Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: durszlak

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Ja bardzo lubię serniki i odkąd pamiętam, to właśnie sernik zawsze gościł i dalej cały czas gości na naszym świątecznym stole. Czasami korzystam jeszcze z przepisów mamy, czasami wykorzystuję przepisy z gazet albo z internetu, a czasami wymyślam sama, tak jak właśnie ten serniczek i wyszedł bardzo pyszny.


 

Składniki:

Spód:

20 dkg herbatników

10 dkg margaryny

 

Ser:

1,20 kg sera białego twarogowego zmielonego

1 szklanka cukru pudru

1 cukier waniliowy Delecta

5 jajek

3 łyżki kaszy manny

1 kisiel cytrynowy Delecta

kilka kropli olejka cytrynowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki oleju

1 szklanka mleka

przyprawa do sernika Delecta

10 dkg rodzynek

2 łyżki wiórków kokosowych

 

Do posmarowania:

masa krówkowa

posypka kolorowa Delecta Decorada

 

Margarynę dajemy do garnka, roztapiamy i studzimy. Herbatniki rozkruszamy i dodajemy wystudzoną margarynę, mieszamy i gotową masą wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm. 

Ser biały twarogowy zmielony dajemy do miksera, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy Delecta i ucieramy, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie stopniowo dodajemy wszystkie składniki, a na sam koniec dajemy ubite białka i rodzynki i delikatnie mieszamy. 

Masę serową wykładamy na herbatnikowy spód.

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.

Jak sernik wystygnie to smarujemy go masą krówkową i posypujemy kolorową posypką Delecta Decorada.

 

                               SMACZNEGO !


Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

niedziela, 11 grudnia 2016

Ciasto świąteczne, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa jak mama je piekła i już sama nazwa kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Cały rok czekam na to ciasto, ponieważ w innym okresie nie smakuje tak smacznie jak na święta. Polecam zrobić to ciasto ponieważ  jest smaczne, nie trzeba go już po upieczeniu przekładać, dzięki temu że nie ma kremu nie jest aż takie słodkie, a marmolada na biszkoptach daje fajny posmaczek.

 

Składniki

Ciasto:

50 dkg margaryny Palma

2 szklanki cukru pudru

10 jajek

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki wiórek kokosowych

3 łyżki maku suchego

 

Dodatkowo:

duża paczka biszkoptów

marmolada jabłkowa do smarowania biszkoptów

 

1. Margarynę Palmę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy części: do jednej dajemy kakao, do drugiej kokos i do trzeciej suchy mak.

2. Brytwankę o wymiarach 25x38 wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód dajemy ciasto z kakao i rozsmarowujemy.

3. Na ciasto z kakao dajemy połowę biszkoptów, które smarujemy z obu stron marmoladą jabłkową.

4. Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z makiem.

5. Na ciasto z makiem dajemy pozostałe biszkopty posmarowane również z obu stron marmoladą jabłkową.

6. Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z kokosem.

7. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około 60-70 minut.

8. Po upieczeniu ciasto posmarowałam masą krówkową i posypałam posypką kokosową Delecta., którą otrzymałam w paczce w akcji na Durszlaku :) 

 

 

                                                 SMACZNEGO !


Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

wtorek, 27 maja 2014

Dzisiaj zapraszam na pyszne ciacho z galaretkami Winiary.pl.



 

Jakiś czas temu wzięłam udział w akcji na Durszlak.pl i w prezencie dostałam 9 galaretek Winiary: po 3 truskawkowe, arbuzowe i jagodowe.

 


Moje dzieciaki bardzo lubią banany i galaretki, więc 4 galaretki postanowiłam wykorzystać do ciasta z bananami i galaretką.

Przy okazji wezmę udział w akcji na Durszlak.pl i zawalczę o nagrody.

 

Ciasto bananowe z galaretkami Winiary

 

Składniki:

 

Biszkopt jasny:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Biszkopt ciemny:

4 jajka

4 łyżki cukru

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa budyniowa:

3 szklanki mleka

10 łyżek cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 żółtka

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

35 dkg margaryny

 

Masa śmietanowa z galaretką:

500 ml śmietany 30 %

3 łyżki cukru pudru

2 galaretki truskawkowe Winiary

 

Dodatkowo:

4-5 banany

2 galaretki jagodowe Winiary

 

Wykonanie:

Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

Biszkopt ciemny robimy tak samo jak biszkopt jasny, tylko do mąki dodajemy jeszcze kakao.

Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałej szklance mleka rozrabiamy obie mąki i żółtka, mieszamy i wlewamy na kipiący budyń, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę, dodajemy stopniowo zimny budyń. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.

Galaretki truskawkowe Winiary rozrabiamy w połowie wody niż na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Galaretki jagodowe Winiary rozrabiamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy tężejące galaretki truskawkowe.

W biszkopcie ciemnym wycinamy kieliszkiem kółeczka.

 

Przekładamy:

Na biszkopt jasny dajemy masę budyniową z kakao.

Na tą masę dajemy biszkopt ciemny z dziureczkami.

Obieramy banany kroimy na kawałki i w każdą dziurkę dajemy kawałek banana.

To zalewamy masą śmietanową.

W masę śmietanową wciskamy ciemne kółka.

Smarujemy masa budyniową białą.

Zalewamy tężejącymi galaretkami jagodowymi.

Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny.


 


 

W kuchni miałam małego pomocnika, pomagała mi moja 6-letnia córka Kinga, która bardzo lubi galaretki.

 

Kinga już nie mogła doczekać się kiedy zje ten kawałek ciasta.

 

Kinga najpierw zjadła banana, a teraz zabiera się za galaretkę.

 

Po zjedzeniu stwierdziła, że ciasto pyszne, ale najlepsze były galaretki Winiary.

 

Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!