Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: jajka

wtorek, 11 kwietnia 2017

Bardzo pyszna pieczeń z jajkiem, którą można sobie zrobić samemu w domu :)

Idealna na Wielkanoc.

 

Składniki:

1 kg mięsa mielonego z łopatki

1 papryka czerwona

1 cebula

7 jajek

4 łyżki bułki tartej

2 łyżki ostrej musztardy

papryka słodka

papryka ostra

oliwa z oliwek

sól

pieprz

tymianek

kminek

 

Wykonanie:

Cztery jajka gotujemy na twardo, studzimy,obieramy i odcinamy końcówki.

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Z mięsa wyrabiamy masę, dodajemy do niego pozostałe surowe jajka, podsmażone warzywa, musztardę, bułkę tartą i doprawiamy do smaku pieprzem, solę, papryką słodką i papryką ostrą.

Połowę masy wykładamy do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na masie układamy gotowane jajka i przykrywamy pozostałą masą mięsną. Po wierzchu posypujemy tymiankiem i kminkiem. Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 50-60 minut.

 

 

                      SMACZNEGO !

wtorek, 28 czerwca 2016

Na upalne dni najlepsze są chłodniki.


Składniki:

2 pęczki botwinki

2 litry wody

1 pęczek koperku

1 ogórek zielony

4 jajka

1 szklanka śmietany 18 %

 sól

pieprz

3 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

Botwinkę myjemy, drobno siekamy i dajemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i łyżeczkę soli, to gotujemy. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Jak botwinka będzie miękka, to zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojony koperek i szczypiorek i odstawiamy. Jak chłodnik będzie zimny, wlewamy do miseczek, dodajemy pokrojone jajka i ogórek, po wierzchu możemy jeszcze posypać szczypiorkiem. Taki chłodnik podajemy z pieczywem, albo z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem.

                       SMACZNEGO !

wtorek, 22 marca 2016

Jajka faszerowane muszą być obowiązkowo na Wielkanocnym stole. A więc zapraszam po przepis na jajka faszerowane  białym serem i tuńczykiem.

 

 

Składniki:

8 jajek ugotowanych na twardo

1 puszka tuńczyka

20 dkg sera białego twarogowego

sól

pieprz

dowolna dekoracja

 

Jajka gotujemy, studzimy i obieramy. Kroimy wzdłuż na połówki i wyjmujemy żółtka.

Biały ser miksujemy w blenderze, dodajemy do niego tuńczyka z puszki, żółtka i doprawiamy pieprzem i solą. W razie potrzeby można dodać majonez albo śmietanę (ja nie dodawałam).

Gotowy farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim połówki białek. Jajka układamy na listkach sałaty i dekorujemy dowolnie.


                                SMACZNEGO !

poniedziałek, 24 lutego 2014

Często w domu robię sos tatarski, jest bardzo dobry do różnych mięs i wędlin :)

A zatem zapraszam po przepis.

Sos tatarski

Składniki:

- duży słoik marynowanych pieczarek

- 1 litrowy słoik ogórków kiszonych

- 8 jajek ugotowanych na twardo

- 1 duża cebula

- majonez

- śmietana

- pieprz czarny Młynek Kamis

 - sól morska Młynek Kamis

 

Wykonanie:

Pieczarki, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę.

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i również pokroić w drobną kostkę.

Wszystko razem połączyć, przyprawić do smaku pieprzem czarnym Kamis i solą morską Kamis, dodać majonez i śmietanę według uznania, wszystko razem wymieszać.

 


 

 

 

 

 

                                                 SMACZNEGO!