Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: Boże Narodzenie

piątek, 08 grudnia 2017

Powoli zaczynamy przygotowania do świąt, więc zapraszam na pyszne kolorowe ciasteczka, idealne na Boże Narodzenie.

Można je zjeść, ale również są idealną ozdobą stołu świątecznego.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg miodu płynnego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 10 dkg margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody

 

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Dodatkowo:

  • kolorowe cukiereczki

 

Przesianą mąkę dajemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dajemy wszystkie pozostałe składniki czyli: cukier puder, kakao, miód, margarynę, jajka, sodę, cynamon i przyprawę do pierników i zagniatamy ciasto.

Ciasto zawijamy w folie spożywczą i dajemy na około godzinkę do lodówki.

Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy 4 różnej wielkości gwiazdki.

Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Jak pierniczki ostygną robimy lukier, ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny na gładką masę, składamy gwiazdki od największej do najmniejszej i robi się na choineczka, lukrujemy po wierzchu i ozdabiamy kolorowymi cukiereczkami.

 

 

                           SMACZNEGO !

wtorek, 07 listopada 2017

Idealne połączenie smaków dla miłośników maku i kokosu. Ciasto pasuje na świąteczny stół.

Składniki:

Ciasto makowe:

8 białek

szczypta soli

3/4 szklanki cukru

10 dkg margaryny

1 szklanka mąki

3/4 szklanki maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa kokosowa:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

3 łyżki mąki pszennej

3/4 szklanki wiórków kokosowych

1 żółtko

25 dkg margaryny

 

Dodatkowo:

1/2 szklanki wiórków kokosowych do posypania ciasta

 

Ciasto makowe: margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wystudzoną margarynę i suchy mak, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

Masę kokosowa: jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, w drugiej mieszamy mąkę, żółtko i wiórki kokosowe i wlewamy na gotujące się mleko, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej.

Wiórka kokosowe do posypania ciasta prażymy na suchej patelni. Przekładamy: na ciasto makowe wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy drugim ciastem makowym, rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

 

 

                                 SMACZNEGO !

czwartek, 05 stycznia 2017

Bardzo szybka, prosta i smaczna sałatka, idealna i na święta i na różne okazje a także na zwykły dzień.

 


Składniki :

30 dkg szynki

30 dkg sera żółtego

4 kiszone ogórki

puszka kukurydzy

puszka ananasów

5 jajek

2 łyżki chrzanu luksusowego kieleckiego 

majonez kielecki 

sól

pieprz

natka pietruszki do posypania

 

Szynkę i ogórki kroimy w kostkę, żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę i ananasy odsączamy z puszki, ananasy również kroimy w kostkę. Jajka, gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki razem mieszamy, dodajemy majonez i chrzan i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sałatkę posypujemy natką pietruszki.

 

                    SMACZNEGO !

wtorek, 13 grudnia 2016

Lubicie śledzie ? Ja bardzo, a czy jedliście śledzie z rodzynkami ? Bo jeśli nie to polecam spróbować, u mnie takie śledzie od kilku lat goszczą na świątecznym stole.


Składniki:

 50 dkg śledzi w oleju

10 dkg rodzynek

5 cebul

200 ml koncentratu pomidorowego

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

 

Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni podgrzewamy troszeczkę oleju i jak będzie gorący to wrzucamy cebulę, smażymy do momentu aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Śledzie kroimy na małe kawałki i mieszamy z zimnym sosem.

Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej.

 

                       SMACZNEGO !

niedziela, 11 grudnia 2016

Ciasto świąteczne, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa jak mama je piekła i już sama nazwa kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Cały rok czekam na to ciasto, ponieważ w innym okresie nie smakuje tak smacznie jak na święta. Polecam zrobić to ciasto ponieważ  jest smaczne, nie trzeba go już po upieczeniu przekładać, dzięki temu że nie ma kremu nie jest aż takie słodkie, a marmolada na biszkoptach daje fajny posmaczek.

 

Składniki

Ciasto:

50 dkg margaryny Palma

2 szklanki cukru pudru

10 jajek

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki wiórek kokosowych

3 łyżki maku suchego

 

Dodatkowo:

duża paczka biszkoptów

marmolada jabłkowa do smarowania biszkoptów

 

1. Margarynę Palmę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy części: do jednej dajemy kakao, do drugiej kokos i do trzeciej suchy mak.

2. Brytwankę o wymiarach 25x38 wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód dajemy ciasto z kakao i rozsmarowujemy.

