Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większ± moj± pasj± jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będ± chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu s± moj± własno¶ci±. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - doł±cz do nas rondel

Wpisy z tagiem: krem

czwartek, 30 listopada 2017

Ciasto bardzo lubiane w mojej rodzinie, przepis pochodzi jeszcze z zeszytu mojej mamy.

Składniki:

Ciasto:

25 dkg margaryny

2 szklanki m±ki

pół szklanki ¶mietany 18%

 

Krem:

4 żółtka

1 szklanka cukru

2 szklanki mleka

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

25 dkg margaryny

cukier puder do posypania

 

Z m±ki, margaryny i ¶mietany zagniatamy ciasto, najlepiej zrobić je dzień wcze¶niej i dać do lodówki.

Na drugi dzień ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i pieczemy w brytwankach posmarowanych tłuszczem o wymiarach 23x38 cm około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Krem: W pół szklance mleka rozrabiamy żółtka, m±kę pszenn± i m±kę ziemniaczan±, pozostałe mleko zagotowujemy, jak zakipi wlewamy powstały budyń, mieszamy na ogniu aż masa zgęstnieje i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy zimny budyń.

Na jeden placek wykładamy krem przekładamy drugim plackiem. Kremówkę posypujemy cukrem pudrem.


sobota, 03 czerwca 2017

To ciasto robię najczę¶ciej w sezonie truskawkowym bo jest przez nas uwielbiane.

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki maki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny

 

Dodatkowo:

60 dkg truskawek

1 galaretka truskawkowa

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, a następnie pieczemy około 20 – 30 minut do suchego patyczka.

 

2. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

 

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy mleko zakipi, wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

 

4. Przekładamy: biszkopt smarujemy kremem, układamy na nim umyte i wyszypułkowane truskawki i zalewamy tężej±c± galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.

 

                         SMACZNEGO !

 


Siedemnasta Truskawka Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

sobota, 26 listopada 2016

Doskonałe poł±czenie muffinek, kremu budyniowego i kiwi. Bardzo wszystkim smakuj± a zwłaszcza dzieciom, polecam na każd± okazję.

Składniki

Na muffinki:

3 szklanki m±ki pszennej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

1,5 szklanki mleka

1/3 szklanki oleju

2-3 kiwi

 

Na krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

2 żółtka

20 dkg margaryny Palma

 

Dodatkowo:

3 kiwi do dekoracji

zielone cukiereczki

 

1. Osobno w miskach ł±czymy ze sob± składniki na muffinki mokre i suche.

2. Do składników suchych wlewamy składniki mokre i wszystko razem mieszamy.

3. Foremki na muffinki napełniamy mas± na 2/3 wysoko¶ci.

4. Kiwi obieramy, kroimy na małe kawałeczki i do każdej muffinki dajemy po trzy kawałeczki. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

5. Robimy krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku mieszamy obie m±ki i żółtka i wlewamy na kipi±ce mleko, lekko mieszamy i odstawiamy z ognia do wystudzenia. Margarynę Palmę ucieramy i ł±czymy z zimnym budyniem. Na każd± muffinkę dajemy trochę kremu, ozdabiamy kawałkami kiwi i zielonymi cukiereczkami.

 

                             SMACZNEGO !

pi±tek, 01 stycznia 2016

Rurki , które zrobiłam po raz pierwszy w życiu i już teraz wiem, że to nie po raz ostatni, bo rurki s± naprawdę pyszne.

         Rurki z kremem budyniowym

Składniki:

Ciasto:

50 dkg m±ki pszennej

25 dkg margaryny Palma

1 szklanka ¶mietany 18 %

szczypta soli

białko do posmarowania

cukier do posypania rurek

 

Krem budyniowy:

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

pół szklanki m±ki pszennej

pół szklanki m±ki ziemniaczanej

3 żółtka

25 dkg margaryny Palma 

 

1. Na stolnicę przesiewamy m±kę, dodajemy ¶mietanę, miękk± margarynę Palmę  i szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i radełkiem tniemy na paski około 1,5-2 cm.


2. Bierzemy foremki na rurki i obwijamy je ciastem od cieńszej strony do grubszej.


3. Rozbijamy białko, smarujemy nim rurki i posypujemy cukrem.


4. Rurki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.


5. Krem: odlewamy jedn± szklankę mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Do odlanego mleka dodajemy m±kę pszenn± i m±kę ziemniaczan± oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Jak mleko z cukrem zakipi to wlewamy powstały budyń, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę Palmę i dodajemy zimny budyń. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki.


