Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większ± moj± pasj± jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będ± chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu s± moj± własno¶ci±. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - doł±cz do nas rondel

Wpisy z tagiem: biszkopt

sobota, 03 czerwca 2017

To ciasto robię najczę¶ciej w sezonie truskawkowym bo jest przez nas uwielbiane.

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki maki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny

 

Dodatkowo:

60 dkg truskawek

1 galaretka truskawkowa

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, a następnie pieczemy około 20 – 30 minut do suchego patyczka.

 

2. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

 

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy mleko zakipi, wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

 

4. Przekładamy: biszkopt smarujemy kremem, układamy na nim umyte i wyszypułkowane truskawki i zalewamy tężej±c± galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.

 

                         SMACZNEGO !

 


Siedemnasta Truskawka Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

niedziela, 30 paĽdziernika 2016

Idealne poł±czenie masy cytrynowej oraz ¶mietanowej, które zostały otulone z obu stron pysznym biszkoptem. Ciasto lekkie i smaczne, które u mnie w domu szybko znika z talerza.

 

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki m±ki pszennej

1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Masa cytrynowa:

1/2 szklanki soku z cytryny

1 i 1/2 szklanki wody

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 budyń ¶mietankowy

2 płaskie łyżki m±ki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny Palma

 

Masa ¶mietanowa:

500 ml ¶mietanki 30 %

2 opakowania ¶mietan- fixu

1/2 szklanki cukru pudru.

 

1. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Na sam koniec wsypujemy przesian± m±kę pszenn±, ziemniaczan± oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

2. Gotujemy budyń cytrynowy: do garnka wlewamy sok z cytryny, szklankę wody oraz cukier i cukier waniliowy i zagotowujemy. Do pozostałej wody wsypujemy budyń ¶mietankowy, m±kę ziemniaczan± oraz żółtka i mieszamy. Do gotuj±cej się wody z cukrem i sokiem cytrynowym wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

 

3. Robimy masę ¶mietanow±: zimn± ¶mietanę przelewamy do miksera, dodajemy cukier puder oraz ¶mietan-fix i miksujemy na najwyższych obrotach aż masa będzie gęsta.

 

4. Biszkopt przekrawamy na pół, na formę dajemy spód biszkopta, wykładamy masę cytrynow± i rozsmarowujemy, na masę cytrynow± wykładamy ubit± ¶mietanę i rozsmarowujemy, przekładamy gór± biszkopta. Ciasto posypujemy cukrem pudrem, możemy również polać polew± i wstawiamy do lodówki.

 

 


wtorek, 27 paĽdziernika 2015

Jak już wiecie uwielbiam piec ciasta, a więc zapraszam na następne.

Dzisiaj będzie ciasto dla miło¶ników wafelków w czekoladzie, kokosu i orzechów oraz dla tych co lubi± masy czekoladowe.

 

 

                    Prince Polo

 

Składniki:

 

Biszkopt:

 

  • 6 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 2 szklanki m±ki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek oleju

 

Wkładka z wafelkami

 

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dkg orzechów mielonych
  • 10 dkg kokosu
  • 20 dkg wafli w czekoladzie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej

 

Masa

 

  • 1 gorzka czekolada
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 35 dkg margaryny Palma

1. Pieczemy dwa biszkopty: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy żółtka, potem cukier. Następnie dodajemy m±kę z proszkiem, wodę i olej i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy na dwie formy wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy każdy biszkopt około 20 minut ( do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

2. Robimy wkładkę z wafelkami: białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy zmielone orzechy, kokos oraz pokrojone drobno wafelki w czekoladzie, na sam koniec dajemy m±kę z proszkiem wszystko razem delikatnie mieszamy.

3. Ciasto wykładamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30-40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

4. Robimy masę: mleko, cukier oraz połaman± gorzk± czekoladę dajemy do garnka i zagotowujemy, niech to wszystko razem chwilę się pogotuje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Następnie ucieramy margarynę Palma , dodajemy po łyżce zimnej masy i cały czas ucieramy.