3. Na ciasto z kakao dajemy połowę biszkoptów, które smarujemy z obu stron marmoladą jabłkową.

4. Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z makiem.

5. Na ciasto z makiem dajemy pozostałe biszkopty posmarowane również z obu stron marmoladą jabłkową.

6. Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z kokosem.

7. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około 60-70 minut.

8. Po upieczeniu ciasto posmarowałam masą krówkową i posypałam posypką kokosową Delecta., którą otrzymałam w paczce w akcji na Durszlaku :) 

 

 

                                                 SMACZNEGO !


Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

poniedziałek, 05 grudnia 2016

Pyszne ciacho na każdą okazję. Idealne połączenie maku i orzechów.

Składniki:

Ciasto kruche:

60 dkg mąki

25 dkg margaryny

25 dkg cukru

6 żółtek

1 łyżka smalcu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka śmietany

 

Dodatkowo:

1 łyżka kakao

 

Orzechy:

25 dkg orzechów włoskich

1 szklanka cukru

pół szklanki mleka

2 jajka

 

Mak:

30 dkg maku

20 dkg cukru

2 białka

kilka kropli olejku migdałowego

odrobina cynamonu

1 łyżeczka kawy prawdziwej mielonej

 

Dodatkowo:

wiśnie smażone

 

1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy ją do zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Orzechy: orzechy drobno mielimy, parzymy mleko z cukrem i dodajemy orzechy, chwilę mieszamy i odstawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy rozbite jajka i dokładnie ucieramy. Mak i orzechy dzielimy na dwie części.

2. Jeden biały placek dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, Na placek wykładamy smażone wiśnie.

3. Na wiśnie wykładamy wzdłuż paskami po jednej części maku i orzechów. Dajemy po trzy paski.

4. Na to ścieramy na grubej tarce ciasto brązowe z zamrażalnika .

5. I potem wykładamy paskami pozostały mak i orzechy. Orzechy nad mak, a mak nad orzechy.

6. Przykrywamy drugim plackiem białym i nakłuwamy widelcem.

7. Wszystko razem pieczemy w temp. 180 stopni ponad godzinę.

8. Po upieczeniu dekorujemy dowolnie.

 

                        SMACZNEGO !

niedziela, 13 grudnia 2015

Bardzo smaczne ciasteczka idealne na Boże Narodzenie, ale również na każdą inną okazję, wystarczy tylko wyciąć je inną foremką i udekorować wedle uznania.

 


Ciasteczka Choinki

Składniki:

Ciasto:

40 dkg mąki

25 dkg margaryny

1 łyżka smalcu

5 żółtek gotowanych

3/4 szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

kilka kropli olejku pomarańczowego

lukier zielony

kolorowe koraliki

 

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dajemy cukier puder i cukier waniliowy, jajka gotujemy, żółtka oddzielamy od białek(białka możemy zjeść) i ścieramy je na tarce o drobniutkich oczkach albo trzemy przez sitko, dajemy margarynę, smalec, olejek pomarańczowy i zagniatamy ciasto.

Rozwałkowujemy foremką o kształcie choinki (lub zupełnie dowolną) wycinamy ciasteczka i dajemy ja na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Jak ciasteczka przestygną to smarujemy je zielonym lukrem i dekorujemy kolorowymi koralikami.

 

 

                                  SMACZNEGO !

piątek, 11 grudnia 2015

Odkąd pamiętam ta zupa zawsze gościła na naszym wigilijnym stole i do tej pory tak pozostało, jest to pierwsze danie podawane u nas na kolacji wigilijnej:)


Kwasówka - zupa wigilijna

Składniki:

3 litry wody

1 litr kwasu z kiszonej kapusty

100 g kaszy gryczanej

1 szklanka śmietany

3 łyżki mąki

1 jajko

sól i pieprz do smaku

 

Wodę zagotować, dodać kaszę gryczaną i troszeczkę soli i podgotować, dodać kwas i jeszcze trochę gotować. Rozkłócić śmietanę, jajko i mąkę i tym podbić kwas, jak zakipi odstawić. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.


 

 

 

                             SMACZNEGO !

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Pyszne ciasteczka idealne na świąteczny stół.


