Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: ciastka

sobota, 02 stycznia 2016

Pyszne ciasteczka, które wyglądem przypominają prawdziwe orzechy włoskie, a w połączeniu z masa orzechową dają smaczny efekt końcowy.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

pół szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy (16 gram)

25 dkg margaryny Palma

3 żółtka

3 łyżki śmietany 18 %

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa orzechowa:

1 szklanka orzechów włoskich mielonych

pół szklanki cukru

pół szklanki mleka

25 dkg margaryny Palma

 

Do obtoczenia orzeszków:

kakao

cukier puder

 

1. Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto i je zagniatamy. Foremki na orzeszki smarujemy tłuszczem. Odcinamy po kawałku ciasta i je rozwałkowujemy foremkami wycinamy ciasteczka, formujemy w foremce i dajemy na formę do pieczenia.

 

2. Formę z ciasteczkami dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.

 

3. Mleko zagotowujemy z cukrem, jak zakipi dorzucamy zmielone orzechy i jeszcze chwileczkę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę Palmę ucieramy i dodajemy po łyżce zimnych orzechów.

 

4. Na jeden orzeszek dajemy pół łyżeczki masy orzechowej i przekładamy drugim orzeszkiem.

 

5. Cukier puder mieszamy z kakao i obtaczamy w nim orzeszki.

 

 

 

 

                         SMACZNEGO !

niedziela, 13 grudnia 2015

Bardzo smaczne ciasteczka idealne na Boże Narodzenie, ale również na każdą inną okazję, wystarczy tylko wyciąć je inną foremką i udekorować wedle uznania.

 


Ciasteczka Choinki

Składniki:

Ciasto:

40 dkg mąki

25 dkg margaryny

1 łyżka smalcu

5 żółtek gotowanych

3/4 szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

kilka kropli olejku pomarańczowego

lukier zielony

kolorowe koraliki

 

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dajemy cukier puder i cukier waniliowy, jajka gotujemy, żółtka oddzielamy od białek(białka możemy zjeść) i ścieramy je na tarce o drobniutkich oczkach albo trzemy przez sitko, dajemy margarynę, smalec, olejek pomarańczowy i zagniatamy ciasto.

Rozwałkowujemy foremką o kształcie choinki (lub zupełnie dowolną) wycinamy ciasteczka i dajemy ja na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Jak ciasteczka przestygną to smarujemy je zielonym lukrem i dekorujemy kolorowymi koralikami.

 

 

                                  SMACZNEGO !

poniedziałek, 05 stycznia 2015

Witam Was wszystkich po świętach. Czy Wam również ten czas tak szybko leci ? Dopiero były Święta, Sylwester, Nowy Rok dzisiaj już 5 stycznia, a ja jeszcze nie dodałam żadnego wpisu na bloga, pora to nadrobić.

Bardzo się cieszę, że coraz więcej osób zagląda do mojej kuchni.

Zapraszam Was na ciasteczka "Słoneczka z bezą" i życzę Wam wszystkim Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 2015, dużo zdrowia,  aby Wam nie brakowało uśmiechu na twarzy i żeby słoneczko świeciło dla Was cały rok :)

 


Ciastka słoneczka z bezą

 

Bardzo pyszne ciasteczka, idealne do kawki i do herbatki.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

3 żółtka

20 dkg margaryny Palma

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Beza:

3 białka

20 dkg cukru pudru Diamant

1 cukier waniliowy

 

Dodatkowo:

marmolada jabłkowa

olejek pomarańczowy

 

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę Palmę, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kieliszkiem kółeczka.

2. Białka ubijamy z cukrem pudrem Diamant i cukrem waniliowym. Każde kółeczko smarujemy pianą, dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia .

3. Ciasteczka pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

4. Marmoladę mieszamy z olejkiem pomarańczowym. Jak ciastka przestygną to smarujemy marmoladą stronę bez piany i przekładamy dwa ciasteczka do kupy.

 

 

                            SMACZNEGO !

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Pyszne ciasteczka idealne na świąteczny stół.


 

Ciastka gwiazdki na gotowanych żółtkach

 

Składniki:

Ciasto:

40 dkg mąki pszennej

1 szklanka cukru pudru

1 cukier waniliowy

25 dkg margaryny

1 łyżka smalcu

5 żółtek gotowanych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa:

12 dkg margaryny

12 dkg pół szklanki cukru pudru

1 łyżka śmietany

kilka kropel aromatu pomarańczowego

 

Dodatkowo:

polewa do polania ciastek

cukiereczki kolorowe

 

1. Jajka gotujemy i studzimy, rozłamujemy na pół i bierzemy tylko żółtka. Robimy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy margarynę, smalec, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka rozcieramy na małym siteczku, wszystko razem miesimy. Foremką wycinamy gwiazdki, układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temp. 180 stopni.

 

 

2. Masa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy śmietanę i olejek i jeszcze chwilę ucieramy. Jedno ciasteczko smarujemy masą. i przekładamy drugim ciastkiem.