5. Przekładamy:

- na jeden biszkopt wykładamy połowę masy

- i j± rozsmarowujemy

- następnie dajemy wkładkę z wafelkami

- na wkładkę wykładamy pozostał± masę

-  i j± rozsmarowujemy

- przekładamy drugim biszkoptem

6. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

                       SMACZNEGO !

czwartek, 03 wrze¶nia 2015

Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto, które było opublikowane w Życiu Podkarpackim w moim k±ciku kulinarnym, ale niestety nie wszyscy mog± kupić t± gazetkę, więc podaję wam przepis.

Jest to pyszne ciasto, idealne dla miło¶ników kokosu, po prostu rozpływa się w ustach.

           

              CIASTO RAFAELLO

 

Składniki:

Biszkopt ( zrobić takie dwa )
5 jajek   
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki maki pszennej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
3 białe czekolady
3 ¶mietany ¶nieżki
1 szklanka ¶mietany 30 %
1,5 szklanki mleka
20 dkg wiórek kokosowych
15 dkg margaryny Palmy

 

Wykonanie:

1. Biszkopt robimy podwójnie: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a następnie obie m±ki, ocet i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy i dajemy na dwie formy o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20-30 minut do suchego patyczka.

 

2. Czekolady łamiemy na kostki, dajemy do garnka razem z margaryn± Palm± i rozpuszczamy, póĽniej do gor±cego dodajemy ¶mietanę 30 % i energicznie mieszamy.

 

3. ¦mietany ¶nieżki ubijamy w zimnym mleku, ł±czymy razem z czekoladami i dodajemy 15 dkg kokosu ( 5 dkg zostawiamy do posypania ciasta). Na jeden biszkopt wykładamy 3/4 masy.

 

4. Przekładamy drugim biszkoptem.

 

5. Smarujemy pozostał± mas± i posypujemy kokosem.

                      SMACZNEGO !

poniedziałek, 01 czerwca 2015

Z okazji Dnia Dziecka wszystkim dzieciom tym małym i tym dużym, a zwłaszcza mojej Kochanej trójce dzieciaczków życzę wszystkiego najlepszego.

Dzisiaj zapraszam na ciasto które bardzo lubi± moje dzieci.

 

¦mietanowiec z truskawkami i galaretk±

 

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

 4 łyżki m±ki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa ¶mietanowa:

2 ¶mietany ¶nieżki

400 ml mleka

3 galaretki czerwone

 

Dodatkowo:

40 dkg truskawek

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka w temp. 180 stopni.

2. Dwie galaretki rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu. Jedn± galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy galaretki do stężenia. Jak galaretki zaczn± tężeć to ubijamy ¶mietanę ¶nieżkę z mlekiem i dodajemy dwie tężej±ce galaretki. Na biszkopt wykładamy masę ¶mietanow±.

3. Na masie ¶mietanowej układamy truskawki.

4. Truskawki zalewamy tężej±c± galaretk± Wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.

 

 

 

 

                        SMACZNEGO !

¶roda, 14 stycznia 2015

Ciasto trochę pracochłonne, wydaje się trudne do zrobienia, ale wcale tak nie jest. Końcowy efekt pięknie wygl±da a jeszcze lepiej smakuje.

 

Placek z kremem i kulkami kakaowymi

 

Składniki:

 

Ciasto kruche:

50 dkg m±ki

15 dkg cukru pudru

25 dkg margaryny

3 żółtka

2 łyżki kwa¶nej ¶mietany

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

marmolada do posmarowania

 

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny

 

1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy m±kę, cukier puder, żółtka, ¶mietanę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i posiekan± margarynę, miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci, owijamy w folię spożywcz± i dajemy do lodówki na około 30 minut. Wyci±gamy ciasto z lodówki, jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia.

 

2. Smarujemy marmolad±.

 

3. Do drugiego ciasta dajemy kakao i mieszamy.

 

4. Urywamy po troszeczkę ciasta i robimy kakaowe kulki, które układamy na placku posmarowanym marmolad±.

 

5. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-40 minut.

 

6. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.

