Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: budyń

niedziela, 04 listopada 2018

To ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, ale często u nas gości, bo moje dzieciaki bardzo go


Składniki:

          Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • pół szklanki śmietany 18 %
  • 15 dkg margaryny
  • płaska łyżeczka amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Budyń:

  • 2 duże budynie śmietankowe
  • 1 litr mleka

 

Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto kruche i zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie równe części i wykładamy na formy o wymiarach 23x38 cm wysmarowane tłuszczem i lekko na boki. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, jeżeli budyń jest bez cukru to do pozostałego mleka dodajemy cukier według przepisu na opakowaniu i zagotowujemy, jak mleko zakipi to wlewamy rozrobiony budyń i chwilę gotujemy.

Boki z placków ścinamy. Przekładamy placek, połowa budyniu, drugi placek, pozostały budyń i na wierzch rozkruszamy palcami odcięte boki z placków.

 

                              SMACZNEGO !

czwartek, 16 sierpnia 2018

Takie drożdżóweczki są pyszne do popołudniowej kawki albo herbatki.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 25 dag margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

 

Na nadzienie:

  • 2 budynie śmietankowe (na 3/4 litra)
  • 6 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru

  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek

1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Do miski dajemy mąkę i wyrośnięte drożdże, dodajemy żółtka, resztę cukru , cukier waniliowy i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki, wtedy przykrywamy je ściereczką i dajemy do wyrośnięcia. 

W tym czasie rozrabiamy budyń według przepisu na opakowaniu (ja rozrobiłam dwa budynie w 6 szklankach mleka i dodałam 4 łyżki cukru). 

Gdy ciasto wyrośnie, robimy z niego kuleczki i lekko rozwałkowujemy małe placuszki.

2. Placuszki układamy na formie do pieczenia i w każdym robimy wgłębienie na budyń.

3. Każdy placuszek smarujemy rozbitym jajkiem, na środek każdego placka dajemy 2 łyżki budyniu.

4. Pieczemy około 50 minut w temp. 200 stopni.

 

 

                                 SMACZNEGO !