Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większ± moj± pasj± jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będ± chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu s± moj± własno¶ci±. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - doł±cz do nas rondel

Wpisy z tagiem: biszkopt

poniedziałek, 28 stycznia 2019

Pyszne ciasto makowe z masa kokosow±.

Galaretka i wi¶nie nadaj± mu lekko winny smak.

Składniki:

                         Ciasto makowe:

8 białek

3/4 szklanki cukru

10 dkg margaryny

3/4 szklanki m±ki pszennej

1/4 szklanki maki ziemniaczanej

3/4 szklanki maku suchego

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy , stopniowo wsypujemy cukier, następnie dodajemy m±kę pszenn± i ziemniaczan± wymieszan± z proszkiem do pieczenia , wystudzon± margarynę, suchy mak i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

 

                             Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

 

                         Masa kokosowa:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki m±ki pszennej

1 łyżka maki ziemniaczanej

10 dkg wiórków kokosowych

1 żółtko

25 dkg margaryny

Jedn± szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej mieszamy obie m±ki, żółtko , wiórki kokosowe i wlewamy na gotuj±ce się mleko, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej.

 

                         Masa wi¶niowa:

2 galaretki wi¶niowe

3 szklanki wody

1 szklanka wi¶ni drylowanych

Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Jak zaczn± tężeć to wsypujemy wi¶nie i mieszamy.

 

Dodatkowo:

5 łyżek wiórków kokosowych do posypania ciasta uprażonych na suchej patelni.

 

Przekładamy: ciasto makowe przecinamy na pół, na jedn± czę¶ć wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy biszkoptem, wykładamy masę wi¶niow±, przekładamy drug± czę¶ci± ciasta makowego, rozsmarowujemy pozostał± masę kokosow± i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

 

                               SMACZNEGO !

poniedziałek, 21 stycznia 2019

Prosty i smaczny tort na każda okazję.

Idealny na Dzień Babci i Dziadka.

Składniki:

    Ciasto orzechowe:

  • 10 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki m±ki pszennej
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

       Krem:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki m±ki pszennej
  • 4 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny
  • 1/2 łyżeczki kakao

 

1. Ciasto orzechowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tart±, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na okr±gł± tortownicę o ¶rednicy 26 cm i pieczemy około godziny.

 

2. Biszkopt czekoladowy: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, wodę, m±kę wymieszan± z proszkiem i kakao. Wylewamy na okr±gł± tortownicę o ¶rednicy 26 cm i pieczemy około 40 minut.

 

3. Krem: zagotowujemy 3 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w 1 szklance mleka rozrabiamy obie m±ki i żółtka i wlewamy na gotuj±ce się mleko, jak zakipi odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy kostkę margaryny i ł±czymy z zimnym kremem. Odkładamy troszeczkę masy, dodajemy pół łyżeczki kakao i mieszamy.

 

4. Ciasto orzechowe przekrawamy na pół.

Przekładamy : ciasto orzechowe smarujemy połow± kremu przekładamy biszkoptem czekoladowym, smarujemy drug± połow± kremu, przekładamy drugim ciastem orzechowym. Kremem z kakao smarujemy wierzch i dekorujemy dowolnie.

 

                                SMACZNEGO !

pi±tek, 04 stycznia 2019

Bardzo smaczne, lekkie ciasto. Lubi± je i doro¶li i dzieci. Ładnie się prezentuje, można je robić w zwykły dzień i od ¶więta.

 

        Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki m±ki pszennej
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

        Masa kubusiowa:

  • 900 ml soku kubu¶ o smaku marchewkowym
  • 3 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru

 

       Masa ¶mietanowa:

  • 500 ml ¶mietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 szklanka wody

 

       Dodatkowo:

  • 300 gram delicji o smaku pomarańczowym
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 szklanki wody

 

1. Biszkopt: ubijamy białka z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, na koniec dajemy m±kę pszenn±, ziemniaczan± i proszek. Lekko mieszamy i wykładamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

Dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia.

2. Masa kubusiowa: odlewamy szklankę soku i mieszamy w nim budynie waniliowe. Pozostały sok zagotowujemy z cukrem i wlewamy powoli powstały budyń.

3. Masa ¶mietanowa: galaretkę pomarańczow± rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do wystudzenia. ¦mietanę ubijamy z cukrem pudrem i wlewamy powoli tężej±c± galaretkę.

