Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: śmietana

czwartek, 23 marca 2017

Bardzo pyszne ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać, a smakuje wyśmienicie. Idealne i na święta i na zwykły dzień.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

6 żółtek

25 dkg margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa:

6 białek

pół szklanki cukru

3 śmietany 18 % (po 330 gram)

2 budynie śmietankowe

1 puszka brzoskwiń

1 czekolada mleczna

 

1. Robimy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka , margarynę i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto przecinamy na dwa nierówne kawałki, owijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do zamrażarki. Następnie formę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią na grubych oczkach tarki większą część ciasta.

 

2. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie budyń i śmietanę, na sam koniec dodajemy czekoladę i brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę.

Masę wylewamy na formę na starte ciasto.

3. Na masę ścieramy na tarce mniejszą część ciasta. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

 

 

 

                           SMACZNEGO !

poniedziałek, 28 września 2015

Wczoraj jak zwykle na weekend było u mnie pyszne ciasto "Zośka"(a nawet było dwa, drugi przepis będzie na blogu jeszcze w tym tygodniu).

Pewnie jesteście ciekawi, dlaczego taka nazwa? Otóż , ten przepis jest u nas odkąd pamiętam i właśnie taką nazwę nosiło to ciasto, jeszcze jak je piekła moja mama.

Od dawna pieczenie ciast u nas w domu przejęłam od mamy ja(teraz uczę już swoje córeczki) ale nazwy ciasta nie zmieniłam.

A więc zapraszam po przepis na pyszne ciasto "Zośka".

 

 

Do ciasta użyłam jak zwykle swojej ulubionej margaryny Palma.



Składniki:

Ciasto ucierane :

30 dkg margaryny Palma

25 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

6 jajek

25 dkg mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

odrobina amoniaku

dodatkowo:

1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych

1 łyżka kakao

 

Wyk: margarynę Palmę ucieramy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem oraz ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy, ciasto dzielimy na trzy części: jedną pozostawiamy żółtą, do drugiej dodajemy orzechy a do trzeciej kakao. Pieczemy trzy placki w formie 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

 

powidło śliwkowe



Masa wiśniowa:

słoik wiśni w cukrze drylowanych

2 galaretki wiśniowe

Wyk: z wiśni odlewamy sok, dolewamy wody, żeby było 2 szklanki, zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki wiśniowe i odstawiamy aż zaczną tężeć, potem dodajemy do galaretki wiśnie i lekko mieszamy.

 

Masa śmietanowa:

śmietana śnieżka

1/2 szklanki mleka

1 galaretka cytrynowa

Wyk: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia, śmietanę śnieżkę ubijamy w zimnym mleku i dodajemy tężejącą galaretkę.

 

Przekładamy:

Na spód dajemy placek orzechowy

placek orzechowy smarujemy powidłami śliwkowymi



na powidła wykładamy galaretkę z wiśniami

przekładamy plackiem żółtym

placek żółty smarujemy powidłami śliwkowymi i rozsmarowujemy na nich śmietanę śnieżkę z galaretką cytrynową

przekładamy plackiem kakaowym i wstawiamy do lodówki

Ciasto polewamy polewą albo posypujemy cukrem pudrem.



poniedziałek, 01 czerwca 2015

Z okazji Dnia Dziecka wszystkim dzieciom tym małym i tym dużym, a zwłaszcza mojej Kochanej trójce dzieciaczków życzę wszystkiego najlepszego.

Dzisiaj zapraszam na ciasto które bardzo lubią moje dzieci.

 

Śmietanowiec z truskawkami i galaretką

 

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

 4 łyżki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa śmietanowa:

2 śmietany śnieżki

400 ml mleka

3 galaretki czerwone

 

Dodatkowo:

40 dkg truskawek

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka w temp. 180 stopni.

2. Dwie galaretki rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu. Jedną galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy galaretki do stężenia. Jak galaretki zaczną tężeć to ubijamy śmietanę śnieżkę z mlekiem i dodajemy dwie tężejące galaretki. Na biszkopt wykładamy masę śmietanową.

3. Na masie śmietanowej układamy truskawki.

4. Truskawki zalewamy tężejącą galaretką Wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.

 

 

 

 

                        SMACZNEGO !

wtorek, 01 lipca 2014

 

Ostatnio brakowało mi trochę czasu i dawno nic nie wrzucałam na bloga, ale teraz postaram się poprawić i częściej coś napisać.

 

Wszystkich którzy zaglądają na mojego bloga zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami.

 

Legumina królewska z truskawkami 

 

Składniki:

Biszkopt: 

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

- 2 szklanki mleka

- 8 łyżek cukru

- 1 cukier waniliowy

- 4 żółtka

- 2 łyżki mąki pszennej

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka kakao

- 25 dkg margaryny

 

- 50 dkg truskawek

- 20 dkg galaretki w kostkę

- 3 łyżki rodzynek

 

Masa śmietanowa:

- pół litra kwaśnej śmietany

- 4 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

- 3 łyżki letniej przegotowanej wody

 

- czekolada twarda do potarcia na śmietanę

 

Wykonanie:

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Krem: odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim żółtka i mąkę pszenną i ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń.

Krem dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

 

Upieczony biszkopt dajemy do formy.


 

Biszkopt smarujemy kremem białym.


 

Na krem biały układamy truskawki.

 

Truskawki smarujemy kremem z kakao.

 

Galaretkę kroimy w drobną kostkę.

 

Krem z kakao posypujemy galaretką i rodzynkami.

 

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i wykładamy na galaretkę i rodzynki.

 

Na śmietanę ścieramy drobno czekoladę mleczną.

 

Dajemy do schłodzenia do lodówki.

 

 

 

                         SMACZNEGO!

wtorek, 11 czerwca 2013

Sezon truskawkowy rozpoczęty, więc zapraszam na pyszny torcik :)

Składniki

    Biszkopt:

    6 jajek

    20 dkg cukru

    5 łyżek mąki pszennej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia



    Masa śmietanowa:

    2 szklanki śmietany 30 %

    2 łyżki żelatyny

    15 dkg cukru pudru



    80 dkg truskawek



    8 kostek białej czekolady

 

Wykonanie:

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelewamy do
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26cm i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu i wystudzeniu, biszkopta przekrawamy na połowę i jedną połówkę dajemy do tortownicy.

Masa śmietanowa: śmietanę ubijamy z cukrem i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody. Masę dzielimy na 3 części. Na przekrojone ciasto dajemy jedną część masy.

 

Na tej masie śmietanowej układamy połowę truskawek.

 

Na truskawki druga część masy.

 

Na masę śmietanową dajemy drugą część biszkopta.

 

Na biszkopt dajemy trzecią część masy śmietanowej i układamy pozostałe truskawki. Na środek ścieramy białą czekoladę.

 

 

                              SMACZNEGO!