masa kakaowa na śmietanie to idealne połączenie.

 

Składniki:

                                Ciasto kruche:

40 dkg mąki pszennej

25 dkg margaryny

20 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

3 żółtka

1 łyżka śmietany 18 %

1 łyżeczka proszku do pieczenia


 Na stolnicę dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w formach 23x38 cm wysmarowanych tłuszczem około 20-30 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor.                            

                             

                             Placek kokosowy:

4 białka

15 dkg cukru

15 dkg kokosu

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Białka ubijamy , stopniowo dodajemy cukier, następnie dajemy kokos, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.                        

 

                                     Masa :

1 szklanka śmietany 18 %

10 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 łyżki kakao

1 pokruszony placek kruchy

 

   Jeden placek kruszymy na drobno i dajemy do miski, dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy, kakao i ucieramy z tego masę.                           

 

                            Dodatkowo:

                       2 galaretki czerwone

Rozpuszczamy galaretki czerwone według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

 

 

  Przekładamy: Jeden placek kruchy przekładamy połową masy, dajemy drugi placek kruchy, smarujemy drugą połową masy, przekładamy plackiem kokosowym i polewamy tężejącą galaretką.


środa, 14 listopada 2018

Pyszne ciasto kruche przełożone marmoladą i masą, które na zakończenie daje pyszny efekt.

Ciasto można zrobić na co dzień i od święta.

Składniki:

           Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 10 dkg margaryny
  • 10 dkg smalcu
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Masa jajeczno-cytrynowa:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dkg margaryny
  • sok z połowy cytryny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wody

 

       Dodatkowo:

  • marmolada

 

1. Ciasto: na stolnicę dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, wykładamy do foremek 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor.

2. Jajka ubijamy z cukrem na parze aż zgęstnieją i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do stężenia. Ucieramy margarynę, dodajemy tężejącą galaretkę, następnie dajemy po 1 łyżce masy jajecznej i na sam koniec sok z cytryny.

3. Przekładamy: jeden placek smarujemy marmoladą albo dżemem, przekładamy drugim plackiem, dajemy masę jajeczną i przekładamy trzecim plackiem. Dekorujemy dowolnie.

 

                               SMACZNEGO !

niedziela, 04 listopada 2018

To ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, ale często u nas gości, bo moje dzieciaki bardzo go


Składniki:

          Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • pół szklanki śmietany 18 %
  • 15 dkg margaryny
  • płaska łyżeczka amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Budyń:

  • 2 duże budynie śmietankowe
  • 1 litr mleka

 

Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto kruche i zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie równe części i wykładamy na formy o wymiarach 23x38 cm wysmarowane tłuszczem i lekko na boki. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, jeżeli budyń jest bez cukru to do pozostałego mleka dodajemy cukier według przepisu na opakowaniu i zagotowujemy, jak mleko zakipi to wlewamy rozrobiony budyń i chwilę gotujemy.

Boki z placków ścinamy. Przekładamy placek, połowa budyniu, drugi placek, pozostały budyń i na wierzch rozkruszamy palcami odcięte boki z placków.

 

                              SMACZNEGO !

poniedziałek, 15 października 2018

Szybkie i smaczne ciasto ze śliwkami, najlepiej smakuje jeszcze na ciepło.

Zamiast śliwek możemy użyć dowolnych owoców.

              Składniki:

Ciasto kruche:

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 20 dkg margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ponadto:

  • 50 dkg śliwek
  • cukier do posypania śliwek
  • cynamon do posypania śliwek
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, cukier puder, śmietanę, żółtka oraz proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto kruche.

Ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną część rozwałkowujemy i dajemy na blachę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 25x35 cm.

Śliwki myjemy, usuwamy pestki, połówki śliwek układamy równomiernie na placku i posypujemy cukrem i cynamonem. Rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim śliwki. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40-50 minut.

Jak ciasto lekko przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.

 

                             SMACZNEGO !

poniedziałek, 07 maja 2018

Ciasto, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Jest pyszne i bardzo słodkie.

Składniki:

       Ciasto :

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg margaryny
  • 12 dkg cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Dodatkowo:

  • dowolna konfitura lub dżem
  • orzechy
  • rodzynki

 

        Piana:

  • 6 białek
  • 40 dkg cukru pudru
  • troszeczkę kwasku cytrynowego
  • kilka kropli aromatu cytrynowego

 

  •            czekolada na wierzch

 

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, żółtka, cukier puder, ocet, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm, ciastem wykładamy również boki formy i pieczemy około 20-30 minut na złoty kolor w temp. 180 stopni.

Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier puder, następnie ubijamy na parze, na sam koniec dodajemy kwasek cytrynowy i aromat, jak piana będzie gorąca, to odstawiamy aby chwilę przestygła.

Przestudzony placek smarujemy dowolną konfiturą lub dżemem, posypujemy tartymi orzechami i rodzynkami, wykładamy pianę i posypujemy tartą czekoladą.

 

                            SMACZNEGO !

czwartek, 04 stycznia 2018

Pyszne ciasto makowe, które w połączeniu z masą orzechową daje bardzo smaczny efekt końcowy.

Idealne na Boże Narodzenie.

#beko, #ciastojakzobrazka, 

Składniki:

           Ciasto: 

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg cukru pudru
  • 30 dkg margaryny
  • 5 żółtek gotowanych
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

           Masa orzechowa:

  • 10 dkg orzechów mielonych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • mleko (tyle aby przykryło orzechy)
  • 15 dkg margaryny

 

            Dodatkowo:

  • marmolada jabłkowa
  • 1 puszka masy makowej (dowolne dodatki do masy)

 

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka gotowane przetarte przez sitko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części . Jedną część rozwałkowujemy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i pieczemy na złoty kolor.

2. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i smarujemy marmoladą jabłkową.

3. Masę makową wykładamy z puszki, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy różne dodatki np: cukier puder, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, olejek migdałowy, rodzynki, albo co kto jeszcze lubi.

Masę makową wykładamy na placek kruchy posmarowany marmoladą jabłkową , rozsmarowujemy i pieczemy około 45-50 minut w temp 180 stopni.

4. Do garnka dajemy zmielone orzechy włoskie, pół szklanki cukru i łyżkę masła i zalewamy mlekiem tyle aby przykryło orzechy. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia do wystudzenia. Ucieramy 15 dkg margaryny i łączymy z zimnymi orzechami. Masę wykładamy na wystudzony placek z makiem.

5. Na masę dajemy placek kruchy.

6. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą albo lukrem.

 

                                           SMACZNEGO !

 

Chcecie się dowiedzieć jak sprytnie przekroić ciasto ?

    klik


Ciasto jak z obrazka

czwartek, 30 listopada 2017

Ciasto bardzo lubiane w mojej rodzinie, przepis pochodzi jeszcze z zeszytu mojej mamy.

Składniki:

Ciasto:

25 dkg margaryny

2 szklanki mąki

pół szklanki śmietany 18%

 

Krem:

4 żółtka

1 szklanka cukru

2 szklanki mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

25 dkg margaryny

cukier puder do posypania

 

Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto, najlepiej zrobić je dzień wcześniej i dać do lodówki.

Na drugi dzień ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy w brytwankach posmarowanych tłuszczem o wymiarach 23x38 cm około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Krem: W pół szklance mleka rozrabiamy żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy, jak zakipi wlewamy powstały budyń, mieszamy na ogniu aż masa zgęstnieje i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy zimny budyń.

Na jeden placek wykładamy krem przekładamy drugim plackiem. Kremówkę posypujemy cukrem pudrem.


sobota, 01 lipca 2017

Ciasto, które pamiętam jeszcze z mojego dzieciństwa.

Składniki:

Ciasto:

 4 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru pudru

1 płaska łyżeczka amoniaku

1 płaska łyżeczka sody

15 dkg margaryny

2 jajka

2 łyżki śmietany 18 %

3 łyżki miodu płynnego

 

Masa z kaszy manny:

2 szklanki mleka

pół szklanki cukru

4 łyżki kaszy manny

25 dkg margaryny

pół szklanki cukru pudru

 

Dodatkowo:

1 łyżka kakao

dżem porzeczkowy

 

1. Składniki na ciasto dajemy na stolnice i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części.

2. Rozwałkowujemy i wykładamy na formy o wymiarach 23x38 cm wysmarowane tłuszczem.

3. Pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

4. Robimy masę: mleko i pół szklanki cukru zagotowujemy, jak zakipi to dodajemy kaszę mannę i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

5. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i dwoma żółtkami. Dodajemy po łyżce wystudzonej kaszy manny.

6. Jeden placek smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i przykrywamy drugim plackiem.

7. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dajemy kakao i mieszamy. Placek smarujemy masą białą i przekładamy trzecim plackiem.

8. Następnie smarujemy masą z kakao.

9. I przekładamy czwartym plackiem.

 

                               SMACZNEGO !

środa, 31 maja 2017

Pyszne ciacho przekładane serem i rabarbarem, idealne do kawy i do herbaty.

