Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większ± moj± pasj± jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będ± chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu s± moj± własno¶ci±. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - doł±cz do nas rondel

Wpisy z tagiem: krem

poniedziałek, 28 stycznia 2019

Pyszne ciasto makowe z masa kokosow±.

Galaretka i wi¶nie nadaj± mu lekko winny smak.

Składniki:

                         Ciasto makowe:

8 białek

3/4 szklanki cukru

10 dkg margaryny

3/4 szklanki m±ki pszennej

1/4 szklanki maki ziemniaczanej

3/4 szklanki maku suchego

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy , stopniowo wsypujemy cukier, następnie dodajemy m±kę pszenn± i ziemniaczan± wymieszan± z proszkiem do pieczenia , wystudzon± margarynę, suchy mak i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

 

                             Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

 

                         Masa kokosowa:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki m±ki pszennej

1 łyżka maki ziemniaczanej

10 dkg wiórków kokosowych

1 żółtko

25 dkg margaryny

Jedn± szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej mieszamy obie m±ki, żółtko , wiórki kokosowe i wlewamy na gotuj±ce się mleko, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej.

 

                         Masa wi¶niowa:

2 galaretki wi¶niowe

3 szklanki wody

1 szklanka wi¶ni drylowanych

Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Jak zaczn± tężeć to wsypujemy wi¶nie i mieszamy.

 

Dodatkowo:

5 łyżek wiórków kokosowych do posypania ciasta uprażonych na suchej patelni.

 

Przekładamy: ciasto makowe przecinamy na pół, na jedn± czę¶ć wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy biszkoptem, wykładamy masę wi¶niow±, przekładamy drug± czę¶ci± ciasta makowego, rozsmarowujemy pozostał± masę kokosow± i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

 

                               SMACZNEGO !

pi±tek, 25 stycznia 2019

Niedawno Wam pisałam, że dostałam paczkę od Cukry Nyskie do testowania.

Dzisiaj podaję Wam przepis na Bananowca z herbatnikami kakaowymi Petit Beurre, ciastka same w sobie s± bardzo smaczne, a jak się je zrobi z kremem, bananami i galaretk± , to s± pyszne, polecam :) 

 

                        Składniki:

 

 

 

                                                 Krem:

2 szklanki mleka

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

2 żółtka

200 gram masła

Odlewamy pół szklanki mleka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy m±kę pszenn±, ziemniaczan± i żółtka, powstały budyń wlewamy na kipi±ce mleko i chwilę gotujemy , aż cało¶ć zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy masło i ł±czymy po jednej łyżce z zimnym budyniem.

Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Przekładamy:

Na formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka herbatniki kakaowe Petit Beurre Cukry Nyskie

Na herbatniki wykładamy krem i rozsmarowujemy.

 


 

Na kremie układamy pokrojone banany.

Cało¶ć zalewamy lekko tężej±c± galaretk±.

 

                                                 SMACZNEGO !


poniedziałek, 21 stycznia 2019

Prosty i smaczny tort na każda okazję.

Idealny na Dzień Babci i Dziadka.

Składniki:

    Ciasto orzechowe:

  • 10 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki m±ki pszennej
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

       Krem:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki m±ki pszennej
  • 4 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny
  • 1/2 łyżeczki kakao

 

1. Ciasto orzechowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tart±, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na okr±gł± tortownicę o ¶rednicy 26 cm i pieczemy około godziny.

 

2. Biszkopt czekoladowy: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, wodę, m±kę wymieszan± z proszkiem i kakao. Wylewamy na okr±gł± tortownicę o ¶rednicy 26 cm i pieczemy około 40 minut.

 

3. Krem: zagotowujemy 3 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w 1 szklance mleka rozrabiamy obie m±ki i żółtka i wlewamy na gotuj±ce się mleko, jak zakipi odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy kostkę margaryny i ł±czymy z zimnym kremem. Odkładamy troszeczkę masy, dodajemy pół łyżeczki kakao i mieszamy.

 

4. Ciasto orzechowe przekrawamy na pół.

Przekładamy : ciasto orzechowe smarujemy połow± kremu przekładamy biszkoptem czekoladowym, smarujemy drug± połow± kremu, przekładamy drugim ciastem orzechowym. Kremem z kakao smarujemy wierzch i dekorujemy dowolnie.

 

                                SMACZNEGO !

¶roda, 02 stycznia 2019

Pyszne ciasto przełożone kremem budyniowym, posypane orzeszkami ziemnymi, posmarowane mas± krówkow± i polane roztopion± czekolad±.

