Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: delicje

piątek, 04 stycznia 2019

Bardzo smaczne, lekkie ciasto. Lubią je i dorośli i dzieci. Ładnie się prezentuje, można je robić w zwykły dzień i od święta.

 

        Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

        Masa kubusiowa:

  • 900 ml soku kubuś o smaku marchewkowym
  • 3 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru

 

       Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 szklanka wody

 

       Dodatkowo:

  • 300 gram delicji o smaku pomarańczowym
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 szklanki wody

 

1. Biszkopt: ubijamy białka z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, na koniec dajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek. Lekko mieszamy i wykładamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

Dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia.

2. Masa kubusiowa: odlewamy szklankę soku i mieszamy w nim budynie waniliowe. Pozostały sok zagotowujemy z cukrem i wlewamy powoli powstały budyń.

3. Masa śmietanowa: galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wlewamy powoli tężejącą galaretkę.

Przekładanie: na biszkopt wykładamy ciepłą masę kubusiową i odstawiamy w zimne miejsce, następnie dajemy masę śmietanową, układamy delicje i zalewamy tężejącymi galaretkami.

                     SMACZNEGO !

 


środa, 21 listopada 2018

Pyszne ciacho, które dzięki jabłkom i galaretce nie jest za słodkie. Delicje dodają dodatkowego smaku.

Idealne i na co dzień i od święta.

     Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

 

      Placek kokosowy:

  • 4 jajka
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie dajemy kokos i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

      Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 galaretka pomarańczowa

 

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dajemy do garnka, dodajemy cukier i wodę i chwilę gotujemy, aż jabłka troszeczkę zmiękną. Odstawiamy jabłka z ognia wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do tężenia.

Do pokrojenia jabłek użyłam noża Ambition.

      Masa śmietanowa:

  • 1 śmietana śnieżka
  • 200 ml mleka
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 szklanki wody

 

Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia. Ubijamy śmietanę śnieżkę na mleku i wlewamy tężejącą galaretkę.

 

     Dodatkowo:

  • 300 gram delicji pomarańczowych

 

Przekładamy: na biszkopt wykładamy masę jabłkową , układamy delicje, dajemy masę śmietanową i przekładamy plackiem kokosowym.

Polewamy polewą i posypujemy kokosem.

 

Wpis zawiera lokowanie produktu Ambition.

 

                      SMACZNEGO !

 


Przepis na udane święta