Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: sernik

czwartek, 01 czerwca 2017

Dzisiaj Dzień Dziecka, więc zapraszam na pyszny sernik, który dobrze schłodzony smakuje wszystkim dzieciom, tym małym i tym dużym.

Składniki:

Masa serowa:

1 kg sera białego twarogowego

5 jajek

1 szklanka cukru pudru

2 cukry waniliowe

20 dkg margaryny

1 szklanka mleka

4 dkg żelatyny

 

Dodatkowo:

15 dkg okrągłych biszkoptów

3 banany

1 galaretka pomarańczowa

 

1. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i zostawiamy do stężenia.

2. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy żółtka, następnie zmielony ser. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy do sera i lekko mieszamy, na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Gotowy ser wykładamy na biszkopty.

3. Banany kroimy na plasterki i układamy na serze.

4. Banany zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową i wstawiamy do lodówki Moja rada: zamiast bananów można użyć dowolnych owoców.

 

 

                              SMACZNEGO !

wtorek, 24 stycznia 2017

Smaczny serniczek, który rozpływa się w ustach, idealny do porannej kawy i do popołudniowej herbatki.

 

Składniki:

Spód herbatnikowy:

20 dkg herbatników

10 dkg margaryny

słoik wiśni smażonych

 

Ser:

1 kg sera białego twarogowego

15 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

15 dkg margaryny

4 łyżki kaszy manny

4 jajka aromat cytrynowy

 

1. W garnku roztapiamy margarynę i studzimy, Herbatniki drobno rozdrabniamy, dodajemy wystudzoną margarynę, mieszamy i wykładamy na tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką. Wstawiamy na około pół godziny do lodówki.

2. Na herbatnikowy spód rozkładamy wiśnie smażone.

3. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, wsypujemy kaszę mannę i wbijamy po jednym jajku, dodajemy kilka kropli aromatu cytrynowego i ucieramy . Masę serową wykładamy na wiśnie. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut.

 

                        SMACZNEGO !

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Ja bardzo lubię serniki i odkąd pamiętam, to właśnie sernik zawsze gościł i dalej cały czas gości na naszym świątecznym stole. Czasami korzystam jeszcze z przepisów mamy, czasami wykorzystuję przepisy z gazet albo z internetu, a czasami wymyślam sama, tak jak właśnie ten serniczek i wyszedł bardzo pyszny.


 

Składniki:

Spód:

20 dkg herbatników

10 dkg margaryny

 

Ser:

1,20 kg sera białego twarogowego zmielonego

1 szklanka cukru pudru

1 cukier waniliowy Delecta

5 jajek

3 łyżki kaszy manny

1 kisiel cytrynowy Delecta

kilka kropli olejka cytrynowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki oleju

1 szklanka mleka

przyprawa do sernika Delecta

10 dkg rodzynek

2 łyżki wiórków kokosowych

 

Do posmarowania:

masa krówkowa

posypka kolorowa Delecta Decorada

 

Margarynę dajemy do garnka, roztapiamy i studzimy. Herbatniki rozkruszamy i dodajemy wystudzoną margarynę, mieszamy i gotową masą wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm. 

Ser biały twarogowy zmielony dajemy do miksera, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy Delecta i ucieramy, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie stopniowo dodajemy wszystkie składniki, a na sam koniec dajemy ubite białka i rodzynki i delikatnie mieszamy. 

Masę serową wykładamy na herbatnikowy spód.

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.

Jak sernik wystygnie to smarujemy go masą krówkową i posypujemy kolorową posypką Delecta Decorada.

 

                               SMACZNEGO !


Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

środa, 23 marca 2016

Sernik to u mnie w domu obowiązkowe ciasto na Wielkanocnym stole, a ten po prostu rozpływa się w ustach, jest pyszny.


 

Składniki:

Herbatnikowy spód:

200 gram ciemnych herbatników

100 gram margaryny

 

Ser:

1,20 kg sera białego twarogowego

1 szklanka cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 budyń śmietankowy

1 mały jogurt naturalny (180 gram)

200 gram śmietany 18 %

6 jajek

2 łyżki rodzynek

1 łyżka suszonej żurawiny

kilka kropli olejku cytrynowego

 

Dodatkowo:

czekolada deserowa do polania sernika

2 łyżki mleka

 

1. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z wystudzoną margaryną, mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej herbatniki, delikatnie dociskając, wstawiamy na około 45 minut do lodówki.

