Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: muffinki

wtorek, 13 czerwca 2017

Bardzo proste, smaczne i dietetyczne muffinki, nawet ktoś kto liczy kalorie może sobie na nie pozwolić. 

Przepis na 6 dużych albo 12 małych.


  Składniki:

 Składniki mokre:

2 jajka

pół szklanki oleju

180 gram jogurtu naturalnego

 

Składniki suche:

2 szklanki mąki pełnoziarnistej

5 łyżek otrębów owsianych wysokobłonnikowych Kupiec

szczypta soli

3 łyżki cukru brązowego Diamant 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

6 wiśni

6 łyżek czerwonych porzeczek

 

1. W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki suche.

2. W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre.

3. Łączymy ze sobą składniki mokre i suche.

4. Dużą formę na muffinki smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasto do 2/3 wysokości i na każdą dajemy 1 wisienkę i łyżkę czerwonych porzeczek.

5. Po wierzchu posypujemy jeszcze otrębami owsianymi.

6. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka.

7. Po upieczeniu czekamy aż muffinki przestygną i możemy jeść.


                                 SMACZNEGO !

sobota, 26 listopada 2016

Doskonałe połączenie muffinek, kremu budyniowego i kiwi. Bardzo wszystkim smakują a zwłaszcza dzieciom, polecam na każdą okazję.

Składniki

Na muffinki:

3 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

1,5 szklanki mleka

1/3 szklanki oleju

2-3 kiwi

 

Na krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

20 dkg margaryny Palma

 

Dodatkowo:

3 kiwi do dekoracji

zielone cukiereczki

 

1. Osobno w miskach łączymy ze sobą składniki na muffinki mokre i suche.

2. Do składników suchych wlewamy składniki mokre i wszystko razem mieszamy.

3. Foremki na muffinki napełniamy masą na 2/3 wysokości.

4. Kiwi obieramy, kroimy na małe kawałeczki i do każdej muffinki dajemy po trzy kawałeczki. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

5. Robimy krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku mieszamy obie mąki i żółtka i wlewamy na kipiące mleko, lekko mieszamy i odstawiamy z ognia do wystudzenia. Margarynę Palmę ucieramy i łączymy z zimnym budyniem. Na każdą muffinkę dajemy trochę kremu, ozdabiamy kawałkami kiwi i zielonymi cukiereczkami.

 

                             SMACZNEGO !

poniedziałek, 08 grudnia 2014

Już niedługo Święta Bożego Narodzenia, więc przedstawiam Wam moją kolejną propozycję, która idealnie pasuje na ten czas.

Bardzo pyszne muffinki o smaku piernika, idealne i na święta i na inne uroczystości, oraz na zwykłą niedzielę.

 

 

Piernikowe muffinki z kremem malinowym

 

Składniki na 24 muffinki :)

1,5 szklanki cukru pudru

2 jajka

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

1 łyżka kakao

5 łyżek marmolady jabłkowej

1 szklanka śmietany 18 %

1 łyżeczka sody

4 szklanki mąki

 

Krem malinowy:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 budyń malinowy

2 łyżki mąki pszennej

25 dkg margaryny

 

gwiazdeczki do ozdoby

 

1. Cukier puder ucieramy z jajkami, jak będzie utarty, to dodajemy cynamon, przyprawę do piernika, kakao, marmoladę i śmietanę to rozcieramy, na koniec dajemy mąkę i sodę. Masę przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości.

 

2. Muffinki pieczemy w temp. 180 stopni około 20-30 minut (sprawdzamy patyczkiem).

 

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. W odlanym mleku mieszamy budyń malinowy z mąką, jak mleko zakipi to wlewamy budyń i gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Na wystudzone muffinki nakładamy krem i dekorujemy kolorowymi gwiazdkami.

 

 

 

 

 

 

                               SMACZNEGO !

poniedziałek, 21 października 2013

Skoro mamy jesień, to mamy również dużo jabłuszek prosto z naszych sadów i trzeba je wykorzystywać do pieczenia różnych słodkości.

Zapraszam na "MUFFINKI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM"

 

 

Składniki:

 

- 6 jabłek

- 2 łyżeczki cynamonu Prymat

- 1 szklanka cukru

- 1 cukier waniliowy

- 2 jajka

- 15 dkg margaryny Palma

- 3 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- odrobina sody

 

Wykonanie:

1. Margarynę roztapiamy i studzimy.

2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarku o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon Prymat i mieszamy. Dodajemy margarynę i rozbite jajka i dalej mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę.

3. Papilotki rozkładamy w formie do pieczenia muffinek.

 


4. Foremki napełniamy masą jabłkowo-cynamonową do 3/4 wysokości.

 

 

5. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

 

 

 


 

                                   SMACZNEGO !





niedziela, 23 czerwca 2013

Uwielbiam wszystkie muffinki, a teraz mamy jeszcze sezon truskawkowy, więc zapraszam na pyszne muffinki z truskawkami i płatkami migdałowymi.

 

 

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

150 gram margaryny

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

truskawki

płatki migdałowe do posypania

 

WYKONANIE:

Margarynę roztapiamy na ogniu i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wystudzoną margarynę i mleko. Dokładnie mieszamy.

 

Foremki na muffinki napełniamy do 3/4 wysokości.


 

Do każdej muffinki dajemy truskawkę przekrojoną na 4 części.


 

Muffinki posypujemy płatkami migdałowymi.

 

 

Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni.

 

 

                                  SMACZNEGO!

niedziela, 19 maja 2013

Jak pewnie większość z was wie dzisiaj mamy Światowy Dzień Pieczenia, a więc i ja postanowiłam przyłączyć się do akcji i upiekłam "Muffiny bananowo-cynamonowe" , polecam bo wyszły pyszne :)

 10/100 #bakebrave

a tutaj link http://worldbakingday.com/pl/jak-piec/muffiny-bananowo-cynamonowe







środa, 03 października 2012

Nareszcie sie odważyłam, pierwszy raz upiekłam muffinki i wyszły wspaniałe. Pierwsze zrobiłam proste z wiśniami, powoli będę szukała innych przepisów trochę trudniejszych:)

A dzieciom tak posmakowały, że juz pytają kiedy będa następne muffinki, więc odpowiadam może juz wktótce?

Składniki na 12 dużych muffinek:

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
150 gram margaryny Palma z Murzynkiem
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki wiśni

Wykonanie:

Margarynę Palmę z Murzynkiem roztopić i wystudzić.

Jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wystudzoną margarynę i mleko, chwilę miksować na koniec dodać wiśnie i wymieszać. Formę do muffinek nasmarować tłuszczem i nałożyć ciasto na 3/4 wysokości formy.

Piec około 25 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Z tej porcji wychodzi 12 dużych muffinek.