 

Ciastka gwiazdki na gotowanych żółtkach

 

Składniki:

Ciasto:

40 dkg mąki pszennej

1 szklanka cukru pudru

1 cukier waniliowy

25 dkg margaryny

1 łyżka smalcu

5 żółtek gotowanych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa:

12 dkg margaryny

12 dkg pół szklanki cukru pudru

1 łyżka śmietany

kilka kropel aromatu pomarańczowego

 

Dodatkowo:

polewa do polania ciastek

cukiereczki kolorowe

 

1. Jajka gotujemy i studzimy, rozłamujemy na pół i bierzemy tylko żółtka. Robimy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy margarynę, smalec, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka rozcieramy na małym siteczku, wszystko razem miesimy. Foremką wycinamy gwiazdki, układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temp. 180 stopni.

 

 

2. Masa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy śmietanę i olejek i jeszcze chwilę ucieramy. Jedno ciasteczko smarujemy masą. i przekładamy drugim ciastkiem.

 

3. Ciastka polewamy polewą i posypujemy kolorowymi cukiereczkami.

 

 

 

 

                              SMACZNEGO !

 


Świąteczne słodkości!

piątek, 12 grudnia 2014

Dzisiaj w dalszym ciągu zapraszam po przepis na święta, będzie to pyszna sałatka z indyka wędzonego, która doskonale nadaje się na Boże Narodzenie albo na Sylwestra.

 

Sałatka z indyka wędzonego

Składniki:

1 kg fileta wędzonego z indyka

1 groszek konserwowy

1 kukurydza w puszce

1 słoik pieczarek marynowanych

6 ogórki konserwowe

10 jajek

5 cebul czerwonych

majonez

musztarda

sól

pieprz

 

 

1. Ogórki kroimy w kostkę. Cebulę czerwoną i pieczarki marynowane również kroimy w kostkę. Groszek i kukurydzę odsączamy z puszki. Jajka gotujemy na twardo,  studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

 

2. Łączymy ze sobą wszystkie składniki. Na sam koniec kroimy fileta wędzonego z indyka również w kostkę, dodajemy do reszty składników.

 

3. Dodajemy troszeczkę musztardy i majonez według uznania, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

 

Moja rada: Zamiast wędzonego fileta z indyka możemy dać dowolną wędlinę.

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !

poniedziałek, 08 grudnia 2014

Już niedługo Święta Bożego Narodzenia, więc przedstawiam Wam moją kolejną propozycję, która idealnie pasuje na ten czas.

Bardzo pyszne muffinki o smaku piernika, idealne i na święta i na inne uroczystości, oraz na zwykłą niedzielę.

 

 

Piernikowe muffinki z kremem malinowym

 

Składniki na 24 muffinki :)

1,5 szklanki cukru pudru

2 jajka

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

1 łyżka kakao

5 łyżek marmolady jabłkowej

1 szklanka śmietany 18 %

1 łyżeczka sody

4 szklanki mąki

 

Krem malinowy:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 budyń malinowy

2 łyżki mąki pszennej

25 dkg margaryny

 

gwiazdeczki do ozdoby

 

1. Cukier puder ucieramy z jajkami, jak będzie utarty, to dodajemy cynamon, przyprawę do piernika, kakao, marmoladę i śmietanę to rozcieramy, na koniec dajemy mąkę i sodę. Masę przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości.

 

2. Muffinki pieczemy w temp. 180 stopni około 20-30 minut (sprawdzamy patyczkiem).

 

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. W odlanym mleku mieszamy budyń malinowy z mąką, jak mleko zakipi to wlewamy budyń i gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Na wystudzone muffinki nakładamy krem i dekorujemy kolorowymi gwiazdkami.

 

 

 

 

 

 

                               SMACZNEGO !

środa, 03 grudnia 2014

 

Jeżeli szukacie pomysłów na świąteczne ciasta, to zapraszam po przepis.

Ciasto bardzo pyszne, idealne połączenia ciasta, masy i biszkoptów.

 

 

Wuzetka gotowana z biszkoptami

Składniki:

Ciasto:

25 dkg margaryny

30 dkg cukru pudru

1 łyżka kakao

4 łyżki wody

4 jajka

25 dkg mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa czekoladowa:

1/2 szklanki wody

1 szklanka cukru

1 łyżka kakao

25 dkg margaryny


1 duża paczka biszkoptów

polewa do polania biszkoptów

 

1. Ciasto: margarynę, cukier, kakao i wodę zagotowujemy, jak tylko zakipi zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Jak przestygnie to wtedy dodajemy rozbite jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

2. Masa : wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy kakao, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy wystudzoną masę. Placek czekoladowy smarujemy masą.