 

7. Krem: odlewamy trochę mleka i rozrabiamy w nim m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

 

8. Przekładamy: placek z kulkami smarujemy kremem.

 

9. Przekładamy biszkoptem.

 

10. Po wierzchu polewamy polew± i dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !

pi±tek, 28 listopada 2014

Dzisiaj zapraszam was na pyszne ciasto ananasowe, które ja bardzo lubię. Będzie idealne na ¶więta.


 

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki m±ki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ciasto kokosowe:

4 białka

3/4 szklanki cukru

20 dkg wiórek kokosowych

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

puszka ananasów

1 budyń ¶mietankowy

4 łyżki cukru

1 łyżka m±ki pszennej

25 dkg margaryny

4 żółtka

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec dajemy m±kę wymieszan± z proszkiem i lekko mieszamy. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

2. Ciasto kokosowe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem kokos i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

3. Krem: ananasy odlewamy, je¶li nie ma szklanki soku to dodajemy wody i zagotowujemy z cukrem. Budyń i m±kę rozrabiamy w trochę odlanym soku i wlewamy na kipi±cy sok, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

4. Ananasy kroimy w drobn± kostkę.

5. Margarynę ucieramy z żółtkami i dodajemy zimny budyń

6. Do kremu wsypujemy ananasy i delikatnie mieszamy.

7. Na biszkopt wykładamy krem i go rozsmarowujemy.

8. Przekładamy plackiem kokosowym.

 

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !

sobota, 09 sierpnia 2014

U mnie sezon malinowy rozpoczęty, a dzisiaj i jutro ma być straszny upał, więc zapraszam na pyszne Ciasto z kremem i malinami.

Takie ciasto jest najlepsze prosto z lodówki.

 


              Ciasto z kremem i malinami

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek

5 łyżek cukru

5 łyżek m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 żółtka

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

2 łyżki m±ki pszennej

25 dkg margaryny

 

Dodatkowo: 1 galaretka malinowa lub truskawkowa

50 dkg malin

Wykonanie:

1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i m±kę wymieszan± z proszkiem, ciasto dajemy na blachę o rozmiarach 23x38 cm i pieczemy około 40 minut.

2. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim m±kę i żółtka, resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy powstały budyń, doprowadzamy do wrzenia. Ucieramy kostkę margaryny i ł±czymy z zimnym budyniem.

3. Dodatkowo będzie nam potrzebna 1 galaretka malinowa, lub truskawkowa któr± szybciej rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy żeby zaczęła tężeć i około 50 dkg malin.

4. Do formy dajemy biszkopt i wykładamy na niego krem.

Na krem układamy maliny.

Maliny zalewamy tężej±c± galaretk±.

Dajemy do schłodzenia do lodówki.

 

                                   SMACZNEGO!

wtorek, 01 lipca 2014

 

Ostatnio brakowało mi trochę czasu i dawno nic nie wrzucałam na bloga, ale teraz postaram się poprawić i czę¶ciej co¶ napisać.

 

Wszystkich którzy zagl±daj± na mojego bloga zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami.

 

Legumina królewska z truskawkami 

 

Składniki:

Biszkopt: 

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki m±ki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

- 2 szklanki mleka

- 8 łyżek cukru

- 1 cukier waniliowy

- 4 żółtka

- 2 łyżki m±ki pszennej

-1 łyżka m±ki ziemniaczanej

- 1 łyżka kakao

- 25 dkg margaryny

 

- 50 dkg truskawek

- 20 dkg galaretki w kostkę

- 3 łyżki rodzynek

 

Masa ¶mietanowa:

- pół litra kwa¶nej ¶mietany

- 4 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

- 3 łyżki letniej przegotowanej wody

 

- czekolada twarda do potarcia na ¶mietanę

 

Wykonanie:

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Krem: odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim żółtka i m±kę pszenn± i ziemniaczan±, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipi±ce mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń.

Krem dzielimy na dwie czę¶ci, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

 

Upieczony biszkopt dajemy do formy.


 

Biszkopt smarujemy kremem białym.


 

Na krem biały układamy truskawki.

 

Truskawki smarujemy kremem z kakao.

