Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: Boże Narodzenie

poniedziałek, 10 grudnia 2018

Smaczne placuszki, nadziane ziemniakami z kaszą gryczaną. Moje córki mówiły na nie pączki z ziemniakami.

Idealne na Święta Bożego Narodzenia do barszczu czerwonego.

Abyście mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku, pomoże Wam w tym Espumisan Max – wyrób medyczny, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej.

Atmosfera świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po świątecznym posiłku* i znów możesz cieszyć się swobodą kontaktu z najbliższymi.

   „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”.

* Maksymalna dawka dobowa to 5 kapsułek

 

       Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 dkg margaryny
  • 5 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mleka

 

        Farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

 

    Dodatkowo:

  • olej do smażenia

 

1. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski,dajemy pozostałe składniki i rozczyn i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Jak ciasto podrośnie to rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka. Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i dusimy. Do gorących dodajemy kaszę gryczaną, sól, pieprz i roztopione masło .

 

Na każdy placuszek dajemy po kulce ziemniaków.

3. Formujemy kulki, a potem lekko je spłaszczamy.

4. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju.

5.Placuszki smażymy z obu stron na rumiany kolor.

6. Odsączamy na ręczniku papierowym.

7. Na święta będą idealne do czerwonego barszczyku.


                               SMACZNEGO !

 

          "Espumisan Max to wyrób medyczny CE"

                                    Świąteczne tradycje

czwartek, 22 listopada 2018

Pyszne ciasto, które robię zawsze na Boże Narodzenie, ponieważ bardzo smakuje mojej rodzince.

Dla smakoszy orzechów to prawdziwa przyjemność.

Ciasto podałam na talerzu Ambition.


 

Składniki:

        Ciasto orzechowe:

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

       Ciasto kakaowe:

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

       Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 20 dkg masła

 

Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy mielone, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

2. Ciasto kakaowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , a następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

3. Krem: z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajka na jednolitą masę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, jak zakipi to wlewamy powoli powstały budyń, chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Masło ucieramy i łączymy z zimnym budyniem.

4. Przekładamy : ciasto orzechowe przekrawujemy na pół, jedną część smarujemy połową masy, przekładamy ciastem kakaowym, smarujemy pozostałą masą i przekładamy drugą częścią ciasta orzechowego. Polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

 

Wpis zawiera lokowanie produktu Ambition

 


Przepis na udane święta

środa, 21 listopada 2018

Pyszne ciacho, które dzięki jabłkom i galaretce nie jest za słodkie. Delicje dodają dodatkowego smaku.

Idealne i na co dzień i od święta.

     Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

 

      Placek kokosowy:

  • 4 jajka
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie dajemy kokos i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

      Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 galaretka pomarańczowa

 

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dajemy do garnka, dodajemy cukier i wodę i chwilę gotujemy, aż jabłka troszeczkę zmiękną. Odstawiamy jabłka z ognia wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do tężenia.

Do pokrojenia jabłek użyłam noża Ambition.

      Masa śmietanowa:

  • 1 śmietana śnieżka
  • 200 ml mleka
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 szklanki wody

 

Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia. Ubijamy śmietanę śnieżkę na mleku i wlewamy tężejącą galaretkę.

 

     Dodatkowo:

  • 300 gram delicji pomarańczowych

 

Przekładamy: na biszkopt wykładamy masę jabłkową , układamy delicje, dajemy masę śmietanową i przekładamy plackiem kokosowym.

Polewamy polewą i posypujemy kokosem.

 

Wpis zawiera lokowanie produktu Ambition.

 

                      SMACZNEGO !

 


Przepis na udane święta

piątek, 16 listopada 2018

Bardzo smaczne danie, które odkąd pamiętam to gości u nas na wigilijnym stole.

Można je robić i na co dzień i od święta.

 

Składniki:

          Gołąbki:

  • 40 dkg ryżu
  • 20 dkg kaszy gryczanej
  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki masła

 

       Sos pieczarkowy:

  • 500 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

 

Robimy gołąbki: liście kapusty zaparzamy w osolonej wodzie. Osobno zaparzamy kaszę gryczaną i ryż . Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Ryż i kaszę mieszamy razem z cebulą i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Powstały farsz zawijamy w liście kapusty, układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy około 2 godziny w temp. 180 stopni.

