Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: ananasy

czwartek, 05 stycznia 2017

Bardzo szybka, prosta i smaczna sałatka, idealna i na święta i na różne okazje a także na zwykły dzień.

 


Składniki :

30 dkg szynki

30 dkg sera żółtego

4 kiszone ogórki

puszka kukurydzy

puszka ananasów

5 jajek

2 łyżki chrzanu luksusowego kieleckiego 

majonez kielecki 

sól

pieprz

natka pietruszki do posypania

 

Szynkę i ogórki kroimy w kostkę, żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę i ananasy odsączamy z puszki, ananasy również kroimy w kostkę. Jajka, gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki razem mieszamy, dodajemy majonez i chrzan i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sałatkę posypujemy natką pietruszki.

 

                    SMACZNEGO !

wtorek, 28 czerwca 2016

Na upalne dni najlepsze są chłodniki.


Składniki:

2 pęczki botwinki

2 litry wody

1 pęczek koperku

1 ogórek zielony

4 jajka

1 szklanka śmietany 18 %

 sól

pieprz

3 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

Botwinkę myjemy, drobno siekamy i dajemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i łyżeczkę soli, to gotujemy. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Jak botwinka będzie miękka, to zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojony koperek i szczypiorek i odstawiamy. Jak chłodnik będzie zimny, wlewamy do miseczek, dodajemy pokrojone jajka i ogórek, po wierzchu możemy jeszcze posypać szczypiorkiem. Taki chłodnik podajemy z pieczywem, albo z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem.

                       SMACZNEGO !

piątek, 28 listopada 2014

Dzisiaj zapraszam was na pyszne ciasto ananasowe, które ja bardzo lubię. Będzie idealne na święta.


 

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ciasto kokosowe:

4 białka

3/4 szklanki cukru

20 dkg wiórek kokosowych

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

puszka ananasów

1 budyń śmietankowy

4 łyżki cukru

1 łyżka mąki pszennej

25 dkg margaryny

4 żółtka

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i lekko mieszamy. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

2. Ciasto kokosowe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem kokos i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

3. Krem: ananasy odlewamy, jeśli nie ma szklanki soku to dodajemy wody i zagotowujemy z cukrem. Budyń i mąkę rozrabiamy w trochę odlanym soku i wlewamy na kipiący sok, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

4. Ananasy kroimy w drobną kostkę.

5. Margarynę ucieramy z żółtkami i dodajemy zimny budyń

6. Do kremu wsypujemy ananasy i delikatnie mieszamy.

7. Na biszkopt wykładamy krem i go rozsmarowujemy.

8. Przekładamy plackiem kokosowym.

 

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !

piątek, 11 kwietnia 2014
poniedziałek, 18 listopada 2013

Pewnie już wiecie o tym, że ja bardzo lubię piec różne ciasta.

I do tego lubię łączyć różne smaki, tak jest i w tym cieście, gdzie występują trzy biszkopty: kakaowy, kokosowy i orzechowy, do tego dużo kremu, kiwi i ananasy i to wszystko zalane galaretką, po prostu niebo w gębie.

Dla mnie to ciasto jest pyszne i mam nadzieję, że jeżeli ktoś je zrobi to również będzie mu smakowało.

 

 

Ciasto kremowe z kiwi i ananasami

 

 

Składniki

Placek orzechowy:

5 jajek
10 dkg cukru
15 dkg orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Placek kakaowy:

5 jajek
10 dkg cukru
5 dkg mąki
3 dkg kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Placek kokosowy:

6 białek
10 dkg cukru
20 dkg kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
6 żółtek
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 dkg margaryny

 

Ponadto:

ananasy z puszki

5 kiwi

1 galaretka zielona

1 galaretka żółta

 

Sposób przygotowania

 

Placek orzechowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie bułkę tartą, orzechy oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180
stopni.

Placek kokosowy: białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i na koniec dodajemy kokos, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo
dodajemy cukier, potem żółtka, następnie kakao, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Galaretkę żółtą i zieloną rozpuszczamy razem według przepisu na
opakowaniu i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim obie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i mieszamy aż zakipi, potem zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy 50 dkg margaryny  i łączymy z zimnym budyniem.

Przekładamy: troszeczkę kremu pozostawiamy na wierzch ciasta, a resztę kremu dzielimy na 4 części.

Placek kakaowy smarujemy jedną częścią kremu.





Układamy ananasy.



Ananasy smarujemy drugą częścią kremu.

Przykrywamy plackiem kokosowym.

Smarujemy trzecią częścią kremu.



 

Układamy kiwi pokrojone w plasterki (3 szt).

 

 

Smarujemy czwartą częścią kremu.

 

 

Przykrywamy plackiem orzechowym.

 

 

Smarujemy odłożonym kremem.

Układamy pozostałe ananasy i kiwi.

 

 

Zalewamy tężejącą galaretką.

 

 

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

 

 

                         SMACZNEGO!