 

Galaretkę kroimy w drobn± kostkę.

 

Krem z kakao posypujemy galaretk± i rodzynkami.

 

¦mietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy żelatynę rozpuszczon± w wodzie i wykładamy na galaretkę i rodzynki.

 

Na ¶mietanę ¶cieramy drobno czekoladę mleczn±.

 

Dajemy do schłodzenia do lodówki.

 

 

 

                         SMACZNEGO!

¶roda, 05 lutego 2014

Ciasto trochę pracochłonne, ale jest bardzo pyszne, po prostu rozpływa się w ustach. Moje dzieci bardzo je lubi±. Przepis dostałam od siostry, ale że lubię trochę zmieniać przepisy i dodawać co¶ od siebie, to zrobiłam go troszeczkę po swojemu.

A więc zapraszam na ciasto "3Bit po mojemu"

 


 

Składniki:

Biszkopt kakaowy (zrobić podwójnie):

5 jajek

10 dkg cukru

10 dkg m±ki

2 łyżki oleju

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Biszkopt jasny:

4 jajka

4 łyżek cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 cukry waniliowe

3 łyżki m±ki pszennej

3 łyżki m±ki ziemniaczanej

3 żółtka

25 dkg margaryny

 

Masa krówkowa z puszki

15 dkg margaryny

30 dkg ciastek Petitki

 

Wykonanie:

1. Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec, m±kę, proszek do pieczenia, kakao i olej i delikatnie mieszamy. Robimy takie dwa biszkopty i dajemy na brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozpuszczamy obie m±ki i dodajemy żółtka i mieszamy, jak mleko zakipi, to wlewamy powstały budyń i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę, jak budyń będzie zimny, to dodajemy go stopniowo do margaryny i ucieramy. Biszkopt kakaowy smarujemy połow± kremu.

 


 

2. Na krem układamy na całym placku ciastka petitki.

 


 

3. Masa krówkowa: margarynę ucieramy , stopniowo dodajemy po łyżce masy krówkowej. Ciastka smarujemy połowę masy krówkowej.

 


 

4. Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy , stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wykładamy na brytwankę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Na masę krówkow± dajemy biszkopt jasny.

 


 

5. Biszkopt smarujemy pozostał± mas± krówkow±.

 


 

6. Na masie układamy drug± warstwę ciastek Petitki.

 


 

7. Ciastka smarujemy kremem.

 


 

8. I przekładamy drugim biszkoptem kakaowym.

 


 

9. Ciasto polewamy polew± i dekorujemy dowolnie.

 

 

                                                 SMACZNEGO!

wtorek, 11 czerwca 2013

Sezon truskawkowy rozpoczęty, więc zapraszam na pyszny torcik :)

Składniki

    Biszkopt:

    6 jajek

    20 dkg cukru

    5 łyżek m±ki pszennej

    2 łyżki m±ki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia



    Masa ¶mietanowa:

    2 szklanki ¶mietany 30 %

    2 łyżki żelatyny

    15 dkg cukru pudru



    80 dkg truskawek



    8 kostek białej czekolady

 

Wykonanie:

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywn± pianę, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy m±kę pszenn± i ziemniaczan± wymieszan± z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelewamy do
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o ¶rednicy 26cm i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu i wystudzeniu, biszkopta przekrawamy na połowę i jedn± połówkę dajemy do tortownicy.

Masa ¶mietanowa: ¶mietanę ubijamy z cukrem i dodajemy żelatynę rozpuszczon± w dwóch łyżkach wody. Masę dzielimy na 3 czę¶ci. Na przekrojone ciasto dajemy jedn± czę¶ć masy.

 

Na tej masie ¶mietanowej układamy połowę truskawek.

 

Na truskawki druga czę¶ć masy.

 

Na masę ¶mietanow± dajemy drug± czę¶ć biszkopta.

 

Na biszkopt dajemy trzeci± czę¶ć masy ¶mietanowej i układamy pozostałe truskawki. Na ¶rodek ¶cieramy biał± czekoladę.

 

 

                              SMACZNEGO!