 

 

                          SMACZNEGO !

czwartek, 30 kwietnia 2015

Ciasto proste, szybkie i tanie. Bardzo łatwo się je robi, ale za to bardzo szybko znika ze stołu. Placek idealny na każdy dzień.

Składniki na ciasto:

50 dkg m±ki pszennej

15 dkg cukru pudru

5 dkg margaryny

10 dkg miodu

3 łyżki ¶mietany 18 %

1 jajko

1 łyżeczka sody

1 łyżka octu

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

25 dkg margaryny

 

1. Krem: odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim obie m±ki, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, jak zakipi wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.

 


 2. Ciasto: na stolnicę dajemy m±kę, cukier puder, ¶mietanę, jajko, miód, margarynę, sodę i ocet, miesimy ciasto, które dzielimy na 3 czę¶ci.


3. Każd± czę¶ć rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm, pieczemy na złoty kolor około 30 minut).


4. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem. Pierwszy placek smarujemy połow± kremu.


5. Przekładamy drugim plackiem.


6. Rozsmarowujemy pozostały krem.


7. I przekładamy trzecim plackiem.


8. Po wierzchu dekorujemy dowolnie.

 

 

                               SMACZNEGO !

¶roda, 14 stycznia 2015

Ciasto trochę pracochłonne, wydaje się trudne do zrobienia, ale wcale tak nie jest. Końcowy efekt pięknie wygl±da a jeszcze lepiej smakuje.

 

Placek z kremem i kulkami kakaowymi

 

Składniki:

 

Ciasto kruche:

50 dkg m±ki

15 dkg cukru pudru

25 dkg margaryny

3 żółtka

2 łyżki kwa¶nej ¶mietany

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

marmolada do posmarowania

 

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny

 

1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy m±kę, cukier puder, żółtka, ¶mietanę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i posiekan± margarynę, miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci, owijamy w folię spożywcz± i dajemy do lodówki na około 30 minut. Wyci±gamy ciasto z lodówki, jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia.

 

2. Smarujemy marmolad±.

 

3. Do drugiego ciasta dajemy kakao i mieszamy.

 

4. Urywamy po troszeczkę ciasta i robimy kakaowe kulki, które układamy na placku posmarowanym marmolad±.

 

5. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-40 minut.

 

6. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.

 

7. Krem: odlewamy trochę mleka i rozrabiamy w nim m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

 

8. Przekładamy: placek z kulkami smarujemy kremem.

 

9. Przekładamy biszkoptem.

 

10. Po wierzchu polewamy polew± i dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !

poniedziałek, 08 grudnia 2014

Już niedługo ¦więta Bożego Narodzenia, więc przedstawiam Wam moj± kolejn± propozycję, która idealnie pasuje na ten czas.

Bardzo pyszne muffinki o smaku piernika, idealne i na ¶więta i na inne uroczysto¶ci, oraz na zwykł± niedzielę.

 

 

Piernikowe muffinki z kremem malinowym

 

Składniki na 24 muffinki :)

1,5 szklanki cukru pudru

2 jajka

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

1 łyżka kakao

5 łyżek marmolady jabłkowej

1 szklanka ¶mietany 18 %

1 łyżeczka sody

4 szklanki m±ki

 

Krem malinowy:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 budyń malinowy

2 łyżki m±ki pszennej

25 dkg margaryny

 

gwiazdeczki do ozdoby

 

1. Cukier puder ucieramy z jajkami, jak będzie utarty, to dodajemy cynamon, przyprawę do piernika, kakao, marmoladę i ¶mietanę to rozcieramy, na koniec dajemy m±kę i sodę. Masę przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysoko¶ci.

 

2. Muffinki pieczemy w temp. 180 stopni około 20-30 minut (sprawdzamy patyczkiem).

 

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. W odlanym mleku mieszamy budyń malinowy z m±k±, jak mleko zakipi to wlewamy budyń i gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem. Na wystudzone muffinki nakładamy krem i dekorujemy kolorowymi gwiazdkami.

 

 

 

 

 

 

                               SMACZNEGO !

pi±tek, 28 listopada 2014

Dzisiaj zapraszam was na pyszne ciasto ananasowe, które ja bardzo lubię. Będzie idealne na ¶więta.