Robimy sos: pieczarki i cebulę kroimy na półplasterki, dajemy na patelnię, ja użyłam patelni Ambition , dodajemy masło, ziele angielskie, liście laurowe i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Na talerz wykładamy gołąbki i polewamy sosem pieczarkowym

Ja użyłam talerza Ambition .

 

 

                             SMACZNEGO !

 

 

             

Przepis na udane święta

czwartek, 04 stycznia 2018

Pyszne ciasto makowe, które w połączeniu z masą orzechową daje bardzo smaczny efekt końcowy.

Idealne na Boże Narodzenie.

#beko, #ciastojakzobrazka, 

Składniki:

           Ciasto: 

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg cukru pudru
  • 30 dkg margaryny
  • 5 żółtek gotowanych
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

           Masa orzechowa:

  • 10 dkg orzechów mielonych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • mleko (tyle aby przykryło orzechy)
  • 15 dkg margaryny

 

            Dodatkowo:

  • marmolada jabłkowa
  • 1 puszka masy makowej (dowolne dodatki do masy)

 

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka gotowane przetarte przez sitko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części . Jedną część rozwałkowujemy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i pieczemy na złoty kolor.

2. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i smarujemy marmoladą jabłkową.

3. Masę makową wykładamy z puszki, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy różne dodatki np: cukier puder, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, olejek migdałowy, rodzynki, albo co kto jeszcze lubi.

Masę makową wykładamy na placek kruchy posmarowany marmoladą jabłkową , rozsmarowujemy i pieczemy około 45-50 minut w temp 180 stopni.

4. Do garnka dajemy zmielone orzechy włoskie, pół szklanki cukru i łyżkę masła i zalewamy mlekiem tyle aby przykryło orzechy. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia do wystudzenia. Ucieramy 15 dkg margaryny i łączymy z zimnymi orzechami. Masę wykładamy na wystudzony placek z makiem.

5. Na masę dajemy placek kruchy.

6. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą albo lukrem.

 

                                           SMACZNEGO !

 

Chcecie się dowiedzieć jak sprytnie przekroić ciasto ?

    klik


Ciasto jak z obrazka

wtorek, 19 grudnia 2017

Bardzo pyszne ciasteczka. które możemy zrobić sami w domu. Doskonałe na świąteczny stół.

     Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 35 dag masła lub margaryny
  • 4 gotowane żółtka
  • 16 dag cukru pudru Diamant
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

     Ponadto:

  • marmolada
  • 20 dag galaretki w kostkę
  • polewa

 

1. Jajka gotujemy , oddzielamy białka od żółtek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka ścieramy na drobnym tarku, margarynę siekamy . Łączymy wszystkie składniki i miesimy ciasto. Rozwałkujemy i wycinamy kółka literatką. Dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy około 20 minut w temp.180 stopni.

 

2. Galaretkę w kostkę kroimy na małe kwadraciki.

3. Na każde upieczone ciastko na środek dajemy troszeczkę marmolady i dajemy galaretkę, przyciskamy aby się trzymała.

4. Każde ciastko polewamy polewą  Polewę robimy wedle uznania.

 

                         SMACZNEGO !

piątek, 15 grudnia 2017

Na wigilijnym stole u mnie w domu obowiązkowo musi znaleźć się taki makowiec, podaję go zawsze na zakończenie kolacji wigilijnej.

Składniki:

       Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 10 dkg cukru pudru
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 25 dkg margaryny
  • 2 całe jajka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18 %

 

        Masa makowa:

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropli olejku pomarańczowego
  • kilka kropli olejku arakowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej

 

     Lukier:

  • białko
  • cukier puder

 

1. Wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę, zagniatamy ciasto i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy.

2. Gotową masę makową z puszki wykładamy do miski, dodajemy do niej olejek pomarańczowy i arakowy, cukier waniliowy, rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. Masę makową dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy na cieście.

3. Ciasto z rozsmarowaną masą makową zwijamy w roladę.

4. Makowce dajemy do dwóch brytwanek keksówek wysmarowanych tłuszczem i pieczemy około 40-50 minut w temp. 200 stopni.

5. Robimy lukier: białko ubijamy i później ucieramy go z cukrem, dodając tyle cukru pudru, aby lukier był gęsty. Lukrem polewamy makowiec i dekorujemy dowolnie.

 

                            SMACZNEGO !