 

 

3. Na masie układamy biszkopty.


 

4. Po biszkoptach polewamy delikatnie polewą.

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !

piątek, 28 listopada 2014

Dzisiaj zapraszam was na pyszne ciasto ananasowe, które ja bardzo lubię. Będzie idealne na święta.


 

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ciasto kokosowe:

4 białka

3/4 szklanki cukru

20 dkg wiórek kokosowych

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

puszka ananasów

1 budyń śmietankowy

4 łyżki cukru

1 łyżka mąki pszennej

25 dkg margaryny

4 żółtka

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i lekko mieszamy. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

2. Ciasto kokosowe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem kokos i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

3. Krem: ananasy odlewamy, jeśli nie ma szklanki soku to dodajemy wody i zagotowujemy z cukrem. Budyń i mąkę rozrabiamy w trochę odlanym soku i wlewamy na kipiący sok, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

4. Ananasy kroimy w drobną kostkę.

5. Margarynę ucieramy z żółtkami i dodajemy zimny budyń

6. Do kremu wsypujemy ananasy i delikatnie mieszamy.

7. Na biszkopt wykładamy krem i go rozsmarowujemy.

8. Przekładamy plackiem kokosowym.

 

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !

wtorek, 11 listopada 2014

Wiem, że dużo osób czeka na ten przepis, a więc zapraszam na pyszny serniczek, które rozpływa się w ustach.

 

U mnie w domu serniki są bardzo lubiane, a więc staram się je robić na różne sposoby.

 


 

Sernik z kremem 

 

Składniki:

Ciasto kruche:

45 dkg mąki

15 dkg cukru pudru

25 dkg margaryny

4 żółtka

1 cukier waniliowy (16 gram)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

1 łyżka kakao

 

Ser:

1,5 kg sera

0,5 kg cukru pudru

25 dkg margaryny

8 jajek

1 kisiel cytrynowy

 

Krem:

1,5 szklanki mleka

1 cukier waniliowy

2 żółtka

1 budyń śmietankowy

25 dkg margaryny

15 dkg cukru pudru

 

Ciasto kruche: na stolnicę dajemy mąkę, margarynę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dajemy kakao. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

Robimy ser: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka, potem zmielony ser, kisiel i ubite białka na sztywno. Mieszamy. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, na placek wykładamy ser.


 

Rozwałkowujemy ciasto z kakao i delikatnie dajemy na ser (jest to trochę trudne, ale potem ten placek będzie w środku, więc nawet jak nie przykryje całego sera, to nic się nie dzieje). Pieczemy około 60-70 minut w temp. 180 stopni.


 

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim żółtka i budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, na gotujące się mleko wlewamy powstały budyń, chwilę niech pokipi i zdejmujemy z ognia, niech przestygnie. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Przekładamy: upieczony sernik w kakaowym cieście smarujemy kremem i przekładamy plackiem kruchym. Po wierzchu dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

 

 

                                 SMACZNEGO !

piątek, 09 maja 2014

Bardzo lubię to ciasto, bo pachnie miodem, cynamonem i jest w nim dużo kremu :)

Składniki

Ciasto:
pół kg mąki
20 dkg cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
20 dkg margaryny
1 łyżeczka sody
2 jajka

Masa orzechowa:
15 dkg orzechów włoskich
2 łyżki miodu
15 dkg margaryny 
pół szklanki cukru

Krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
laska wanilii
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dkg margaryny 

 

dodatkowo dżem do posmarowania

 

Wykonanie:

 

1. Ciasto: wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Dwie z nich pieczemy w formach o wymiarach 23x38 cm wysmarowanych tłuszczem około 25-30 minut w temp. 180 stopni.

 

2. Masa orzechowa: orzechy kroimy na małe kawałki , dodajemy miód, margarynę, cukier i smażymy na złoty kolor. Trzecią część ciasta wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i wykładamy na nie gorącą masę orzechową, szybko rozsmarowujemy żeby orzechy za szybko nie zastygły i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

 

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i laską wanilii, jak mleko zakipi wyciągamy laskę wanilii i wlewamy na nie mąki rozrobione w mleku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę  i łączymy z zimnym budyniem.

 

4. Przekładamy: jeden placek smarujemy dżemem, dajemy drugi placek, smarujemy kremem i przekładamy plackiem z masą orzechową.

 

 

 

 

 

                                                 SMACZNEGO!

 
1 , 2