Składniki:

Ciasto kruche:

3 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru pudru

25 dkg margaryny

1 całe jajko

2 żółtka

2 łyżki śmietany 18 %

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa rabarbarowa:

1 kg rabarbaru

około pół szklanki cukru

1 galaretka czerwona

 

Masa serowa:

80 dkg sera białego twarogowego

4 jajka

20 dkg margaryny

20 dkg cukru

1 budyń śmietankowy

1/4 szklanki mleka

 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w formach wysmarowanych tłuszczem o wymiarach 23x38 cm w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią.

 

2. Masa rabarbarowa: rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki, dajemy do garnka i rozsmażamy, pod koniec smażenia dodajemy cukier Jak rabarbar będzie już usmażony, zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę czerwoną, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masa serowa: ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, do garnka dajemy ser, margarynę, jajka, cukier i wszystko zagotowujemy na małym ogniu, jak zacznie gęstnieć to rozpuszczamy budyń w mleku, wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia.

3. Przekładamy: na jednym placku rozsmarowujemy przestudzoną masę rabarbarową.

4. Przekładamy drugim plackiem.

5. Rozsmarowujemy przestudzoną masę serową i przekładamy trzecim plackiem.

6. Dekorujemy dowolnie.

 

                              SMACZNEGO !


Rabarbar 2017

poniedziałek, 05 grudnia 2016

Pyszne ciacho na każdą okazję. Idealne połączenie maku i orzechów.

Składniki:

Ciasto kruche:

60 dkg mąki

25 dkg margaryny

25 dkg cukru

6 żółtek

1 łyżka smalcu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka śmietany

 

Dodatkowo:

1 łyżka kakao

 

Orzechy:

25 dkg orzechów włoskich

1 szklanka cukru

pół szklanki mleka

2 jajka

 

Mak:

30 dkg maku

20 dkg cukru

2 białka

kilka kropli olejku migdałowego

odrobina cynamonu

1 łyżeczka kawy prawdziwej mielonej

 

Dodatkowo:

wiśnie smażone

 

1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy ją do zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Orzechy: orzechy drobno mielimy, parzymy mleko z cukrem i dodajemy orzechy, chwilę mieszamy i odstawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy rozbite jajka i dokładnie ucieramy. Mak i orzechy dzielimy na dwie części.

2. Jeden biały placek dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, Na placek wykładamy smażone wiśnie.

3. Na wiśnie wykładamy wzdłuż paskami po jednej części maku i orzechów. Dajemy po trzy paski.

4. Na to ścieramy na grubej tarce ciasto brązowe z zamrażalnika .

5. I potem wykładamy paskami pozostały mak i orzechy. Orzechy nad mak, a mak nad orzechy.

6. Przykrywamy drugim plackiem białym i nakłuwamy widelcem.

7. Wszystko razem pieczemy w temp. 180 stopni ponad godzinę.

8. Po upieczeniu dekorujemy dowolnie.

 

                        SMACZNEGO !

poniedziałek, 07 grudnia 2015

Ciasto trójsmakowe, idealne do kawki, każdy znajdzie w nim coś smacznego dla siebie. Na nadchodzące święta będzie w sam raz.

 

Składniki:

Kruchy spód:

20 dkg mąki pszennej

10 dkg margaryny

10 dkg cukru pudru

2 łyżki śmietany 18 %

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa makowa:

1 puszka masy makowej ( ja dodałam jeszcze do niej skórkę pomarańczową i odrobinę olejku migdałowego )

 

Masa serowa:

50 dkg sera białego

12 dkg margaryny

20 dkg cukru pudru

3 jajka

2 łyżki rodzynek

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Masa orzechowa:

10 dkg orzechów włoskich

4 jajka

10 dkg cukru

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

 

2. Masę makową z puszki przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczową i olejek migdałowy, w miarę potrzeby można jeszcze dodać odrobinę cukru. Masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy.

3. Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym żółtku, następnie dodajemy po łyżce zmielonego lub zmiksowanego sera, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, rodzynki i ubite białka, delikatnie mieszamy, wykładamy na mak i rozsmarowujemy.


 

4. Masa orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wykładamy na ser i rozsmarowujemy.

 

5. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie wysypujemy z formy, polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

                          SMACZNEGO !

poniedziałek, 11 maja 2015

Dzisiaj zapraszam na bardzo smaczny i szybki placek na każdy dzień.