środa, 13 grudnia 2017

Bardzo fajna tarta, która nie tylko jest smaczna, ale również może być piękną ozdobą naszego świątecznego stołu.

#Łowicz, #Durszlak.pl, #akcjakulinarna, #konkurs, #ZMiłościdotruskawek, 

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10 dkg margaryny
  • 100 gram miodu prawdziwego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • konfitura truskawkowa Łowicz do posmarowania

 

Wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i dajemy do lodówki na około godzinę. Wyciągamy ciasto z lodówki mniejszą część zostawiamy na gwiazdki, a większą rozwałkowujemy i dajemy na formę do tarty, nakłuwamy widelcem.

Na ciasto rozsmarowujemy konfiturę truskawkową Łowicz

Na konfiturę układamy powycinane gwiazdki.

Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

                                SMACZNEGO !

 

Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK

piątek, 08 grudnia 2017

Powoli zaczynamy przygotowania do świąt, więc zapraszam na pyszne kolorowe ciasteczka, idealne na Boże Narodzenie.

Można je zjeść, ale również są idealną ozdobą stołu świątecznego.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg miodu płynnego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 10 dkg margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody

 

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Dodatkowo:

  • kolorowe cukiereczki

 

Przesianą mąkę dajemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dajemy wszystkie pozostałe składniki czyli: cukier puder, kakao, miód, margarynę, jajka, sodę, cynamon i przyprawę do pierników i zagniatamy ciasto.

Ciasto zawijamy w folie spożywczą i dajemy na około godzinkę do lodówki.

Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy 4 różnej wielkości gwiazdki.

Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Jak pierniczki ostygną robimy lukier, ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny na gładką masę, składamy gwiazdki od największej do najmniejszej i robi się na choineczka, lukrujemy po wierzchu i ozdabiamy kolorowymi cukiereczkami.

 

 

                           SMACZNEGO !

wtorek, 07 listopada 2017

Idealne połączenie smaków dla miłośników maku i kokosu. Ciasto pasuje na świąteczny stół.

Składniki:

Ciasto makowe:

8 białek

szczypta soli

3/4 szklanki cukru

10 dkg margaryny

1 szklanka mąki

3/4 szklanki maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa kokosowa:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

3 łyżki mąki pszennej

3/4 szklanki wiórków kokosowych

1 żółtko

25 dkg margaryny

 

Dodatkowo:

1/2 szklanki wiórków kokosowych do posypania ciasta

 

Ciasto makowe: margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wystudzoną margarynę i suchy mak, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

Masę kokosowa: jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, w drugiej mieszamy mąkę, żółtko i wiórki kokosowe i wlewamy na gotujące się mleko, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej.

Wiórka kokosowe do posypania ciasta prażymy na suchej patelni. Przekładamy: na ciasto makowe wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy drugim ciastem makowym, rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

 

 

                                 SMACZNEGO !

czwartek, 05 stycznia 2017

Bardzo szybka, prosta i smaczna sałatka, idealna i na święta i na różne okazje a także na zwykły dzień.

 


Składniki :

30 dkg szynki

30 dkg sera żółtego

4 kiszone ogórki

puszka kukurydzy

puszka ananasów

5 jajek

2 łyżki chrzanu luksusowego kieleckiego 

majonez kielecki 

sól

pieprz

natka pietruszki do posypania

 

Szynkę i ogórki kroimy w kostkę, żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę i ananasy odsączamy z puszki, ananasy również kroimy w kostkę. Jajka, gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki razem mieszamy, dodajemy majonez i chrzan i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sałatkę posypujemy natką pietruszki.

 

                    SMACZNEGO !

wtorek, 13 grudnia 2016

Lubicie śledzie ? Ja bardzo, a czy jedliście śledzie z rodzynkami ? Bo jeśli nie to polecam spróbować, u mnie takie śledzie od kilku lat goszczą na świątecznym stole.


Składniki:

 50 dkg śledzi w oleju

10 dkg rodzynek

5 cebul

200 ml koncentratu pomidorowego

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

 

Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni podgrzewamy troszeczkę oleju i jak będzie gorący to wrzucamy cebulę, smażymy do momentu aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Śledzie kroimy na małe kawałki i mieszamy z zimnym sosem.

Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej.

