Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: zapiekane warzywa

wtorek, 01 sierpnia 2017

Bardzo smaczne i sycące danie obiadowe , połączenie kilku warzyw daje bardzo ładny i smaczny efekt końcowy.

Składniki:

1 kg ziemniaków

przyprawa do ziemniaków

1 por

2 marchewki

8 pałek z kurczaka

przyprawa do kurczaka

pół puszki groszku zielonego

1 mały kalafior

pół papryki czerwonej

sól

pieprz

kminek mielony

majeranek lub dowolne przyprawy

 

1. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki, układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem i posypujemy przyprawą do ziemniaków.

2. Pora kroimy na półplasterki, marchewkę ścieramy na grubej tarce i układamy na ziemniakach.

3. Pałki z kurczaka układamy na warzywach i posypujemy przyprawą do kurczaka.

4. Pomiędzy pałki z kurczaka układamy różyczki kalafiora, pokrojoną drobno paprykę i groszek zielony.

5. Po wierzchu posypujemy wszystko pieprzem, solą, kminkiem mielonym, majerankiem albo dowolnymi przyprawami.

6. Naczynie do zapiekania przykrywamy folią aluminiową albo pokrywką .

7. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni około 60-80 minut.

8. Na talerz wykładamy jedna pałkę i warzywa.

 

                               SMACZNEGO !

poniedziałek, 18 lipca 2016

Sezon cukiniowy w pełni, więc zapraszam na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i pieczarkami.

 

Składniki:

3 sztuki cukinii

50 dkg mięsa mielonego

30 dkg pieczarek

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 pomidor

20 dkg sera żółtego

sól

pieprz

przyprawa do mięsa mielonego

zioła prowansalskie

oregano

olej do smażenia

natka pietruszki do posypania

ketchup do polania

 

1. Cukinię myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek (zostawiamy pójdzie do farszu). Na patelnię wlewamy olej, jak będzie gorący dajemy pokrojoną cebulę , chwilę mieszamy, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy. Pieczarki przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy pokrojonego na drobne kawałki pomidora z czosnkiem , następnie dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i oregano. Do mięsa dodajemy pieczarki , wydrążone środki z cukinii pokrojone na drobne kawałki i trochę startego żółtego sera, wszystko razem mieszamy.

 

Wydrążone cukinie oprószamy pieprzem i solą i nakładamy farsz.

Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy w nim cukinie.

2. Cukinie zapiekamy około 50 minut w temp. 180 i posypujemy pozostałym żółtym serem.

3. Zapiekamy jeszcze około 15 minut Cukinię układamy na talerzach,  posypujemy natką pietruszki i polewamy ketchupem.

 

                        SMACZNEGO !