Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: rabarbar

środa, 31 maja 2017

Pyszne ciacho przekładane serem i rabarbarem, idealne do kawy i do herbaty.

Składniki:

Ciasto kruche:

3 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru pudru

25 dkg margaryny

1 całe jajko

2 żółtka

2 łyżki śmietany 18 %

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa rabarbarowa:

1 kg rabarbaru

około pół szklanki cukru

1 galaretka czerwona

 

Masa serowa:

80 dkg sera białego twarogowego

4 jajka

20 dkg margaryny

20 dkg cukru

1 budyń śmietankowy

1/4 szklanki mleka

 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w formach wysmarowanych tłuszczem o wymiarach 23x38 cm w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią.

 

2. Masa rabarbarowa: rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki, dajemy do garnka i rozsmażamy, pod koniec smażenia dodajemy cukier Jak rabarbar będzie już usmażony, zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę czerwoną, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masa serowa: ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, do garnka dajemy ser, margarynę, jajka, cukier i wszystko zagotowujemy na małym ogniu, jak zacznie gęstnieć to rozpuszczamy budyń w mleku, wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia.

3. Przekładamy: na jednym placku rozsmarowujemy przestudzoną masę rabarbarową.

4. Przekładamy drugim plackiem.

5. Rozsmarowujemy przestudzoną masę serową i przekładamy trzecim plackiem.

6. Dekorujemy dowolnie.

 

                              SMACZNEGO !


Rabarbar 2017

piątek, 15 kwietnia 2016

 

Ciasto proste, szybkie i smaczne, idealne do popołudniowej kawki albo herbatki.

 

Ciasto z rabarbarem i płatkami migdałowymi

 

Składniki

Ciasto:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

25 dkg margaryny

 

Dodatkowo:

kilka łodyg rabarbaru

płatki migdałowe według uznania

cukier puder do posypania ciasta

 

1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.

2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, a potem po jednym żółtku miksując już na niskich obrotach. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszana z proszkiem do pieczenia i na sam koniec wlewamy wystudzoną margarynę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm.

3. Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałeczki i układamy na cieście.

4. Ciasto z rabarbarem posypujemy płatkami migdałowymi.

5. Ciasto dajemy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w temp. 180 stopni.

6. Jak ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem.

                        SMACZNEGO !

poniedziałek, 11 maja 2015

Dzisiaj zapraszam na bardzo smaczny i szybki placek na każdy dzień.

Składniki:

Ciasto kruche:

60 dkg mąki pszennej

20 dkg cukru pudru Diamant

20 dkg margaryny

3 żółtka

3 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

1 kg rabarbaru

cukier do posypania rabarbaru

cukier puder Diamant do posypania ciasta

 

Sposób przygotowania

1. Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, cukier puder, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto.

2. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23x38 cm.

3. Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałeczki, rozkładamy go równomiernie na placek i posypujemy cukrem. Rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim rabarbar. Dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40-50 minut. Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.

Moja rada: Zamiast rabarbaru możemy użyć dowolnych owoców.

 

 

 

                         SMACZNEGO !

 


Rabarbarowa rewolucja

niedziela, 10 czerwca 2012

Sezon rabarbarowy w pełni, więc polecam szybkie i proste ciasto.

Składniki:

0,5 kg mąki
16 dag cukru pudru
16 dag margaryny
2 jajka
5 łyżek śmietany
1  proszek do pieczenia


Nadzienie:

1 kg rabarbaru

3 łyżki cukru pudru

Wykonanie: Z podanych składników zrobić ciasto kruche, podzielić na dwie części, jedną rozwałkować na formę dać pokrojony rabarbar i cukier na to rozwałkować drugą część. Upiec.

Po upieczeniu ciasto można posypac cukrem pudrem.





Tagi: rabarbar
21:17, bietka_5 , ciasta
Link Dodaj komentarz »