2. Ser albo mielimy przez maszynkę albo dajemy do miksera i ucieramy, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, następnie dodajemy jogurt, śmietanę, budyń i po jednym jajku cały czas ucieramy.

3. Na sam koniec dajemy rodzynki, żurawinę suszoną i olejek cytrynowy, delikatnie mieszamy łopatką.

4. Ser wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, wyżej dajemy sernik.

5. Sernik pieczemy ponad godzinę w temp. 180 stopni.

6. Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy dekoracyjnie sernik.

 

                     SMACZNEGO !

poniedziałek, 15 lutego 2016

 

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

250 gram margaryny

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

SER:

1/2 kg sera białego twarogowego

4 jajka

pół szklanki cukru pudru

1 budyń śmietankowy

150 gram masła

 

PIANA:

5 białek

1 szklanka cukru

1 puszka brzoskwiń

 

Ciasto: z mąki, margaryny, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Połowę dać do zamrażalnika na kruszynkę, a połowę wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

Ser zmielić przez maszynkę dwa razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka, potem dodać zmielony ser, budyń śmietankowy i na koniec dodać pianę ubitą z 4 białek, dobrze wymieszać.

Ser wyłożyć na ciasto. Osączyć brzoskwinie, pokroić w kostkę i wyłożyć na ser. Ubić pianę z 5 białek i szklanki cukru , wyłożyć na brzoskwinie. Pianę dobrze rozsmarować na brzoskwiniach. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na grubej tarce na pianę.

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ponad godzinę.

 

 

                             SMACZNEGO !

wtorek, 09 lutego 2016

Na ostatki zapraszam na pyszne ciacho :) 

 

 

Ciasto z jabłkami i masą serową

Składniki:

Ciasto kruche ( wymiary formy 23x38 cm):

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

25 dkg margaryny

1 całe jajko

2 żółtka

2 łyżki śmietany 18 %

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek

około pół szklanki cukru

1 galaretka pomarańczowa

 

Masa serowa:

50 dkg sera białego twarogowego

3 jajka

15 dkg margaryny

20 dkg cukru

1 budyń śmietankowy

1/4 szklanki mleka

 

Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto.

Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy każdą część osobno w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią.

Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i lekko podsmażamy potem dodajemy cukier, w zależności od tego czy jabłka są kwaśne czy słodkie dodajemy tyle cukru aby jabłka miały odpowiedni smak. Jak jabłka będą już usmażone, zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Masa serowa: ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, do garnka dajemy ser, margarynę, jajka i cukier i wszystko zagotowujemy na małym ogniu, jak zacznie gęstnieć to rozpuszczamy budyń w mleku, wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia.

Przekładamy: jeden placek smarujemy jabłkami, przekładamy drugim plackiem, smarujemy masa serową i przekładamy trzecim plackiem.

 

                        SMACZNEGO !

piątek, 31 lipca 2015

Wczoraj był Międzynarodowy Dzień Sernika, niestety wczoraj nie udało mi się dodać przepisu, ale dzisiaj już jest.

Zapraszam na pyszny serniczek, który rozpływa się w ustach.

 

Sernik z mlekiem w proszku

 

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
10 dkg margaryny
4 łyżki cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ser:
1,40 sera białego twarogowego
20 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy
6 żółtek
10 dkg mleka w proszku
10 dkg mąki pszennej
500 ml śmietany 18 %
8 białek

 

1. Ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dajemy cukier puder, jajko, żółtka, proszek do pieczenia i margarynę posiekana nożem, łączymy ze sobą wszystkie składniki i miesimy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 25x38 i nakłuwamy widelcem, podpiekamy 10 minut w temp. 180 stopni. 

 

2. Ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy , stopniowo dodajemy żółtka, potem mąkę, mleko w proszku i śmietanę cały czas ucieramy lub miksujemy na wolnych obrotach, na sam koniec dajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

 

3. Ser wykładamy na podpieczone ciasto.

 

4. Pieczemy jeszcze około 1 godz. w temp. 180 stopni.

 

5. Jak sernik przestygnie, to wtedy możemy kroić na kawałki.

 

                     SMACZNEGO ! 

 



Tagi: ser sernik
11:02, bietka_5 , ciasta
Link Komentarze (6) »
środa, 10 grudnia 2014

Dzisiaj zapraszam na obiecany pyszny serniczek, który rozpływa się w ustach.