Składniki

        Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

        Krem budyniowy :

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki m±ki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny

 

        Dodatkowo:

  • 300 gram orzeszków ziemnych solonych
  • 1 puszka masy kajmakowej krówkowej
  • 1 mleczna czekolada

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dajemy m±kę pszenn± wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożon± papierem do pieczenia.

2. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipi±ce mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem. Na biszkopt wykładamy krem.

4. Krem posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi.

5. Na orzeszkach rozsmarowujemy masę krówkow± kajmakow±.

6. Masę kajmakow± polewamy roztopion± czekolad± i wstawiamy do lodówki.

 

                               SMACZNEGO !

czwartek, 22 listopada 2018

Pyszne ciasto, które robię zawsze na Boże Narodzenie, ponieważ bardzo smakuje mojej rodzince.

Dla smakoszy orzechów to prawdziwa przyjemno¶ć.

Ciasto podałam na talerzu Ambition.


 

Składniki:

        Ciasto orzechowe:

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

       Ciasto kakaowe:

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

       Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki m±ki pszennej
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 20 dkg masła

 

Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy mielone, bułkę tart± i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

2. Ciasto kakaowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , a następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy m±kę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

3. Krem: z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim m±kę pszenn±, ziemniaczan± i jajka na jednolit± masę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, jak zakipi to wlewamy powoli powstały budyń, chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Masło ucieramy i ł±czymy z zimnym budyniem.

4. Przekładamy : ciasto orzechowe przekrawujemy na pół, jedn± czę¶ć smarujemy połow± masy, przekładamy ciastem kakaowym, smarujemy pozostał± mas± i przekładamy drug± czę¶ci± ciasta orzechowego. Polewamy polew± i dekorujemy dowolnie.

 

Wpis zawiera lokowanie produktu Ambition

 


Przepis na udane ¶więta

¶roda, 04 lipca 2018

Pyszne ciasto, które obowi±zkowo robię w sezonie wi¶niowym. Poza sezonem możemy użyć owoce ze słoika.

     Ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki m±ki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny

 

     Dodatkowo:

  • 50 dkg wi¶ni drylowanych
  • 1 galaretka wi¶niowa


Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, pieczemy około 20 – 30 minut w temp. 180 stopni.

 

Galaretkę wi¶niow± rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

 

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipi±ce mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

Na biszkopcie rozsmarowujemy krem , układamy na nim umyte i wydrylowane wi¶nie, zalewamy tężej±c± galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.

 

                              SMACZNEGO !

poniedziałek, 29 stycznia 2018

Bardzo pyszne ciasto orzechowe z wkładk± bakaliow±, w której znajdziemy : kokos, rodzynku, czekoladę i wi¶nie.

Przełożone kremem daje pyszny efekt końcowy.


 

  • Składniki:

  • Ciasto orzechowe :
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 20 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 4 łyżki m±ki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Wkładka bakaliowa:
  • 9 białek
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg kokosu
  • 1 gorzka czekolada
  • 10 dkg rodzynek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 mały słoik wi¶ni kandyzowanych drylowanych

 

  • Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki m±ki pszennej
  • 3 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 30 dkg margaryny

 

1. Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy zmielone, m±kę i proszek do pieczeni, delikatnie mieszamy.


2. Ciasto wylewamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

3. Wkładka bakaliowa: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, następnie dajemy czekoladę pokrojon± w kostkę, kokos, rodzynki, wi¶nie i sok z cytryny, lekko mieszamy.

4. Wykładamy na brytwankę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

5. Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.

6. Odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim obie maki i żółtka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zakipi to wlewamy powstały budyń i chwilę jeszcze gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

Odkładamy troszeczkę kremu do posmarowania wierzchu pozostały krem dzielimy na dwie czę¶ci i przekładamy. ciasto orzechowe smarujemy kremem, dajemy wkładkę bakaliow±, smarujemy drug± czę¶ci± kremu i przekładamy drugim ciastem orzechowym.

7. Wierzch ciasta smarujemy odłożonym kremem i dekorujemy dowolnie.

 

                                 SMACZNEGO !

czwartek, 30 listopada 2017

Ciasto bardzo lubiane w mojej rodzinie, przepis pochodzi jeszcze z zeszytu mojej mamy.

Składniki:

Ciasto:

25 dkg margaryny

2 szklanki m±ki

pół szklanki ¶mietany 18%

 

Krem:

4 żółtka

1 szklanka cukru

2 szklanki mleka

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

25 dkg margaryny

cukier puder do posypania

 

Z m±ki, margaryny i ¶mietany zagniatamy ciasto, najlepiej zrobić je dzień wcze¶niej i dać do lodówki.