 

                       SMACZNEGO !

niedziela, 11 grudnia 2016

Ciasto świąteczne, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa jak mama je piekła i już sama nazwa kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Cały rok czekam na to ciasto, ponieważ w innym okresie nie smakuje tak smacznie jak na święta. Polecam zrobić to ciasto ponieważ  jest smaczne, nie trzeba go już po upieczeniu przekładać, dzięki temu że nie ma kremu nie jest aż takie słodkie, a marmolada na biszkoptach daje fajny posmaczek.

 

Składniki

Ciasto:

50 dkg margaryny Palma

2 szklanki cukru pudru

10 jajek

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki wiórek kokosowych

3 łyżki maku suchego

 

Dodatkowo:

duża paczka biszkoptów

marmolada jabłkowa do smarowania biszkoptów

 

1. Margarynę Palmę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy części: do jednej dajemy kakao, do drugiej kokos i do trzeciej suchy mak.

2. Brytwankę o wymiarach 25x38 wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód dajemy ciasto z kakao i rozsmarowujemy.

3. Na ciasto z kakao dajemy połowę biszkoptów, które smarujemy z obu stron marmoladą jabłkową.

4. Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z makiem.

5. Na ciasto z makiem dajemy pozostałe biszkopty posmarowane również z obu stron marmoladą jabłkową.

6. Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z kokosem.

7. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około 60-70 minut.

8. Po upieczeniu ciasto posmarowałam masą krówkową i posypałam posypką kokosową Delecta., którą otrzymałam w paczce w akcji na Durszlaku :) 

 

 

                                                 SMACZNEGO !


Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

poniedziałek, 05 grudnia 2016

Pyszne ciacho na każdą okazję. Idealne połączenie maku i orzechów.

Składniki:

Ciasto kruche:

60 dkg mąki

25 dkg margaryny

25 dkg cukru

6 żółtek

1 łyżka smalcu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka śmietany

 

Dodatkowo:

1 łyżka kakao

 

Orzechy:

25 dkg orzechów włoskich

1 szklanka cukru

pół szklanki mleka

2 jajka

 

Mak:

30 dkg maku

20 dkg cukru

2 białka

kilka kropli olejku migdałowego

odrobina cynamonu

1 łyżeczka kawy prawdziwej mielonej

 

Dodatkowo:

wiśnie smażone

 

1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy ją do zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Orzechy: orzechy drobno mielimy, parzymy mleko z cukrem i dodajemy orzechy, chwilę mieszamy i odstawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy rozbite jajka i dokładnie ucieramy. Mak i orzechy dzielimy na dwie części.

2. Jeden biały placek dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, Na placek wykładamy smażone wiśnie.

3. Na wiśnie wykładamy wzdłuż paskami po jednej części maku i orzechów. Dajemy po trzy paski.

4. Na to ścieramy na grubej tarce ciasto brązowe z zamrażalnika .

5. I potem wykładamy paskami pozostały mak i orzechy. Orzechy nad mak, a mak nad orzechy.

6. Przykrywamy drugim plackiem białym i nakłuwamy widelcem.

7. Wszystko razem pieczemy w temp. 180 stopni ponad godzinę.

8. Po upieczeniu dekorujemy dowolnie.

 

                        SMACZNEGO !

niedziela, 13 grudnia 2015

Bardzo smaczne ciasteczka idealne na Boże Narodzenie, ale również na każdą inną okazję, wystarczy tylko wyciąć je inną foremką i udekorować wedle uznania.

 


Ciasteczka Choinki

Składniki:

Ciasto:

40 dkg mąki

25 dkg margaryny

1 łyżka smalcu

5 żółtek gotowanych

3/4 szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

kilka kropli olejku pomarańczowego

lukier zielony

kolorowe koraliki

 

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dajemy cukier puder i cukier waniliowy, jajka gotujemy, żółtka oddzielamy od białek(białka możemy zjeść) i ścieramy je na tarce o drobniutkich oczkach albo trzemy przez sitko, dajemy margarynę, smalec, olejek pomarańczowy i zagniatamy ciasto.

Rozwałkowujemy foremką o kształcie choinki (lub zupełnie dowolną) wycinamy ciasteczka i dajemy ja na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Jak ciasteczka przestygną to smarujemy je zielonym lukrem i dekorujemy kolorowymi koralikami.

 

 

                                  SMACZNEGO !

 
1 , 2 , 3