 

 

Składniki:

Ciasto:

30 dkg mąki

10 dkg cukru pudru

2 żółtka

1 całe jajko

10 dkg margaryny

1 łyżka smalcu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Ser:

1 kg sera białego

1 szklanka cukru pudru

2 całe jajka

4 żółtka

15 dkg margaryny

2 szklanki mleka

1 budyń śmietankowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Piana:

6 białek

1 szklanka cukru pudru

 

1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć razem i zamiesić ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

 

2. Ser mielimy przez maszynkę bądź miksujemy.(chyba że jest gotowy z wiaderka to już nie). Margarynę roztapiamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka, potem ser, wystudzoną margarynę, mleko, troszeczkę olejku cytrynowego, budyń śmietankowy i proszek do pieczenia, wszystko razem mieszamy. Gotowy ser wylewamy na ciasto i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

 

3. Ubijamy pianę z białek i cukru, wykładamy na podpieczony ser.

 

4. Pieczemy jeszcze około 15-20 minut w temp. 180 stopni.

5. Po niedługim czasie na serniku pojawi się rosa.

 

 

 

 

 

                           SMACZNEGO !

10:51, bietka_5 , ciasta
Link Komentarze (7) »
wtorek, 11 listopada 2014

Wiem, że dużo osób czeka na ten przepis, a więc zapraszam na pyszny serniczek, które rozpływa się w ustach.

 

U mnie w domu serniki są bardzo lubiane, a więc staram się je robić na różne sposoby.

 


 

Sernik z kremem 

 

Składniki:

Ciasto kruche:

45 dkg mąki

15 dkg cukru pudru

25 dkg margaryny

4 żółtka

1 cukier waniliowy (16 gram)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

1 łyżka kakao

 

Ser:

1,5 kg sera

0,5 kg cukru pudru

25 dkg margaryny

8 jajek

1 kisiel cytrynowy

 

Krem:

1,5 szklanki mleka

1 cukier waniliowy

2 żółtka

1 budyń śmietankowy

25 dkg margaryny

15 dkg cukru pudru

 

Ciasto kruche: na stolnicę dajemy mąkę, margarynę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dajemy kakao. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

Robimy ser: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka, potem zmielony ser, kisiel i ubite białka na sztywno. Mieszamy. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, na placek wykładamy ser.


 

Rozwałkowujemy ciasto z kakao i delikatnie dajemy na ser (jest to trochę trudne, ale potem ten placek będzie w środku, więc nawet jak nie przykryje całego sera, to nic się nie dzieje). Pieczemy około 60-70 minut w temp. 180 stopni.


 

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim żółtka i budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, na gotujące się mleko wlewamy powstały budyń, chwilę niech pokipi i zdejmujemy z ognia, niech przestygnie. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Przekładamy: upieczony sernik w kakaowym cieście smarujemy kremem i przekładamy plackiem kruchym. Po wierzchu dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

 

 

                                 SMACZNEGO !

piątek, 24 stycznia 2014

Lubicie serniki? Bo ja bardzo, a do jednego z nich dodałam ptasie mleczko i serniki wyszedł rewelacyjny  i w smaku i w wyglądzie.

A więc zapraszam po przepis na ten pyszny serniczek :)

 

Sernik z ptasim mleczkiem

 


 

 

Składniki:

Placek kokosowy:

6 białek

20 dkg cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

10 dkg kokosu

1 łyżka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Placek kakaowy:

5 jajek

5 łyżek cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

1 kg sera białego twarogowego

1 szklanka cukru

6 żółtek

2 budynie śmietankowe na 3/4 litra

pół szklanki mleka

2 galaretki cytrynowe

pół szklanki wody

25 dkg margaryny

 

pół kg ptasiego mleczka

 

Wykonanie:

1. Placek kokosowy: białka ubijamy stopniowo dodajemy cukier, na koniec dajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia, ocet i kokos, wszystko razem mieszamy. Ciasto wlewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

 


2. Masa serowa: margarynę dajemy do rondla i rozpuszczamy, dodajemy ser, cukier, żółtka i gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Dwa budynie śmietankowe rozpuszczamy w pół szklance mleka i dodajemy do sera, gotujemy aż zakipi. Zdejmujemy z ognia. Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w pół szklance gorącej wody, mieszamy i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Odstawiamy masę serową do stężenia.