Przekładanie: na biszkopt wykładamy ciepł± masę kubusiow± i odstawiamy w zimne miejsce, następnie dajemy masę ¶mietanow±, układamy delicje i zalewamy tężej±cymi galaretkami.

                     SMACZNEGO !

 


¶roda, 02 stycznia 2019

Pyszne ciasto przełożone kremem budyniowym, posypane orzeszkami ziemnymi, posmarowane mas± krówkow± i polane roztopion± czekolad±.

Składniki

        Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

        Krem budyniowy :

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki m±ki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny

 

        Dodatkowo:

  • 300 gram orzeszków ziemnych solonych
  • 1 puszka masy kajmakowej krówkowej
  • 1 mleczna czekolada

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dajemy m±kę pszenn± wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożon± papierem do pieczenia.

2. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipi±ce mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem. Na biszkopt wykładamy krem.

4. Krem posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi.

5. Na orzeszkach rozsmarowujemy masę krówkow± kajmakow±.

6. Masę kajmakow± polewamy roztopion± czekolad± i wstawiamy do lodówki.

 

                               SMACZNEGO !

pi±tek, 30 listopada 2018

Pyszne ciasto, które zawiera w sobie różne smaki. Idealne dla smakoszów kawy prawdziwej, bo ciasto pięknie ni± pachnie, do tego masa czekoladowa i na wierzch orzeĽwiaj±ca galaretka. Po prostu pychotka.

¦wi±teczne potrawy to ważny element naszej tradycji, z którego nie musimy rezygnować. Aby¶cie mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku, albo po takich ciastach z masami. Może Wam w tym pomóc Espumisan Max – wyrób medyczny, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełno¶ci w jamie brzusznej.

Atmosfera ¶wi±t sprzyja spożywaniu posiłków, które mog± powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po ¶wi±tecznym posiłku* i znów możesz cieszyć się swobod± kontaktu z najbliższymi.

* Maksymalna dawka dobowa to 5 kapsułek

"Espumisan Max to wyrób medyczny CE"

Składniki: 

      Ciasto białe:

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki m±ki pszennej
  • 3 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Masa czekoladowa:

  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dkg margaryny
  • 7 żółtek

 

     Dodatkowo:

  • 3 łyżki kawy prawdziwej
  • 1 galaretka czerwona
  • 2 szklanki wody

 

Ciasto białe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mieszamy m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i proszek do pieczenia. Mieszamy i wykładamy ciasto na formę o wymiarach 25x35 cm wyłożon± papierem do pieczenia.

 

Ciasto posypujemy przez sitko kaw± prawdziw±

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, na koniec dajemy m±kę z proszkiem i mieszamy. Ciasto wylewamy na ciasto białe z kaw±.

Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Masa: do garnka dajemy wodę, cukier, kakao i zagotowujemy, jak zgęstnieje to zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę, dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce wystudzonej masy czekoladowej.

Mas± smarujemy wystudzony placek.

Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawiamy w zimne miejsce, jak zacznie tężeć to wylewamy j± na masę czekoladow±.

 

                                       SMACZNEGO !

 

 

         "Espumisan Max to wyrób medyczny CE"

                   

                                           ¦wi±teczne tradycje

¶roda, 21 listopada 2018

Pyszne ciacho, które dzięki jabłkom i galaretce nie jest za słodkie. Delicje dodaj± dodatkowego smaku.

Idealne i na co dzień i od ¶więta.

     Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dajemy m±kę pszenn± wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożon± papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

 

      Placek kokosowy:

  • 4 jajka
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie dajemy kokos i m±kę ziemniaczan± wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożon± papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

      Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 galaretka pomarańczowa

 

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dajemy do garnka, dodajemy cukier i wodę i chwilę gotujemy, aż jabłka troszeczkę zmiękn±. Odstawiamy jabłka z ognia wsypujemy galaretkę pomarańczow±, mieszamy i odstawiamy do tężenia.

Do pokrojenia jabłek użyłam noża Ambition.

      Masa ¶mietanowa:

  • 1 ¶mietana ¶nieżka
  • 200 ml mleka
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 szklanki wody

 

Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia. Ubijamy ¶mietanę ¶nieżkę na mleku i wlewamy tężej±c± galaretkę.