 

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki m±ki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ciasto kokosowe:

4 białka

3/4 szklanki cukru

20 dkg wiórek kokosowych

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

puszka ananasów

1 budyń ¶mietankowy

4 łyżki cukru

1 łyżka m±ki pszennej

25 dkg margaryny

4 żółtka

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec dajemy m±kę wymieszan± z proszkiem i lekko mieszamy. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

2. Ciasto kokosowe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem kokos i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

3. Krem: ananasy odlewamy, je¶li nie ma szklanki soku to dodajemy wody i zagotowujemy z cukrem. Budyń i m±kę rozrabiamy w trochę odlanym soku i wlewamy na kipi±cy sok, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

4. Ananasy kroimy w drobn± kostkę.

5. Margarynę ucieramy z żółtkami i dodajemy zimny budyń

6. Do kremu wsypujemy ananasy i delikatnie mieszamy.

7. Na biszkopt wykładamy krem i go rozsmarowujemy.

8. Przekładamy plackiem kokosowym.

 

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !

wtorek, 11 listopada 2014

Wiem, że dużo osób czeka na ten przepis, a więc zapraszam na pyszny serniczek, które rozpływa się w ustach.

 

U mnie w domu serniki s± bardzo lubiane, a więc staram się je robić na różne sposoby.

 


 

Sernik z kremem 

 

Składniki:

Ciasto kruche:

45 dkg m±ki

15 dkg cukru pudru

25 dkg margaryny

4 żółtka

1 cukier waniliowy (16 gram)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

1 łyżka kakao

 

Ser:

1,5 kg sera

0,5 kg cukru pudru

25 dkg margaryny

8 jajek

1 kisiel cytrynowy

 

Krem:

1,5 szklanki mleka

1 cukier waniliowy

2 żółtka

1 budyń ¶mietankowy

25 dkg margaryny

15 dkg cukru pudru

 

Ciasto kruche: na stolnicę dajemy m±kę, margarynę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 czę¶ci, do jednej dajemy kakao. Jedn± czę¶ć ciasta rozwałkowujemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

Robimy ser: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka, potem zmielony ser, kisiel i ubite białka na sztywno. Mieszamy. Drug± czę¶ć ciasta rozwałkowujemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia, na placek wykładamy ser.


 

Rozwałkowujemy ciasto z kakao i delikatnie dajemy na ser (jest to trochę trudne, ale potem ten placek będzie w ¶rodku, więc nawet jak nie przykryje całego sera, to nic się nie dzieje). Pieczemy około 60-70 minut w temp. 180 stopni.


 

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim żółtka i budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, na gotuj±ce się mleko wlewamy powstały budyń, chwilę niech pokipi i zdejmujemy z ognia, niech przestygnie. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Przekładamy: upieczony sernik w kakaowym cie¶cie smarujemy kremem i przekładamy plackiem kruchym. Po wierzchu dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

 

 

                                 SMACZNEGO !

niedziela, 05 paĽdziernika 2014

Dzisiaj zapraszam na bardzo pyszne ciasto, które u mnie w domu bardzo szybko znika.

 


 

Składniki:

Ciasto: 1,5 szklanki wody

12 dkg margaryny

1,5 szklanki m±ki

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

3/4 szklanki cukru

2 żółtka

25 dkg margaryny

cukier puder do posypania

 

1. Ciasto - do garnka wlewamy wodę, jak zakipi dodajemy margarynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodajemy m±kę cały czas gotujemy aż ciasto zgęstnieje. Odstawiamy garnek z ognia i czekamy aż ciasto trochę ostygnie. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy mikserem na gładk± masę, na koniec dodajemy proszek do pieczenia.

Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci, dajemy do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem. Ciasto pieczemy bez otwierania piekarnika, jedna forma może stać zanim pierwsza się upiecze.


2. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10-15 minut, potem piekarnik skręcamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze około pół godziny.


3. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy m±kę pszenn±, ziemniaczan± i żółtka, jak mleko zakipi to wlewamy powstały budyń. Jak budyń będzie jeszcze dosyć ciepły to dodajemy margarynę i miksujemy , aby wszystko razem ładnie się poł±czyło na gładk± masę. Przekładamy: ciasto + krem + ciasto.


4. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

                              SMACZNEGO !

Tagi: ciasto krem
15:40, bietka_5 , ciasta
Link Komentarze (8) »
sobota, 09 sierpnia 2014

U mnie sezon malinowy rozpoczęty, a dzisiaj i jutro ma być straszny upał, więc zapraszam na pyszne Ciasto z kremem i malinami.

Takie ciasto jest najlepsze prosto z lodówki.