 


3. Jak masa serowa przestygnie i zacznie tężeć to przekładamy: dajemy placek kokosowy, wykładamy na niego połowę masy serowej.

 


4. Na masie serowej układamy ptasie mleczko.

 


5. Na ptasie mleczko wykładamy drugą część masy serowej.

 


6. Masę serową przykrywamy plackiem kakaowym.

 


7. Polewamy polewą i dowolnie dekorujemy.

 

 

 

 

                            SMACZNEGO!

czwartek, 11 lipca 2013

Na zakończenie sezonu truskawkowego zapraszam na pyszny "Sernik na zimno z truskawkami bez pieczenia" (jak nie mamy truskawek, to możemy zastąpić je dowolnymi owocami).

 

 

SKŁADNIKI:

- 1 kg sera białego twarogowego

- 1 galaretka zielona

- 1 galaretka żółta

- 1 galaretka pomarańczowa

- 1 galaretka czerwona

- 20 dkg cukru pudru

- 60 dkg truskawek

- 30 dkg ciastek herbatników

 

WYKONANIE:

Galaretki zieloną, żółtą i pomarańczową rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu.  Galaretkę czerwoną rozpuszczamy według przepisu podanym na opakowaniu. Wszystkie galaretki odstawiamy, żeby zaczęły tężeć.

 

Ser biały twarogowy miksujemy blenderem, stopniowo dodajemy cukier puder i jeszcze chwile miksujemy (jak nie mamy blendera , to ser mielimy przez maszynkę, dodajemy cukier puder i ucieramy).

Okrągłą formę o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami.

Utarty ser z cukrem dzielimy na trzy części. Do jednej części dajemy tężejącą galaretkę zieloną i miksujemy razem do uzyskania jednolitej masy, do drugiej pomarańczową, a do trzeciej żółtą.


Na herbatniki wykładamy masę zieloną, dajemy chwilę do lodówki, następnie wykładamy masę pomarańczową i również dajemy chwilę do lodówki i na koniec wykładamy masę żółtą i również dajemy chwilę do lodówki.

Następnie na masę żółtą układamy umyte i wyszypułkowane truskawki i zalewamy galaretką czerwoną i dajemy na około dwie godziny do lodówki.

 

 

 

 

 

            SMACZNEGO!


wtorek, 14 maja 2013

Lubicie serniki? Bo ja bardzo i to pod każdą postacią :)

Dzisiaj przedstawiam wam przepis na "Sernik z kokosami"



Składniki:

Ciasto kruche:

30 dkg mąki pszennej

15 dkg margaryny

15 dkg cukru pudru

2 łyżki śmietany

3 żółtka


1 łyżeczka proszku do pieczenia



Ser:

1 kg sera białego

30 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 całe jajka

3 żółtka

pół szklanki oleju

1 szklanka mleka

1 budyń śmietankowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Piana z kokosem:

6 białek

3/4 szklanki cukru

20 dkg
kokosu

 

Wykonanie:

Ze składników na ciasto kruche miesimy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i
dajemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

Ser mielimy dwa razy przez maszynkę. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i
cukrem waniliowym, dodajemy ser, olej i mleko, ucieramy na koniec dajemy
budyń i proszek do pieczenia.
Masę serową wlewamy na ciasto kruche i pieczemy 50 minut w temp. 180
stopni.

Ubijamy białka z cukrem, dodajemy kokos, mieszamy i wykładamy na podpieczony ser i pieczemy jeszcze 20 minut.

 

SMACZNEGO!

poniedziałek, 30 lipca 2012

Dzisiaj Światowy Dzień Sernika, a więc zapraszam na serniczek:)

Składniki

Ciasto:,
50 dkg mąki
1 margaryna
1 łyżka śmietany
4  żółtka
20 dkg cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
troszeczkę sody
Masa serowa:
1 kg sera białego
3  jajka
40 dkg cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto: połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, dać do zamrażalnika na około 1 godzinę aby stwardniało.

Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ser, mąkę ziemniaczaną, śmietanę i ubite białka na sztywno. Wszystko razem dobrze wymieszać.

Wyjąć ciasto z zamrażalnika, połowę zetrzeć na grubej tarce na formę, dać masę serową i zetrzeć drugie ciasto na wierzch. Piec około godziny w temp. 180 stopni.



Tagi: ser sernik
20:29, bietka_5 , ciasta
Link Dodaj komentarz »