Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: prymat

poniedziałek, 21 października 2013

Skoro mamy jesień, to mamy również dużo jabłuszek prosto z naszych sadów i trzeba je wykorzystywać do pieczenia różnych słodkości.

Zapraszam na "MUFFINKI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM"

 

 

Składniki:

 

- 6 jabłek

- 2 łyżeczki cynamonu Prymat

- 1 szklanka cukru

- 1 cukier waniliowy

- 2 jajka

- 15 dkg margaryny Palma

- 3 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- odrobina sody

 

Wykonanie:

1. Margarynę roztapiamy i studzimy.

2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarku o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon Prymat i mieszamy. Dodajemy margarynę i rozbite jajka i dalej mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę.

3. Papilotki rozkładamy w formie do pieczenia muffinek.

 


4. Foremki napełniamy masą jabłkowo-cynamonową do 3/4 wysokości.

 

 

5. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

 

 

 


 

                                   SMACZNEGO !





poniedziałek, 16 września 2013

Zapraszam na mój sposób na imprezę.

Ostatnio wymyśliłam sobie, że na imprezce podam coś innego niż zwykle i zrobiłam kotlety mielone z makaronem kokardki polane sosem Party Dim Meksykański do mięs Prymat, goście byli zachwyceni.

 


A zrobiłam to tak:

Najpierw zrobiłam kotlety mielone:

Składniki:

500 gram łopatki zmielonej

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 jajka

1 bułka czerstwa namoczona w wodzie

sól do smaku

pieprz czarny mielony Prymat

olej do smażenia

jajko i bułka tarta do panierowania

natka pietruszki do posypania

Wykonanie: bułkę namoczyłam w wodzie , potem odcisnęłam.

Cebulę i czosnek pokroiłam w drobną kosteczkę.

Mięso mielone dałam do miski , dodałam cebulę, czosnek, bułkę, jajka i doprawiłam solą i pieprzem.

Uformowałam kotleciki.

Roztrzepałam jajko i obtaczałam w nim kotleciki, potem w bułce tartej i smażyłam.

 

Potem rozrobiłam sos Party Dip Meksykański do mięs Prymat według przepisu na opakowaniu i odstawiłam na 15 minut.

 

Następnie ugotowałam 500 gram makaronu kokardki w osolonej wodzie.

 

Makaron rozłożyłam na talerzyki i na środek każdego położyłam kotlecika mielonego.

 


 

Makaron polałam rozrobionym sosem Party Dip Meksykańskim do mięs Prymat.

 

 

Całość posypałam natką pietruszki i dla ładniejszego widoku na sosie ułożyłam jeszcze makaron.

 


 

I tak przygotowane podałam gościom, wszystkim bardzo smakowało i mówili że ten sos Party Dip nadaje smak całości.

 

Najlepiej smakuje jak się sos wymiesza z makaronem kokardki.

 

 

                     SMACZNEGO!

wtorek, 09 lipca 2013

Teraz jest najlepszy okres na grillowanie, a więc zapraszam po przepis na "Grillowanego pstrąga"



 

SKŁADNIKI:

2  pstrągi wypatroszone

    1 cytryna

   zioła prowansalskie Prymat

    listki bazylii

    gałązki koperku świeżego

    2 łyżki masła

   pieprz kolorowy Młynek Prymat

  
sól

 

WYKONANIE:

Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

 

Pstrągi wypatroszone kładziemy na foli aluminiowej, oprószamy solą i pieprzem kolorowym Prymat,  rozcieramy po całych rybach. Każdą rybkę skrapiamy sokiem z cytryny , a do środka wkładamy po dwa plasterki cytryny, po
łyżce masła i po gałązce koperku. Na koniec posypujemy ziołami prowansalskimi Prymat , dajemy po kilka listków bazylii i po gałązce koperku na wierzch ryby.



 

Pstrągi zawijamy w folię i odstawiamy na około pół godziny do lodówki.

 

 

Po pół godzinie pstrągi kładziemy na rozgrzanym grillu i co chwilę przewracamy z jednej strony na drugą. Grillujemy je niecałą godzinę.

 



 

Gotowe pstrągi odwijamy z folii i dajemy na talerz z dowolnymi warzywami.

 

 

                                    SMACZNEGO!

poniedziałek, 25 lutego 2013

Dalszy ciąg testowania makaronu Czaniecki, tym razem będzie to makaron Muszla duża.



Składniki:

250 gram makaron Czaniecki muszla

4 jajka

1 papryka czerwona

3 ogórki kiszone

1 puszka tuńczyka rozdrobnionego

2 łyżki majonezu

pieprz kolorowy Młynek Prymat do smaku

sól do smaku



Makaron Czaniecki muszle gotujemy w osolonej wodzie. Hartujemy w zimnej wodzie.  

    

Jajka gotujemy na twardo. Jajka, paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę, wsypmy doprawiamy do smaku pieprzem kolorowym z młynka i solą.Wsypujemy do miski. Tuńczyka odsączamy i dodajemy do miski.

      

Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem kolorowym z młynka i solą.   

             

Makaron Czaniecki Muszla rozkładamy na talerzu.

Faszerujemy muszle zrobionym farszem.

SMACZNEGO!