 

3. Ciastka polewamy polewą i posypujemy kolorowymi cukiereczkami.

 

 

 

 

                              SMACZNEGO !

 


Świąteczne słodkości!

niedziela, 29 grudnia 2013

Ja bardzo lubię piec ciasteczka, a więc dzisiaj zapraszam was na pyszne  "Kocie oczka".


 

Składniki:

 

Ciasto:

- 30 dkg mąki

- 15 dkg margaryny Palma z Murzynkiem

- 15 dkg cukru pudru Kupiec

- 3 żółtka

- odrobina proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

- marmoladka deserowa z wiśnią Jamar

- olejek pomarańczowy do marmolady

- cukier puder Kupiec do posypania ciastek

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę Palmę, cukier puder Kupiec, żółtka i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto.

Z ciasta foremką do kocich oczek wykrawamy ciasteczka. Połowę robimy z dziurką w środku i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

 

 

Jak ciasteczka przestygną, to te z dziurką rozkładamy na papierze śniadaniowym.

 

I posypujemy cukrem pudrem Kupiec.

 

Do marmoladki deserowej z wiśnią Jamar  dodajemy troszeczkę olejku pomarańczowego i mieszamy.

Ciasteczka bez dziurki smarujemy marmoladką.

 

I przekładamy ciasteczkami z dziurką posypane cukrem pudrem Kupiec.

 

 

 


 

 

                           SMACZNEGO!

 

 

wtorek, 30 października 2012

Często na różne okazje robię te ciasteczka, są trochę pracochłonne, ale są bardzo smaczne.

Ciasto:

- 40 dag mąki

- 14 dag cukru pudru

- 30 dag margaryny

- 3 żółtka

- olejek pomarańczowy

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

- 15 dag margaryny

- 10 dag cukru pudru

- 3 łyżki śmietany

Ponadto:

- marmolada  do przełożenia

- cukier puder do posypania

Wykonanie:

 Ciasto: połowę margaryny na ciasto roztopić i przestudzić. Na stolnicę przesiać mąkę i cukier puder, dodać żółtka, roztopioną margarynę, troszeczkę olejku pomarańczowego i proszek do pieczenia, pozostałą margarynę wysiekać nożem i połączyć wszystkie składniki.  Zamiesić ciasto, rozwałkować i wycinać trzy różnej wielkości kółka, po tyle samo każdych. Piec około 20 minut w temp. 180 stopni.

Masa: margarynę utrzeć z cukrem dodać śmietanę. Po upieczeniu średnie ciastko smarować od spodu masą i przylepiać do większego, a małe ciastko smarować od spodu marmoladą i przylepiać do średniego i wyjdzie nam bardzo fajna piramidka.

 Na koniec posypać cukrem pudrem.



sobota, 27 października 2012

Za niedługo święta, czyli pora pieczenia ciasteczek. Przedstawię wam prosty przepis na domowe delicje.

Składniki:

- 50 dag mąki pszennej

- 4 żółtka gotowane

- 35 dag margaryny

- 16 dag cukru pudru

- troszeczkę proszku do pieczenia

- troszeczkę marmolady

- 10 dag galaretki w kostkę

Wykonanie: jajka ugotowałam, oddzieliłam od żółtek. Na stolnicę przesiałam mąkę, dodałam cukier puder, margarynę, proszek do pieczenia i starłam gotowane żółtka na drobnym tarku.

Zagniotłam ciasto, rozwałkowałam i wykrawywałam kółeczka literatką. Piekłam około 20 minut w temp. 180 stopni.

Galaretkę w kostce pokroiłam na małe kwadraciki.

Po upieczeniu na środek każdego ciasteczka dawałam troszeczkę marmolady i na to kwadracik galaretki.

Zrobiłam polewę (zrobić wedle uznania, może nawet być gotowa z torebki, którą się rozpuszcza) i polałam ciasteczka.



środa, 14 grudnia 2011

Nadchodzą święta, a więc przepis na babeczki, bez których u nas żadne święta ani inne uroczystości nie mogą się obejść:)

Składniki na ciasto:

- 25 dkg margaryny Kasia

- 0,5 kg mąki

- 25 dkg cukru pudru

- 4 żółtka

- olejek pomarańczowy

Piana:

- 6 białek

- 60 dkg cukru pudru

- troszeczkę kwasku cytrynowego

Ponadto marmolada

Wykonanie: składniki na ciasto zamiesiłam i wyłożyłam do foremek nasmarowanych tłuszczem i upiekłam (wychodzi ok. 40 sztuk). Piekłam ok. 40 minut w temp. 180 st.

Białka ubiłam z cukrem pudrem, jak już były dobrze ubite, to wtedy ubijałam nad parą, aż piana była dobrze gorąca i wtedy dodałam kwasek cytrynowy.


 

D0 upieczonych babeczek dałam po troszeczkę marmolady i wycisłam szprycą pianę.