Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: ziemniaki

poniedziałek, 19 czerwca 2017

Proste, smaczne i sycące danie, do którego wystarczy tylko zrobić dowolną suróweczkę i obiadek gotowy.

 

Składniki

Marynata:

sól

pieprz

przyprawa kebab-gyros

przyprawa do kurczaka

chili pieprz cayenne

zioła prowansalskie

kminek mielony

bazylia

oregano

czosnek granulowany

1/4 szklanki oleju

 

1 duża podwójna pierś z kurczaka

 

kg ziemniaków

przyprawa do ziemniaków

sól

pieprz

1 cebula

3 duże ząbki czosnku

tłuszcz do wysmarowania naczynia

 

10 dkg sera żółtego

 

Przygotowanie:

1. Do miski wsypujemy po trochę wszystkich przypraw i dodajemy olej, mieszamy. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, lekko rozbijamy i obtaczamy dokładnie w marynacie, odstawiamy na około pół godziny do lodówki.

2. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków.

3. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki i układamy na ziemniakach.

4. Następnie na całej powierzchni rozkładamy zamarynowane piersi z kurczaka.

5. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 60 minut w temp. 200 stopni.

6. Wyciągamy zapiekankę z piekarnika, ściągamy folię i rozkładamy starty żółty ser.

7. Zapiekankę pieczemy jeszcze około 30-40 minut w zależności od ziemniaków aż będą miękkie.

8. Zapiekankę wyciągamy, kroimy na kawałki i podajemy z dowolną surówką. Rada: Składniki do marynaty dajemy w dowolnych ilościach.

 

                                SMACZNEGO !

wtorek, 26 marca 2013

Kupuję różne gazetki z przepisami kulinarnymi i właśnie w jednej z nich znalazłam bardzo fajny przepis, trochę zrobiłam go po swojemu.

W ostateczności wyszło bardzo pyszne danie:)

Parówki w waflach tortowych

Składnik:

1 opakowanie wafli tortowych

20 parówek

2 kg ziemniaków

2 cebule

80 dkg pieczarek

pieprz czarny mielony Kamis do smaku

sól czosnkowa Kamis do smaku

2 jajka

czosnek granulowany Kamis

bułka tarta do obtaczania

olej do smażenia

Wykonanie:

 

Ziemniaki ugotować , przecisnąć przez praskę doprawić do smaku solą czosnkową Kamis i pieprzem czarnym mielonym Kamis. Cebulę pokroić w piórka, dodać czosnek granulowany Kamis i podsmażyć, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli i czosnku chwilę podsmażyć. Każdy wafel kroimy na 4 części, w opakowaniu
jest 5 więc wyjdzie nam 20 kawałków. Parówki obieramy z osłonek. Każdy kawałek wafla smarujemy ciepłymi ziemniakami, na ziemniaki rozsmarowujemy pieczarki i dajemy parówkę i zwijamy. Każdy rulonik obtaczamy w rozbitym jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor z każdej strony.



SMACZNEGO!

wtorek, 05 czerwca 2012

Moje dzieci bardzo lubią kopytka, a więc im zrobiłam i jeszcze trochę ulepszyłam. Były pyszne, polecam.

Składniki na kopytka:

- 1 kg ziemniaków

- 40 dkg mąki

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 - 2 jajka

- troszkę soli

Wyk: ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie, podusiłam i wyłożyłam na stolnicę żeby przestygły. Jak przestygły to dodałam resztę składników i wyrobiłam ciasto. Formowałam wałki i kroiłam na skos. Ugotowałam kopytka w osolonej wodzie. Dodatkowo roztopiłam troszeczkę masłai polałam nim kopytka i wsypałam troszeczkę cukru.

Składniki na mus:

- 1/2 kg truskawek

- szklanka śmietany

- 4 łyżki cukru

Wyk: wszystko dałam do blendera i roztarłam na jednolitą masę.

Kopytka wyłożyłam na talerz i polałam musem.