 

     Dodatkowo:

  • 300 gram delicji pomarańczowych

 

Przekładamy: na biszkopt wykładamy masę jabłkow± , układamy delicje, dajemy masę ¶mietanow± i przekładamy plackiem kokosowym.

Polewamy polew± i posypujemy kokosem.

 

Wpis zawiera lokowanie produktu Ambition.

 

                      SMACZNEGO !

 


Przepis na udane ¶więta

¶roda, 04 lipca 2018

Pyszne ciasto, które obowi±zkowo robię w sezonie wi¶niowym. Poza sezonem możemy użyć owoce ze słoika.

     Ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki m±ki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny

 

     Dodatkowo:

  • 50 dkg wi¶ni drylowanych
  • 1 galaretka wi¶niowa


Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, pieczemy około 20 – 30 minut w temp. 180 stopni.

 

Galaretkę wi¶niow± rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

 

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipi±ce mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

Na biszkopcie rozsmarowujemy krem , układamy na nim umyte i wydrylowane wi¶nie, zalewamy tężej±c± galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.

 

                              SMACZNEGO !

wtorek, 01 maja 2018

Smaczne ciasto kakaowo-kokosowe oraz biszkoptowe przełożone mas± z batoników Ikar .

Idealne poł±czenie smaków.

                  Składniki:

       Ciasto kakaowe:

  • 25 dkg margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 4 żółtka
  • 25 dkg m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Ciasto kokosowe:

  • 4 białka
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg kokosu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka m±ki
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

       Masa:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki m±ki pszennej
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 25 dkg margaryny
  • 3 batony Ikar
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki spirytusu

 

1. Robimy ciasto kakaowe: do garnka dajemy margarynę, cukier, mleko, kakao i to wszystko zagotowujemy, jak chwilę pokipi, to zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonego dajemy: żółtka, m±kę, proszek i mieszamy.

2. Robimy ciasto kokosowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem kokos i proszek do pieczenia, mieszamy. Dwie brytfanki o wymiarach 23x38 wykładamy papierem do pieczenia i dajemy kupkami ciasto kakaowe i kokosowe (albo dajemy na jedn± i potem przekrawamy).

3. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

4. Robimy krem: z dwóch szklanek mleka odlewamy 3/4 szklanki i rozrabiamy w nim m±kę pszenn±, ziemniaczan± i żółtka, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to powoli wlewamy powstały budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Do garnka dajemy połamane batony Ikar i 3 łyżki mleka, roztapiamy i chłodzimy.

Masę dzielimy na dwie czę¶ci, do jednej dodajemy stopione batony Ikar i spirytus. Na jeden placek kakaowo-kokosowy wykładamy masę z Ikarami.

5. Rozsmarowujemy.

6. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, wodę, olej i m±kę wymieszan± z proszkiem, delikatnie mieszamy i pieczemy w brytfance o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut w temp. 180 stopni. Jak biszkopt przestygnie to dajemy go na masę z Ikarami.

7. Na biszkopt dajemy masę biał± i rozsmarowujemy.

8. Przekładamy drugim plackiem kakaowo-kokosowym.

                          SMACZNEGO !

poniedziałek, 26 marca 2018

Pyszne ciasto, które bardzo smakuje moim dzieciom :)

Jabłka z galaretk± daj± winny smak, a więc ciasto nie jest za słodkie.

Składniki

  • Placki biszkoptowe:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek m±ki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

   

    Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 20 dkg cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa

 

 Masa ¶mietanowa:

  • 1 ¶mietana ¶nieżka
  • 200 ml mleka
  • 1 galaretka wi¶niowa

 

Dodatkowo :

  • 30 dkg pierniczków

 

 

1. Placki biszkoptowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i wykładamy do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Galaretkę wi¶niow± rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy żeby zaczęła tężeć.

2. Jabłka obieramy i kroimy w drobn± kosteczkę, dajemy do rondelka, dodajemy cukier i wodę i smażymy aż jabłka zmiękn±. Jak jabłka s± już miękkie to zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę cytrynow± albo pomarańczow± i dobrze mieszamy, odstawiamy do momentu aż jabłka z t± galaretk± zaczn± tężeć.

3. Jak jabłka zaczn± tężeć to wykładamy je na jeden biszkopt i na jabłkach układamy pierniczki.

4. ¦mietanę ¶nieżkę miksujemy z mlekiem i dodajemy tężej±c± galaretkę wi¶niow± i wykładamy na pierniczki.

5. Przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym.

6. Polewamy polew± i dekorujemy dowolnie.

Placek wkładamy na około 2-3 godziny do lodówki.

Moja rada: zamiast ¶nieżki można użyć 500 ml ¶mietany 30 lub 36 %.

 

                                  SMACZNEGO !


Wypieczone ¦więta - Wielkanoc 2018

sobota, 03 czerwca 2017

To ciasto robię najczę¶ciej w sezonie truskawkowym bo jest przez nas uwielbiane.

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki maki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny

 

Dodatkowo:

60 dkg truskawek

1 galaretka truskawkowa

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, a następnie pieczemy około 20 – 30 minut do suchego patyczka.

 

2. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

 

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy mleko zakipi, wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

 

4. Przekładamy: biszkopt smarujemy kremem, układamy na nim umyte i wyszypułkowane truskawki i zalewamy tężej±c± galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.

 

                         SMACZNEGO !

 


Siedemnasta Truskawka Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

niedziela, 30 paĽdziernika 2016

Idealne poł±czenie masy cytrynowej oraz ¶mietanowej, które zostały otulone z obu stron pysznym biszkoptem. Ciasto lekkie i smaczne, które u mnie w domu szybko znika z talerza.

 

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki m±ki pszennej

1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Masa cytrynowa:

1/2 szklanki soku z cytryny

1 i 1/2 szklanki wody

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 budyń ¶mietankowy

2 płaskie łyżki m±ki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny Palma

 

Masa ¶mietanowa:

500 ml ¶mietanki 30 %

2 opakowania ¶mietan- fixu

1/2 szklanki cukru pudru.

 

1. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Na sam koniec wsypujemy przesian± m±kę pszenn±, ziemniaczan± oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

2. Gotujemy budyń cytrynowy: do garnka wlewamy sok z cytryny, szklankę wody oraz cukier i cukier waniliowy i zagotowujemy. Do pozostałej wody wsypujemy budyń ¶mietankowy, m±kę ziemniaczan± oraz żółtka i mieszamy. Do gotuj±cej się wody z cukrem i sokiem cytrynowym wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

 

3. Robimy masę ¶mietanow±: zimn± ¶mietanę przelewamy do miksera, dodajemy cukier puder oraz ¶mietan-fix i miksujemy na najwyższych obrotach aż masa będzie gęsta.

 

4. Biszkopt przekrawamy na pół, na formę dajemy spód biszkopta, wykładamy masę cytrynow± i rozsmarowujemy, na masę cytrynow± wykładamy ubit± ¶mietanę i rozsmarowujemy, przekładamy gór± biszkopta. Ciasto posypujemy cukrem pudrem, możemy również polać polew± i wstawiamy do lodówki.

 

 


wtorek, 27 paĽdziernika 2015

Jak już wiecie uwielbiam piec ciasta, a więc zapraszam na następne.

Dzisiaj będzie ciasto dla miło¶ników wafelków w czekoladzie, kokosu i orzechów oraz dla tych co lubi± masy czekoladowe.

 

 

                    Prince Polo

 

Składniki:

 

Biszkopt:

 

  • 6 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 2 szklanki m±ki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek oleju

 

Wkładka z wafelkami

 

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dkg orzechów mielonych
  • 10 dkg kokosu
  • 20 dkg wafli w czekoladzie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej

 

Masa

 

  • 1 gorzka czekolada
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 35 dkg margaryny Palma

1. Pieczemy dwa biszkopty: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy żółtka, potem cukier. Następnie dodajemy m±kę z proszkiem, wodę i olej i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy na dwie formy wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy każdy biszkopt około 20 minut ( do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

2. Robimy wkładkę z wafelkami: białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy zmielone orzechy, kokos oraz pokrojone drobno wafelki w czekoladzie, na sam koniec dajemy m±kę z proszkiem wszystko razem delikatnie mieszamy.

3. Ciasto wykładamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30-40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

4. Robimy masę: mleko, cukier oraz połaman± gorzk± czekoladę dajemy do garnka i zagotowujemy, niech to wszystko razem chwilę się pogotuje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Następnie ucieramy margarynę Palma , dodajemy po łyżce zimnej masy i cały czas ucieramy.

