Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Ulubione
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]()
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wpisy z tagiem: ananasy
czwartek, 05 stycznia 2017
Bardzo szybka, prosta i smaczna sałatka, idealna i na święta i na różne okazje a także na zwykły dzień.
Składniki : 30 dkg szynki 30 dkg sera żółtego 4 kiszone ogórki puszka kukurydzy puszka ananasów 5 jajek 2 łyżki chrzanu luksusowego kieleckiego sól pieprz natka pietruszki do posypania
Szynkę i ogórki kroimy w kostkę, żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę i ananasy odsączamy z puszki, ananasy również kroimy w kostkę. Jajka, gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki razem mieszamy, dodajemy majonez i chrzan i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sałatkę posypujemy natką pietruszki.
SMACZNEGO !
wtorek, 28 czerwca 2016
Na upalne dni najlepsze są chłodniki. Składniki: 2 pęczki botwinki 2 litry wody 1 pęczek koperku 1 ogórek zielony 4 jajka 1 szklanka śmietany 18 % sól pieprz 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe Botwinkę myjemy, drobno siekamy i dajemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i łyżeczkę soli, to gotujemy. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Jak botwinka będzie miękka, to zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojony koperek i szczypiorek i odstawiamy. Jak chłodnik będzie zimny, wlewamy do miseczek, dodajemy pokrojone jajka i ogórek, po wierzchu możemy jeszcze posypać szczypiorkiem. Taki chłodnik podajemy z pieczywem, albo z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem. SMACZNEGO !
piątek, 28 listopada 2014
Dzisiaj zapraszam was na pyszne ciasto ananasowe, które ja bardzo lubię. Będzie idealne na święta.
Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe: 4 białka 3/4 szklanki cukru 20 dkg wiórek kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem: puszka ananasów 1 budyń śmietankowy 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 25 dkg margaryny 4 żółtka
1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i lekko mieszamy. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. 2. Ciasto kokosowe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem kokos i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. 3. Krem: ananasy odlewamy, jeśli nie ma szklanki soku to dodajemy wody i zagotowujemy z cukrem. Budyń i mąkę rozrabiamy w trochę odlanym soku i wlewamy na kipiący sok, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. 4. Ananasy kroimy w drobną kostkę. 5. Margarynę ucieramy z żółtkami i dodajemy zimny budyń 6. Do kremu wsypujemy ananasy i delikatnie mieszamy. 7. Na biszkopt wykładamy krem i go rozsmarowujemy. 8. Przekładamy plackiem kokosowym.
SMACZNEGO !
piątek, 11 kwietnia 2014
poniedziałek, 18 listopada 2013
Pewnie już wiecie o tym, że ja bardzo lubię piec różne ciasta. I do tego lubię łączyć różne smaki, tak jest i w tym cieście, gdzie występują trzy biszkopty: kakaowy, kokosowy i orzechowy, do tego dużo kremu, kiwi i ananasy i to wszystko zalane galaretką, po prostu niebo w gębie. Dla mnie to ciasto jest pyszne i mam nadzieję, że jeżeli ktoś je zrobi to również będzie mu smakowało.
Ciasto kremowe z kiwi i ananasamiSkładnikiPlacek orzechowy: Placek kakaowy:
Placek kokosowy:
Krem:
Ponadto:
Sposób przygotowania
Placek orzechowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie bułkę tartą, orzechy oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 Placek kokosowy: białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i na koniec dodajemy kokos, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo Galaretkę żółtą i zieloną rozpuszczamy razem według przepisu na Przekładamy: troszeczkę kremu pozostawiamy na wierzch ciasta, a resztę kremu dzielimy na 4 części.
Układamy ananasy.
|