Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Ulubione
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]()
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wpisy z tagiem: kasza
poniedziałek, 10 lutego 2014
Ja bardzo lubię gołąbki, a najbardziej takie z kaszą gryczaną i ryżem, polane sosem. Po prostu pychotka. Dlatego podzielę się z wami przepisem na te pyszności.
Gołąbki z sosem z łopatki
Składniki na gołąbki: - 2 główki kapusty - 60 dkg ryżu - 30 dkg kaszy gryczanej Kupiec - 1 cebula - sól morska Kamis młynek - pieprz czarny Kamis młynek - olej do smażenia
Składniki na sos: - 1 kg łopatki wieprzowej - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - przyprawa Fix gulasz myśliwski Kamis - papryka słodka Kamis - sól morska Kamis młynek - pieprz czarny Kamis młynek - 1 szklanka wody - 3 łyżki masła - 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Gołąbki: Liście kapusty zaparzamy w osolonej wodzie. Osobno zaparzamy ryż i kaszę gryczaną Kupiec.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Ryż i kaszę mieszamy razem z cebulką i doprawiamy do smaku solą morską Kamis z młynka i pieprzem czarnym Kamis z młynka.
Powstały farsz zawijamy w liście kapusty, układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy około 2 godziny w temp. 180 stopni.
Sos: Mięso z łopatki wieprzowej kroimy na większe kawałki, dajemy do baniaka. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i dajemy do mięsa. Wszystko posypujemy przyprawą Fix gulasz myśliwski Kamis, papryką słodką Kamis, solą morską Kamis w młynku i pieprzem czarnym Kamis w młynku, podlewamy wodą, dodajemy masło, wstawiamy do piekarnika i pieczemy wszystko ponad godzinę . Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody, jak mięso będzie upieczone, to mąką zarabiamy sos, jak zakipi wyłączamy piekarnik. Mięso można również smażyć na gazie na małym ogniu.
Jak gołąbki będą upieczone wykładamy na talerz, wykładamy z boku mięsko i polewamy sosem.
poniedziałek, 03 czerwca 2013
Dzisiaj przedstawiam wam gołąbki trochę inne, czyli bez zawijania w kapustę. SKŁADNIKI: - pół szklanki ryżu - pół szklanki kaszy manny - pół szklanki kaszy jęczmiennej - pół kg mięsa mielonego - pół główki kapusty - 5 jajek - 1 cebula - sól do smaku - pieprz czarny mielony do smaku - bułka tarta do obtoczenia - olej do smażenia
WYKONANIE: Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w talarki. Ryż, kaszę mannę, kaszę jęczmienną, cebulę, jajka i mięso mielone dajemy do kapusty, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Robimy gołąbki, obtaczamy w bułce tartej. Najlepiej wszystkie sobie obtoczyć w bułce tartej, a potem już smażyć po kolei. Podsmażone dajemy do formy i pieczemy jeszcze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około dwie godziny. Gołąbki można podać z pieczywem, albo z dowolnym sosem. Ja najczęściej takie gołąbki podaję z sosem pieczarkowym. SMACZNEGO!
|