Na drugi dzień ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i pieczemy w brytwankach posmarowanych tłuszczem o wymiarach 23x38 cm około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Krem: W pół szklance mleka rozrabiamy żółtka, m±kę pszenn± i m±kę ziemniaczan±, pozostałe mleko zagotowujemy, jak zakipi wlewamy powstały budyń, mieszamy na ogniu aż masa zgęstnieje i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy zimny budyń.

Na jeden placek wykładamy krem przekładamy drugim plackiem. Kremówkę posypujemy cukrem pudrem.


sobota, 03 czerwca 2017

To ciasto robię najczę¶ciej w sezonie truskawkowym bo jest przez nas uwielbiane.

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki maki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny

 

Dodatkowo:

60 dkg truskawek

1 galaretka truskawkowa

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, a następnie pieczemy około 20 – 30 minut do suchego patyczka.

 

2. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

 

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy mleko zakipi, wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

 

4. Przekładamy: biszkopt smarujemy kremem, układamy na nim umyte i wyszypułkowane truskawki i zalewamy tężej±c± galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.

 

                         SMACZNEGO !

 


Siedemnasta Truskawka Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

sobota, 26 listopada 2016

Doskonałe poł±czenie muffinek, kremu budyniowego i kiwi. Bardzo wszystkim smakuj± a zwłaszcza dzieciom, polecam na każd± okazję.

Składniki

Na muffinki:

3 szklanki m±ki pszennej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

1,5 szklanki mleka

1/3 szklanki oleju

2-3 kiwi

 

Na krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

2 żółtka

20 dkg margaryny Palma

 

Dodatkowo:

3 kiwi do dekoracji

zielone cukiereczki

 

1. Osobno w miskach ł±czymy ze sob± składniki na muffinki mokre i suche.

2. Do składników suchych wlewamy składniki mokre i wszystko razem mieszamy.

3. Foremki na muffinki napełniamy mas± na 2/3 wysoko¶ci.

4. Kiwi obieramy, kroimy na małe kawałeczki i do każdej muffinki dajemy po trzy kawałeczki. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

5. Robimy krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku mieszamy obie m±ki i żółtka i wlewamy na kipi±ce mleko, lekko mieszamy i odstawiamy z ognia do wystudzenia. Margarynę Palmę ucieramy i ł±czymy z zimnym budyniem. Na każd± muffinkę dajemy trochę kremu, ozdabiamy kawałkami kiwi i zielonymi cukiereczkami.

 

                             SMACZNEGO !

pi±tek, 01 stycznia 2016

Rurki , które zrobiłam po raz pierwszy w życiu i już teraz wiem, że to nie po raz ostatni, bo rurki s± naprawdę pyszne.

         Rurki z kremem budyniowym

Składniki:

Ciasto:

50 dkg m±ki pszennej

25 dkg margaryny Palma

1 szklanka ¶mietany 18 %

szczypta soli

białko do posmarowania

cukier do posypania rurek

 

Krem budyniowy:

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

pół szklanki m±ki pszennej

pół szklanki m±ki ziemniaczanej

3 żółtka

25 dkg margaryny Palma 

 

1. Na stolnicę przesiewamy m±kę, dodajemy ¶mietanę, miękk± margarynę Palmę  i szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i radełkiem tniemy na paski około 1,5-2 cm.


2. Bierzemy foremki na rurki i obwijamy je ciastem od cieńszej strony do grubszej.


3. Rozbijamy białko, smarujemy nim rurki i posypujemy cukrem.


4. Rurki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.


5. Krem: odlewamy jedn± szklankę mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Do odlanego mleka dodajemy m±kę pszenn± i m±kę ziemniaczan± oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Jak mleko z cukrem zakipi to wlewamy powstały budyń, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę Palmę i dodajemy zimny budyń. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki.


 

 

                          SMACZNEGO !

czwartek, 30 kwietnia 2015

Ciasto proste, szybkie i tanie. Bardzo łatwo się je robi, ale za to bardzo szybko znika ze stołu. Placek idealny na każdy dzień.

Składniki na ciasto:

50 dkg m±ki pszennej

15 dkg cukru pudru

5 dkg margaryny

10 dkg miodu

3 łyżki ¶mietany 18 %

1 jajko

1 łyżeczka sody

1 łyżka octu

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

25 dkg margaryny

 

1. Krem: odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim obie m±ki, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, jak zakipi wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.