 


              Ciasto z kremem i malinami

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek

5 łyżek cukru

5 łyżek m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 żółtka

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

2 łyżki m±ki pszennej

25 dkg margaryny

 

Dodatkowo: 1 galaretka malinowa lub truskawkowa

50 dkg malin

Wykonanie:

1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i m±kę wymieszan± z proszkiem, ciasto dajemy na blachę o rozmiarach 23x38 cm i pieczemy około 40 minut.

2. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim m±kę i żółtka, resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy powstały budyń, doprowadzamy do wrzenia. Ucieramy kostkę margaryny i ł±czymy z zimnym budyniem.

3. Dodatkowo będzie nam potrzebna 1 galaretka malinowa, lub truskawkowa któr± szybciej rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy żeby zaczęła tężeć i około 50 dkg malin.

4. Do formy dajemy biszkopt i wykładamy na niego krem.

Na krem układamy maliny.

Maliny zalewamy tężej±c± galaretk±.

Dajemy do schłodzenia do lodówki.

 

                                   SMACZNEGO!

wtorek, 01 lipca 2014

 

Ostatnio brakowało mi trochę czasu i dawno nic nie wrzucałam na bloga, ale teraz postaram się poprawić i czę¶ciej co¶ napisać.

 

Wszystkich którzy zagl±daj± na mojego bloga zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami.

 

Legumina królewska z truskawkami 

 

Składniki:

Biszkopt: 

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki m±ki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

- 2 szklanki mleka

- 8 łyżek cukru

- 1 cukier waniliowy

- 4 żółtka

- 2 łyżki m±ki pszennej

-1 łyżka m±ki ziemniaczanej

- 1 łyżka kakao

- 25 dkg margaryny

 

- 50 dkg truskawek

- 20 dkg galaretki w kostkę

- 3 łyżki rodzynek

 

Masa ¶mietanowa:

- pół litra kwa¶nej ¶mietany

- 4 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

- 3 łyżki letniej przegotowanej wody

 

- czekolada twarda do potarcia na ¶mietanę

 

Wykonanie:

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Krem: odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim żółtka i m±kę pszenn± i ziemniaczan±, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipi±ce mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń.

Krem dzielimy na dwie czę¶ci, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

 

Upieczony biszkopt dajemy do formy.


 

Biszkopt smarujemy kremem białym.


 

Na krem biały układamy truskawki.

 

Truskawki smarujemy kremem z kakao.

 

Galaretkę kroimy w drobn± kostkę.

 

Krem z kakao posypujemy galaretk± i rodzynkami.

 

¦mietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy żelatynę rozpuszczon± w wodzie i wykładamy na galaretkę i rodzynki.

 

Na ¶mietanę ¶cieramy drobno czekoladę mleczn±.

 

Dajemy do schłodzenia do lodówki.

 

 

 

                         SMACZNEGO!

pi±tek, 09 maja 2014

Bardzo lubię to ciasto, bo pachnie miodem, cynamonem i jest w nim dużo kremu :)

Składniki

Ciasto:
pół kg m±ki
20 dkg cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
20 dkg margaryny
1 łyżeczka sody
2 jajka

Masa orzechowa:
15 dkg orzechów włoskich
2 łyżki miodu
15 dkg margaryny 
pół szklanki cukru

Krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
laska wanilii
2 łyżki m±ki pszennej
2 łyżki m±ki ziemniaczanej
25 dkg margaryny 

 

dodatkowo dżem do posmarowania

 

Wykonanie:

 

1. Ciasto: wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy czę¶ci. Dwie z nich pieczemy w formach o wymiarach 23x38 cm wysmarowanych tłuszczem około 25-30 minut w temp. 180 stopni.

 

2. Masa orzechowa: orzechy kroimy na małe kawałki , dodajemy miód, margarynę, cukier i smażymy na złoty kolor. Trzeci± czę¶ć ciasta wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i wykładamy na nie gor±c± masę orzechow±, szybko rozsmarowujemy żeby orzechy za szybko nie zastygły i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

 

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim m±kę pszenn± i m±kę ziemniaczan±, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i lask± wanilii, jak mleko zakipi wyci±gamy laskę wanilii i wlewamy na nie m±ki rozrobione w mleku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę  i ł±czymy z zimnym budyniem.

 

4. Przekładamy: jeden placek smarujemy dżemem, dajemy drugi placek, smarujemy kremem i przekładamy plackiem z mas± orzechow±.

