Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: Piersi z kurczaka

poniedziałek, 19 czerwca 2017

Proste, smaczne i sycące danie, do którego wystarczy tylko zrobić dowolną suróweczkę i obiadek gotowy.

 

Składniki

Marynata:

sól

pieprz

przyprawa kebab-gyros

przyprawa do kurczaka

chili pieprz cayenne

zioła prowansalskie

kminek mielony

bazylia

oregano

czosnek granulowany

1/4 szklanki oleju

 

1 duża podwójna pierś z kurczaka

 

kg ziemniaków

przyprawa do ziemniaków

sól

pieprz

1 cebula

3 duże ząbki czosnku

tłuszcz do wysmarowania naczynia

 

10 dkg sera żółtego

 

Przygotowanie:

1. Do miski wsypujemy po trochę wszystkich przypraw i dodajemy olej, mieszamy. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, lekko rozbijamy i obtaczamy dokładnie w marynacie, odstawiamy na około pół godziny do lodówki.

2. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków.

3. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki i układamy na ziemniakach.

4. Następnie na całej powierzchni rozkładamy zamarynowane piersi z kurczaka.

5. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 60 minut w temp. 200 stopni.

6. Wyciągamy zapiekankę z piekarnika, ściągamy folię i rozkładamy starty żółty ser.

7. Zapiekankę pieczemy jeszcze około 30-40 minut w zależności od ziemniaków aż będą miękkie.

8. Zapiekankę wyciągamy, kroimy na kawałki i podajemy z dowolną surówką. Rada: Składniki do marynaty dajemy w dowolnych ilościach.

 

                                SMACZNEGO !

poniedziałek, 09 stycznia 2017

Ta sałatka bardzo często gości na naszym stole, ponieważ bardzo ją lubią moje dzieciaki.



Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka

2 cebule

4 ogórki kiszone

1 puszka kukurydzy

pół kapusty pekińskiej

majonez kielecki

ketchup pikantny

olej do smażenia

 

Marynata:

przyprawa kebab-gyros

przyprawa curry

przyprawa do kurczaka

olej

pieprz chili cayenne

papryka słodka mielona

sól

pieprz

 

Piersi z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki. Składniki na marynatę w dowolnych ilościach mieszamy i obtaczamy w niej kurczaka. Odstawiamy na około pół godziny do lodówki. Później obsmażamy kurczaka na patelni. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kapustę pekińską szatkujemy. Do salaterki dajemy cebulę, potem ogórki, następnie kurczaka podsmażonego, polewamy ketchupem i majonezem kieleckim, następnie dajemy kukurydzę, kapustę pekińską i górę dekorujemy majonezem  kieleckim i kukurydzą.

 

 

                        SMACZNEGO !

piątek, 21 września 2012

Lubicie sałatki? Bo ja uwielbiam i to wszystkie, a moje dzieci najbardziej lubią właśnie tą sałatkę, jak to one nazywają "z kurczaczka".

Przepis na trzy średniej wielkości salaterki:

2 podwójne piersi z kurczaka
3 cebule
1 słoik litrowy ogórków korniszonów
1 puszka kukurydzy
1 mała kapusta pekińska
ketchup
majonez
przyprawa kebab- gyros

Wykonanie:

Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć w przyprawie kebab - gyros. Kapustę pekińską drobno poszatkować. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

W salaterkach najpierw układamy cebulę.

Na cebulę dajemy ogórki.

Na ogórki dajemy usmażone piersi z kurczaka.

Piersi z kurczaka polewamy ketchupem.

Na ketchup dajemy warstwę majonezu.

Na majonez dajemy kukurydzę.

Na kukurydzę na samą górę dajemy kapustę pekińską.

Sałatkę można posypać szczypiorkiem.



czwartek, 14 czerwca 2012

Czy lubiecie piersi z kurczaka? Bo ja bardzo , dlatego przedstawię wam zapiekankę z piersi kurczaka, którą mozna podać w zwykły dzień i na wykwintnym obiedzie.

Składniki:)

5 podwójne piersi z kurczaka
1 kg pieczarek
1 kg mięsa mielonego
1/2 puszki groszku zielonego
1/2 puszki kukuryszy
40 dkg serz żółtego
sól i pieprz do smaku

Wykonanie: 3 podwójne piersi z kurczaka delikatnie rozbiłam i rozłożyłam na natłuszczonej brytwance o wymiarach 23x38 cm. Posoliłam i popieprzyłam.

Pieczarki pokroiłam w plasterki i troszeczkę podsmażyłam na maśle. Wyłożyłam na piersi z kurczaka.

Mieso mielone wymieszałam z kukurydzą i groszkiem i doprawiłam solą i pieprzem. Wyłożyłam na pieczarki.

Na mięso mielone ułożyłam żółty ser w plasterkach.

I na koniec rozbiłam cienko 2 podwójne piersi z kurczaka i ułożyłam na żółtym serze. Posoliłam i popieprzyłam.

Dałam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam około 1 godziny i 45 minut. Z takiej brytwanki wychodzi 21 porcji (ja kroję wzdłuż na 3 paski i w poprzek na 7 paseczki).

Ja zapiekankę podałam z ryżem z warzywami i surówka z kapusty pekińskiej.



środa, 23 maja 2012

Jak tylko pojawią się świeże ogórki i rzodkiewka, to od razu robię taką pyszną sałatkę.

Składniki:

3 woreczki ryżu
3 duże piersi z kurczaka
3 pęczki rzodkiewek
3 ogórki zielone
2 pęczki szczypiorku
majonez
sól
pieprz
4 kostki rosołowe

Wykonanie

Ryż w woreczkach ugotować na 2 kostkach rosołkowych (10 min - odlać wodę i niech zostanie pod przykryciem do wystygnięcia

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i ugotować na 2 kostkach rosołku.

Rzodkiewki pokroić w kostkę, nasolić na 2 godziny, odcisnąć. Ogórki też pokroić w kostkę i nasolić na 2 godziny, odcisnąć.

Połączyć wszystkie składniki i wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.