 


 2. Ciasto: na stolnicę dajemy m±kę, cukier puder, ¶mietanę, jajko, miód, margarynę, sodę i ocet, miesimy ciasto, które dzielimy na 3 czę¶ci.


3. Każd± czę¶ć rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm, pieczemy na złoty kolor około 30 minut).


4. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem. Pierwszy placek smarujemy połow± kremu.


5. Przekładamy drugim plackiem.


6. Rozsmarowujemy pozostały krem.


7. I przekładamy trzecim plackiem.


8. Po wierzchu dekorujemy dowolnie.

 

 

                               SMACZNEGO !

¶roda, 14 stycznia 2015

Ciasto trochę pracochłonne, wydaje się trudne do zrobienia, ale wcale tak nie jest. Końcowy efekt pięknie wygl±da a jeszcze lepiej smakuje.

 

Placek z kremem i kulkami kakaowymi

 

Składniki:

 

Ciasto kruche:

50 dkg m±ki

15 dkg cukru pudru

25 dkg margaryny

3 żółtka

2 łyżki kwa¶nej ¶mietany

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

marmolada do posmarowania

 

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny

 

1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy m±kę, cukier puder, żółtka, ¶mietanę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i posiekan± margarynę, miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci, owijamy w folię spożywcz± i dajemy do lodówki na około 30 minut. Wyci±gamy ciasto z lodówki, jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia.

 

2. Smarujemy marmolad±.

 

3. Do drugiego ciasta dajemy kakao i mieszamy.

 

4. Urywamy po troszeczkę ciasta i robimy kakaowe kulki, które układamy na placku posmarowanym marmolad±.

 

5. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-40 minut.

 

6. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.

 

7. Krem: odlewamy trochę mleka i rozrabiamy w nim m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

 

8. Przekładamy: placek z kulkami smarujemy kremem.

 

9. Przekładamy biszkoptem.

 

10. Po wierzchu polewamy polew± i dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !

poniedziałek, 08 grudnia 2014

Już niedługo ¦więta Bożego Narodzenia, więc przedstawiam Wam moj± kolejn± propozycję, która idealnie pasuje na ten czas.

Bardzo pyszne muffinki o smaku piernika, idealne i na ¶więta i na inne uroczysto¶ci, oraz na zwykł± niedzielę.

 

 

Piernikowe muffinki z kremem malinowym

 

Składniki na 24 muffinki :)

1,5 szklanki cukru pudru

2 jajka

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

1 łyżka kakao

5 łyżek marmolady jabłkowej

1 szklanka ¶mietany 18 %

1 łyżeczka sody

4 szklanki m±ki

 

Krem malinowy:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 budyń malinowy

2 łyżki m±ki pszennej

25 dkg margaryny

 

gwiazdeczki do ozdoby

 

1. Cukier puder ucieramy z jajkami, jak będzie utarty, to dodajemy cynamon, przyprawę do piernika, kakao, marmoladę i ¶mietanę to rozcieramy, na koniec dajemy m±kę i sodę. Masę przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysoko¶ci.

 

2. Muffinki pieczemy w temp. 180 stopni około 20-30 minut (sprawdzamy patyczkiem).

 

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. W odlanym mleku mieszamy budyń malinowy z m±k±, jak mleko zakipi to wlewamy budyń i gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem. Na wystudzone muffinki nakładamy krem i dekorujemy kolorowymi gwiazdkami.

 

 

 

 

 

 

                               SMACZNEGO !

pi±tek, 28 listopada 2014

Dzisiaj zapraszam was na pyszne ciasto ananasowe, które ja bardzo lubię. Będzie idealne na ¶więta.


 

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki m±ki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ciasto kokosowe:

4 białka

3/4 szklanki cukru

20 dkg wiórek kokosowych

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

puszka ananasów

1 budyń ¶mietankowy

4 łyżki cukru

1 łyżka m±ki pszennej

25 dkg margaryny

4 żółtka

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec dajemy m±kę wymieszan± z proszkiem i lekko mieszamy. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

2. Ciasto kokosowe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem kokos i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

3. Krem: ananasy odlewamy, je¶li nie ma szklanki soku to dodajemy wody i zagotowujemy z cukrem. Budyń i m±kę rozrabiamy w trochę odlanym soku i wlewamy na kipi±cy sok, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

4. Ananasy kroimy w drobn± kostkę.

5. Margarynę ucieramy z żółtkami i dodajemy zimny budyń

6. Do kremu wsypujemy ananasy i delikatnie mieszamy.

7. Na biszkopt wykładamy krem i go rozsmarowujemy.

8. Przekładamy plackiem kokosowym.

 

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !

 
1 , 2