Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: urodziny

piątek, 15 września 2017

Pyszny tort makowy z masą z kawy prawdziwej, raj dla podniebienia dla smakoszów kawy.

Tort ten zrobiłam na swoje 40 urodziny i szybko znikał z talerzyków.

Składniki:

Blaty makowe:

12 jajek

50 dkg maku

1,5 szklanki cukru

0,5 szklanki bułki tartej

1 łyżka kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa kawowa:

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

4 żółtka

2 łyżki kawy prawdziwej

25 dkg margaryny

 

Mak zaparzamy, odstawiamy do wystudzenia, następnie mielimy dwukrotnie. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, następnie dodajemy bułkę tartą, mak , proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

Masa kawowa: mleko, cukier, kawę prawdziwą i żółtka dajemy do garnka i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszamy aby masa trochę zgęstniała, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce wystudzonej masy.

Wystudzony tort przekrawamy dwa razy, troszeczkę masy zostawiamy do posmarowania wierzchu, a pozostałą masę dzielimy na dwie części. Jeden blat tortu smarujemy masą, przekładamy drugim blatem, smarujemy masą, przekładamy trzecim blatem i smarujemy odłożoną masą. Tort dekorujemy dowolnie.

 

                                 SMACZNEGO !

wtorek, 04 czerwca 2013

28 maja moja najmłodsza córcia Kinga skończyła 5 latek i z tej okazji zrobiłam pysznego torta:)

SKŁADNIKI:

 

Biszkopt:
5 jajek
30 dkg cukru
30 dkg mąki pszennej
5 łyżek wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem:
1 litr mleka
1,5 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 kostki margaryny (500 gram)


Ponadto:
30 dkg delicji
winogrona
odrobina barwnika czerwonego
6 różyczek Dr Oetker do dekoracji 

WYKONANIE:

Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, następnie dodać wodę i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dać do okrągłej tortownicy o średnicy
  26cm i piec około 30 minut w temp. 180 stopni.

Krem: 3 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałej szklance mleka rozrobić obie mąki i wlać na kipiące mleko, jak zakipi zdjąć z ognia i wystudzić. Utrzeć margarynę i połączyć z zimnym budyniem. Krem podzielić na trzy części.

Wystudzony biszkopt przekroić na połowę. Jeden blat biszkopta posmarować jedną częścią kremu, ułożyć na nim delicje, na delicjach rozsmarować drugą część kremu, przykryć drugim blatem biszkopta. Z trzeciej części
kremu odjąć połowę i dodać do niego odrobinę barwnika czerwonego i dobrze rozmieszać.

Pozostałym kremem posmarować boki i wierzch torta. Naokoło zrobić dekorację z czerwonego kremu, poukładać winogrona przekrojone na pół i podawać różyczki dekoracyjne Dr Oetker.





 

                                 SMACZNEGO!