Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: ciasto kokosowe

czwartek, 24 stycznia 2019

Bardzo pyszne ciasto kokosowe z galaretką, do tego placki kruche i masa kakaowa na śmietanie to idealne połączenie.

 

Składniki:

                                Ciasto kruche:

40 dkg mąki pszennej

25 dkg margaryny

20 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

3 żółtka

1 łyżka śmietany 18 %

1 łyżeczka proszku do pieczenia


 Na stolnicę dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w formach 23x38 cm wysmarowanych tłuszczem około 20-30 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor.                            

                             

                             Placek kokosowy:

4 białka

15 dkg cukru

15 dkg kokosu

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Białka ubijamy , stopniowo dodajemy cukier, następnie dajemy kokos, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.                        

 

                                     Masa :

1 szklanka śmietany 18 %

10 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 łyżki kakao

1 pokruszony placek kruchy

 

   Jeden placek kruszymy na drobno i dajemy do miski, dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy, kakao i ucieramy z tego masę.                           

 

                            Dodatkowo:

                       2 galaretki czerwone

Rozpuszczamy galaretki czerwone według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

 

 

  Przekładamy: Jeden placek kruchy przekładamy połową masy, dajemy drugi placek kruchy, smarujemy drugą połową masy, przekładamy plackiem kokosowym i polewamy tężejącą galaretką.


środa, 21 listopada 2018

Pyszne ciacho, które dzięki jabłkom i galaretce nie jest za słodkie. Delicje dodają dodatkowego smaku.

Idealne i na co dzień i od święta.

     Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

 

      Placek kokosowy:

  • 4 jajka
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie dajemy kokos i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

      Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 galaretka pomarańczowa

 

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dajemy do garnka, dodajemy cukier i wodę i chwilę gotujemy, aż jabłka troszeczkę zmiękną. Odstawiamy jabłka z ognia wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do tężenia.

Do pokrojenia jabłek użyłam noża Ambition.

      Masa śmietanowa:

  • 1 śmietana śnieżka
  • 200 ml mleka
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 szklanki wody

 

Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia. Ubijamy śmietanę śnieżkę na mleku i wlewamy tężejącą galaretkę.

 

     Dodatkowo:

  • 300 gram delicji pomarańczowych

 

Przekładamy: na biszkopt wykładamy masę jabłkową , układamy delicje, dajemy masę śmietanową i przekładamy plackiem kokosowym.

Polewamy polewą i posypujemy kokosem.

 

Wpis zawiera lokowanie produktu Ambition.

 

                      SMACZNEGO !

 


Przepis na udane święta

wtorek, 06 lutego 2018

Bardzo smaczne ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać. Idealne dla smakoszy kokosu i rodzynek.

         Składniki:

  •  Ciasto ucierane :
  • 25 dkg margaryny
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  •  Dodatkowo:
  • 2 łyżki kakao
  • 5 dkg rodzynek

 

  •  Masa kokosowa:
  • 20 dkg kokosu
  • 12 dkg margaryny
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru

 

1. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dajemy ją na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Masło, kokos, mleko i cukier zagotowujemy i rozsmarowujemy na cieście kakaowym.

3. Masę kokosową posypujemy rodzynkami.

4. Po rodzynkach rozsmarowujemy ciasto białe. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

5. Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.

 

                            SMACZNEGO !