 

 

 

 

 

                                                 SMACZNEGO!

¶roda, 12 lutego 2014

Jak już pewnie wiecie o tym, ja bardzo lubię piec ciasta i wła¶nie ostatnio upiekłam takie z wkładk± jabłkowo-orzechow± przełożone kremem, wyszło naprawdę pyszne :)


 

 

"Ciasto z wkładk± jabłkowo-orzechow±"


Składniki:

Wkładka jabłkowo-orzechowa:

- 4 jabłka

- 1 szklanka cukru

- 1/4 szklanka oleju

- 1 łyżka przyprawy do szarlotki Kamis

- 4 jajka

- 2 szklanki m±ki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- 1 szklanka siekanych orzechów

 

Biszkopt (zrobić podwójnie) :

- 4 jajka

- 20 dkg cukru

- 1 budyń ¶mietankowy

- 1 kisiel truskawkowy

- 1 łyżka m±ki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

- 2 szklanki mleka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 2 łyżki m±ki pszennej

- 2 łyżki m±ki ziemniaczanej

- 25 dkg margaryny

 

- cukier puder Diamant do posypania

 

Wykonanie:

 

1. Wkładka jabłkowo-orzechowa: jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wsypujemy pół szklanki cukru, dodajemy olej i przyprawę do szarlotki Kamis, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.

 


2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy pozostały cukier, potem po jednym żółtku, następnie dodajemy m±kę, proszek do pieczenia, sodę, orzechy posiekane i na koniec dodajemy jabłka, mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy do brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

3. Biszkopt robimy z podwójnej porcji (albo jak pieczemy pojedynczo to robimy dwa takie same biszkopty): białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy kisiel, budyń, m±kę i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i wykładamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut.

4. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim m±kę pszenn± i ziemniaczan±, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to wlewamy powstały budyń i ci±gle mieszamy aż się zagotuje, odstawiamy do wystygnięcia.

Margarynę ucieramy i ł±czymy z zimnym budyniem.

 

5.  Przekładamy: biszkopt smarujemy połow± kremu, potem dajemy wkładkę jabłkowo-orzechow±, następnie smarujemy drug± połowę kremu i przekładamy drugim biszkoptem.

 


 

 

 

6.  Ciasto posypujemy cukrem pudrem Diamant.

 


 

 

                                        SMACZNEGO!

 



¶roda, 05 lutego 2014

Ciasto trochę pracochłonne, ale jest bardzo pyszne, po prostu rozpływa się w ustach. Moje dzieci bardzo je lubi±. Przepis dostałam od siostry, ale że lubię trochę zmieniać przepisy i dodawać co¶ od siebie, to zrobiłam go troszeczkę po swojemu.

A więc zapraszam na ciasto "3Bit po mojemu"

 


 

Składniki:

Biszkopt kakaowy (zrobić podwójnie):

5 jajek

10 dkg cukru

10 dkg m±ki

2 łyżki oleju

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Biszkopt jasny:

4 jajka

4 łyżek cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 cukry waniliowe

3 łyżki m±ki pszennej

3 łyżki m±ki ziemniaczanej

3 żółtka

25 dkg margaryny

 

Masa krówkowa z puszki

15 dkg margaryny

30 dkg ciastek Petitki

 

Wykonanie:

1. Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec, m±kę, proszek do pieczenia, kakao i olej i delikatnie mieszamy. Robimy takie dwa biszkopty i dajemy na brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozpuszczamy obie m±ki i dodajemy żółtka i mieszamy, jak mleko zakipi, to wlewamy powstały budyń i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę, jak budyń będzie zimny, to dodajemy go stopniowo do margaryny i ucieramy. Biszkopt kakaowy smarujemy połow± kremu.

 


 

2. Na krem układamy na całym placku ciastka petitki.

 


 

3. Masa krówkowa: margarynę ucieramy , stopniowo dodajemy po łyżce masy krówkowej. Ciastka smarujemy połowę masy krówkowej.

 


 

4. Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy , stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wykładamy na brytwankę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Na masę krówkow± dajemy biszkopt jasny.

 


 

5. Biszkopt smarujemy pozostał± mas± krówkow±.

 


 

6. Na masie układamy drug± warstwę ciastek Petitki.

 


 

7. Ciastka smarujemy kremem.

 


 

8. I przekładamy drugim biszkoptem kakaowym.

 


 

9. Ciasto polewamy polew± i dekorujemy dowolnie.

 

 

                                                 SMACZNEGO!

 
1 , 2