Składniki:

Ciasto kruche:

60 dkg mąki pszennej

20 dkg cukru pudru Diamant

20 dkg margaryny

3 żółtka

3 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

1 kg rabarbaru

cukier do posypania rabarbaru

cukier puder Diamant do posypania ciasta

 

Sposób przygotowania

1. Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, cukier puder, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto.

2. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23x38 cm.

3. Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałeczki, rozkładamy go równomiernie na placek i posypujemy cukrem. Rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim rabarbar. Dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40-50 minut. Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.

Moja rada: Zamiast rabarbaru możemy użyć dowolnych owoców.

 

 

 

                         SMACZNEGO !

 


Rabarbarowa rewolucja

środa, 14 stycznia 2015

Ciasto trochę pracochłonne, wydaje się trudne do zrobienia, ale wcale tak nie jest. Końcowy efekt pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje.

 

Placek z kremem i kulkami kakaowymi

 

Składniki:

 

Ciasto kruche:

50 dkg mąki

15 dkg cukru pudru

25 dkg margaryny

3 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

marmolada do posmarowania

 

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny

 

1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy mąkę, cukier puder, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i posiekaną margarynę, miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na około 30 minut. Wyciągamy ciasto z lodówki, jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

 

2. Smarujemy marmoladą.

 

3. Do drugiego ciasta dajemy kakao i mieszamy.

 

4. Urywamy po troszeczkę ciasta i robimy kakaowe kulki, które układamy na placku posmarowanym marmoladą.

 

5. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-40 minut.

 

6. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.

 

7. Krem: odlewamy trochę mleka i rozrabiamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

 

8. Przekładamy: placek z kulkami smarujemy kremem.

 

9. Przekładamy biszkoptem.

 

10. Po wierzchu polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !

wtorek, 11 listopada 2014

Wiem, że dużo osób czeka na ten przepis, a więc zapraszam na pyszny serniczek, które rozpływa się w ustach.

 

U mnie w domu serniki są bardzo lubiane, a więc staram się je robić na różne sposoby.

 


 

Sernik z kremem 

 

Składniki:

Ciasto kruche:

45 dkg mąki

15 dkg cukru pudru

25 dkg margaryny

4 żółtka

1 cukier waniliowy (16 gram)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

1 łyżka kakao

 

Ser:

1,5 kg sera

0,5 kg cukru pudru

25 dkg margaryny

8 jajek

1 kisiel cytrynowy

 

Krem:

1,5 szklanki mleka

1 cukier waniliowy

2 żółtka

1 budyń śmietankowy

25 dkg margaryny

15 dkg cukru pudru

 

Ciasto kruche: na stolnicę dajemy mąkę, margarynę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dajemy kakao. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

Robimy ser: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka, potem zmielony ser, kisiel i ubite białka na sztywno. Mieszamy. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, na placek wykładamy ser.


 

Rozwałkowujemy ciasto z kakao i delikatnie dajemy na ser (jest to trochę trudne, ale potem ten placek będzie w środku, więc nawet jak nie przykryje całego sera, to nic się nie dzieje). Pieczemy około 60-70 minut w temp. 180 stopni.


 

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim żółtka i budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, na gotujące się mleko wlewamy powstały budyń, chwilę niech pokipi i zdejmujemy z ognia, niech przestygnie. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Przekładamy: upieczony sernik w kakaowym cieście smarujemy kremem i przekładamy plackiem kruchym. Po wierzchu dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

 

 

                                 SMACZNEGO !

wtorek, 14 maja 2013

Lubicie serniki? Bo ja bardzo i to pod każdą postacią :)

Dzisiaj przedstawiam wam przepis na "Sernik z kokosami"



Składniki:

Ciasto kruche:

30 dkg mąki pszennej

15 dkg margaryny

15 dkg cukru pudru

2 łyżki śmietany

3 żółtka


1 łyżeczka proszku do pieczenia



Ser:

1 kg sera białego

30 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 całe jajka

3 żółtka

pół szklanki oleju

1 szklanka mleka

1 budyń śmietankowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Piana z kokosem:

6 białek

3/4 szklanki cukru

20 dkg
kokosu

 

Wykonanie:

Ze składników na ciasto kruche miesimy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i
dajemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

Ser mielimy dwa razy przez maszynkę. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i
cukrem waniliowym, dodajemy ser, olej i mleko, ucieramy na koniec dajemy
budyń i proszek do pieczenia.
Masę serową wlewamy na ciasto kruche i pieczemy 50 minut w temp. 180
stopni.

Ubijamy białka z cukrem, dodajemy kokos, mieszamy i wykładamy na podpieczony ser i pieczemy jeszcze 20 minut.

 

SMACZNEGO!

 
1 , 2