Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: jogurt naturalny

środa, 13 września 2017

Pyszne ciasto ze szpinakiem, które w połączeniu z masą z nasionami chia na mleczku kokosowym i posypane suszoną żurawiną jest bardzo smaczne.

 

Składniki:

Ciasto:

5 jajek

szczypta soli

3 łyżki cukru trzcinowego

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 gram szpinaku

 

Masa:

1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)

duży jogurt naturalny gęsty (330 ml)

3 łyżki nasion chia

2 galaretki zielone

500 ml wody

 

Dodatkowo:

4 łyżki żurawiny suszonej

 

1. Pieczemy ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka i na na sam koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół.

2. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.

Robimy masę : Nasiona chia mieszamy razem z jogurtem naturalnym i odstawiamy na około godzinę, aby nasiona napęczniały. Do jogurtu wlewamy mleczko kokosowe i tężejące galaretki, mieszamy. Na jeden blat ciasta wlewamy masę.

3. Drugi lat ciasta kruszymy na drobne kawałeczki i układamy na masie (ciasto można również położyć w całości).

4. Pokruszone ciasto szpinakowe posypujemy suszoną żurawiną. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

 

                                       SMACZNEGO !

poniedziałek, 12 czerwca 2017

Smaczny koktajl na ciepłe dni :)

Składniki:

1 szklanka truskawek

pół grapefruita

200 gram jogurtu naturalnego

2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego Diamant 

 

Truskawki myjemy, obieramy szypułki i dajemy do blendera, grapefruita obieramy kroimy na kawałki i dodajemy do truskawek, dajemy jogurt, cukier trzcinowy i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do szklaneczek i od razu podajemy.

 

                                SMACZNEGO !


Koktajlowy zawrót głowy Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta Siedemnasta Truskawka

czwartek, 28 listopada 2013

Zapraszam na pyszną i lekką kolację z owsianką Kupiec.

 


 

Składniki:

- kawałek grapefruita

- kawałek jabłka

- 1 mandarynka

- 2 łyżki Owsianki ze śliwkami Kupiec Coś na ząb

- 80 gram jogurtu naturalnego

- 1 łyżka orzechów włoskich

- 1 łyżka słonecznika łuskanego

 

Wykonanie:

Owoce obieramy, kroimy na kawałki i dajemy do miseczki.

 

Owoce posypujemy Owsianką ze Śliwkami Kupiec Coś na ząb.

 

 

Sałatkę polewamy jogurtem.

 

 

Po wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami i łuskanym słonecznikiem.

 

 

                                   SMACZNEGO!