Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: ser żółty

poniedziałek, 03 lipca 2017

Pyszne bułeczki, które pokochają wielbiciele parówek i żółtego sera, dodatkowo posypane siemieniem lnianym dają bardzo smaczny efekt.

Składniki:

Ciasto:

70 dag mąki

3/4 szklanki letniego mleka

7 dag drożdży

3/4 szklanki zimnej wody

3 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

 

Nadzienie:

50 dkg parówek

30 dkg żółtego sera

papryka słodka

oregano suszone

ketchup kielecki

 

Dodatkowo:

żółtko do posmarowania

siemię lniane Kupiec do posypania

 

 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolnej wielkości kółeczka.

2. Farsz: parówki i ser kroimy w kostkę, dodajemy czerwoną paprykę w proszku, oregano suszone i około 2 łyżki ketchupu kieleckiego , wszystko razem mieszamy. Na powycinane kółeczka dajemy odpowiednia ilość farszu.

3. Formujemy bułeczki i układamy na formie do pieczenia wysmarowanej tłuszczem.

4. Bułeczki smarujemy rozbitym żółtkiem i posypujemy siemieniem lnianym Kupiec.

5. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

 

                       SMACZNEGO !

poniedziałek, 18 lipca 2016

Sezon cukiniowy w pełni, więc zapraszam na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i pieczarkami.

 

Składniki:

3 sztuki cukinii

50 dkg mięsa mielonego

30 dkg pieczarek

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 pomidor

20 dkg sera żółtego

sól

pieprz

przyprawa do mięsa mielonego

zioła prowansalskie

oregano

olej do smażenia

natka pietruszki do posypania

ketchup do polania

 

1. Cukinię myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek (zostawiamy pójdzie do farszu). Na patelnię wlewamy olej, jak będzie gorący dajemy pokrojoną cebulę , chwilę mieszamy, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy. Pieczarki przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy pokrojonego na drobne kawałki pomidora z czosnkiem , następnie dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i oregano. Do mięsa dodajemy pieczarki , wydrążone środki z cukinii pokrojone na drobne kawałki i trochę startego żółtego sera, wszystko razem mieszamy.

 

Wydrążone cukinie oprószamy pieprzem i solą i nakładamy farsz.

Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy w nim cukinie.

2. Cukinie zapiekamy około 50 minut w temp. 180 i posypujemy pozostałym żółtym serem.

3. Zapiekamy jeszcze około 15 minut Cukinię układamy na talerzach,  posypujemy natką pietruszki i polewamy ketchupem.

 

                        SMACZNEGO !