5. Przekładamy:

- na jeden biszkopt wykładamy połowę masy

- i j± rozsmarowujemy

- następnie dajemy wkładkę z wafelkami

- na wkładkę wykładamy pozostał± masę

-  i j± rozsmarowujemy

- przekładamy drugim biszkoptem

6. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

                       SMACZNEGO !

czwartek, 03 wrze¶nia 2015

Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto, które było opublikowane w Życiu Podkarpackim w moim k±ciku kulinarnym, ale niestety nie wszyscy mog± kupić t± gazetkę, więc podaję wam przepis.

Jest to pyszne ciasto, idealne dla miło¶ników kokosu, po prostu rozpływa się w ustach.

           

              CIASTO RAFAELLO

 

Składniki:

Biszkopt ( zrobić takie dwa )
5 jajek   
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki maki pszennej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
3 białe czekolady
3 ¶mietany ¶nieżki
1 szklanka ¶mietany 30 %
1,5 szklanki mleka
20 dkg wiórek kokosowych
15 dkg margaryny Palmy

 

Wykonanie:

1. Biszkopt robimy podwójnie: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a następnie obie m±ki, ocet i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy i dajemy na dwie formy o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20-30 minut do suchego patyczka.

 

2. Czekolady łamiemy na kostki, dajemy do garnka razem z margaryn± Palm± i rozpuszczamy, póĽniej do gor±cego dodajemy ¶mietanę 30 % i energicznie mieszamy.

 

3. ¦mietany ¶nieżki ubijamy w zimnym mleku, ł±czymy razem z czekoladami i dodajemy 15 dkg kokosu ( 5 dkg zostawiamy do posypania ciasta). Na jeden biszkopt wykładamy 3/4 masy.

 

4. Przekładamy drugim biszkoptem.

 

5. Smarujemy pozostał± mas± i posypujemy kokosem.

                      SMACZNEGO !

poniedziałek, 01 czerwca 2015

Z okazji Dnia Dziecka wszystkim dzieciom tym małym i tym dużym, a zwłaszcza mojej Kochanej trójce dzieciaczków życzę wszystkiego najlepszego.

Dzisiaj zapraszam na ciasto które bardzo lubi± moje dzieci.

 

¦mietanowiec z truskawkami i galaretk±

 

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

 4 łyżki m±ki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa ¶mietanowa:

2 ¶mietany ¶nieżki

400 ml mleka

3 galaretki czerwone

 

Dodatkowo:

40 dkg truskawek

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka w temp. 180 stopni.

2. Dwie galaretki rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu. Jedn± galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy galaretki do stężenia. Jak galaretki zaczn± tężeć to ubijamy ¶mietanę ¶nieżkę z mlekiem i dodajemy dwie tężej±ce galaretki. Na biszkopt wykładamy masę ¶mietanow±.

3. Na masie ¶mietanowej układamy truskawki.

4. Truskawki zalewamy tężej±c± galaretk± Wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.

 

 

 

 

                        SMACZNEGO !

¶roda, 14 stycznia 2015

Ciasto trochę pracochłonne, wydaje się trudne do zrobienia, ale wcale tak nie jest. Końcowy efekt pięknie wygl±da a jeszcze lepiej smakuje.

 

Placek z kremem i kulkami kakaowymi

 

Składniki:

 

Ciasto kruche:

50 dkg m±ki

15 dkg cukru pudru

25 dkg margaryny

3 żółtka

2 łyżki kwa¶nej ¶mietany

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

marmolada do posmarowania

 

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny

 

1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy m±kę, cukier puder, żółtka, ¶mietanę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i posiekan± margarynę, miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci, owijamy w folię spożywcz± i dajemy do lodówki na około 30 minut. Wyci±gamy ciasto z lodówki, jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia.

 

2. Smarujemy marmolad±.

 

3. Do drugiego ciasta dajemy kakao i mieszamy.

 

4. Urywamy po troszeczkę ciasta i robimy kakaowe kulki, które układamy na placku posmarowanym marmolad±.

 

5. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-40 minut.

 

6. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.

 

7. Krem: odlewamy trochę mleka i rozrabiamy w nim m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

 

8. Przekładamy: placek z kulkami smarujemy kremem.

 

9. Przekładamy biszkoptem.

 

10. Po wierzchu polewamy polew± i dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !

 
1 , 2