Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: rodzynki

czwartek, 16 listopada 2017

Pyszne muffinki, które bardzo szybko się robi i pięknie pachną jabłkami i cynamonem.

#cukiertrzcinowy

#syroptrzcinowy

#diamant

 

        Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru pudru trzcinowego Dry Demerara Diamant

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki rodzynek

1 łyżeczka cynamonu

200 ml jogurtu naturalnego

3 łyżki miodu płynnego

2 jajka

2 jabłka

W jednej misce mieszamy składniki suche czyli: mąkę, cukier puder trzcinowy Dry Demerara Diamant, proszek do pieczenia, rodzynki i cynamon.

W drugiej misce mieszamy składniki mokre czyli: jogurt naturalny, miód i jajka.

Łączymy ze sobą wszystkie składniki, obieramy jabłka, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto . Muffinki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

 

                                  SMACZNEGO !


Złocista Kuchnia Diamant

wtorek, 13 grudnia 2016

Lubicie śledzie ? Ja bardzo, a czy jedliście śledzie z rodzynkami ? Bo jeśli nie to polecam spróbować, u mnie takie śledzie od kilku lat goszczą na świątecznym stole.


Składniki:

 50 dkg śledzi w oleju

10 dkg rodzynek

5 cebul

200 ml koncentratu pomidorowego

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

 

Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni podgrzewamy troszeczkę oleju i jak będzie gorący to wrzucamy cebulę, smażymy do momentu aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Śledzie kroimy na małe kawałki i mieszamy z zimnym sosem.

Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej.

 

                       SMACZNEGO !

środa, 23 marca 2016

Sernik to u mnie w domu obowiązkowe ciasto na Wielkanocnym stole, a ten po prostu rozpływa się w ustach, jest pyszny.


 

Składniki:

Herbatnikowy spód:

200 gram ciemnych herbatników

100 gram margaryny

 

Ser:

1,20 kg sera białego twarogowego

1 szklanka cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 budyń śmietankowy

1 mały jogurt naturalny (180 gram)

200 gram śmietany 18 %

6 jajek

2 łyżki rodzynek

1 łyżka suszonej żurawiny

kilka kropli olejku cytrynowego

 

Dodatkowo:

czekolada deserowa do polania sernika

2 łyżki mleka

 

1. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z wystudzoną margaryną, mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej herbatniki, delikatnie dociskając, wstawiamy na około 45 minut do lodówki.

2. Ser albo mielimy przez maszynkę albo dajemy do miksera i ucieramy, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, następnie dodajemy jogurt, śmietanę, budyń i po jednym jajku cały czas ucieramy.

3. Na sam koniec dajemy rodzynki, żurawinę suszoną i olejek cytrynowy, delikatnie mieszamy łopatką.

4. Ser wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, wyżej dajemy sernik.

5. Sernik pieczemy ponad godzinę w temp. 180 stopni.

6. Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy dekoracyjnie sernik.

 

                     SMACZNEGO !

wtorek, 09 kwietnia 2013

Zostałam jedną z trzech finalistek konkursu na Top Testera cukru pudru trzcinowego Diamant.

Jeżeli macie ochotę na mnie zagłosować i wystawić swój komentarz, to przy okazji możecie wygrać nagrodę na najlepsze uzasadnienie swojego wyboru.

 

https://www.facebook.com/diamantowa.kuchnia/app_133696533402323

Żeby dodać komentarz to trzeba kliknąć na moje zdjęcie, wtedy pojawi się moja relacja z testowania, a na dole będzie Dodaj komentarz, serdecznie zapraszam do głosowania.

Relacja z testowania:

Od razu jak dostałam swoją paczuszkę z produktami do testowania to otworzyłam cukier puder trzcinowy Diamant i spróbowałam i zachwycił mnie od pierwszego dotyku językiem, jest słodziutki, pyszny, delikatny jak puch. Normalnie rozpływa się w ustach. Razem ze mną próbowały go moje córki i stwierdziły że jest pyszniutki i zaraz chciały pić z nim herbatkę, więc im zrobiłam i powiedziały, że jeszcze nigdy nie piły takiej pysznej herbatki i kazały kupować sobie taki cukier do herbaty i teraz opowiadają o nim koleżankom.

 

Właściwości produktu:

Cukier puder trzcinowy Diamant nie jest bielutki tylko jest troszeczkę przyciemniony, ale to w niczym nie przeszkadza, jest bardzo słodki, delikatny, puszysty, nie ma w nim żadnych grudek i rozpływa się w ustach.

 

Funkcjonalność opakowania:

Opakowanie jest bardzo praktyczne i funkcjonalne, ponieważ jeżeli nie zużyjemy od razu całego opakowania, to możemy go szczelnie zamknąć i nic z nim w środku się nie stanie, bo nie będzie dochodziło do niego powietrze.

 

Właściwości wypieków:

Wypieki z cukrem pudrem trzcinowym Diamant są bardzo pyszne, puszyste i wcale nie zmieniają koloru, chociaż cukier jest lekko brązowawy.


Testowany produkt moim zdaniem najlepiej sprawdza się w:

Testowałam cukier puder trzcinowy Diamant w wypiekach, w kremie i w polewie i chyba ciężko byłoby mi określić gdzie najlepiej się sprawdza, bo jest bardzo dobry do wszystkiego.

 

 

Nazwa przepisu zgłoszeniowego:

Ciasto z wkładką bakaliową


Składniki przepisu zgłoszeniowego:

Ciasto orzechowe:

- 4 jajka,

- 4 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant,

- 10 dag orzechów mielonych,

- 2 łyżki mąki pszennej,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.


Wkładka bakaliowa:

- 9 białek,

- 20 dag kokosu,

- 20 dag cukru pudru trzcinowego Diamant,

- 2 gorzkie czekolady,

- sok z 1 cytryny,

- 10 dag rodzynek,

- 1 mały słoik wiśni drylowanych.


Krem:

- 1/2 litra mleka,

- budyń śmietankowy,

- 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego Diamant,

- 1 cukier waniliowy,

- 3 łyżki mąki pszennej,

- 5 żółtek,

- 1 margaryna.


Wykonanie przepisu zgłoszeniowego:

Ciasto orzechowe: białka ubić dodać cukier puder trzcinowy Diamant, następnie żółtka, orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem. Przepis jest na 1 placek, trzeba zrobić podwójnie i dać do brytwanek o wielkości 23x38 cm i piec około 30 minut. Wkładka bakaliowa: ubić białka następnie dodać cukier puder trzcinowy Diamant, czekoladę pokrojoną w kostkę, rodzynki, kokos, sok z cytryny i wiśnie, lekko wymieszać, wylać na blachę 23x38 cm i piec około 40 minut. Krem: z pół litra odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem pudrem trzcinowym Diamant i cukrem waniliowym. W pół szklance mleka wymieszać mąkę, budyń i żółtka, wlać na gotujące się mleko. Zagotować i wystudzić. Margarynę utrzeć i połączyć z zimnym kremem. Przekładać: ciasto orzechowe + połowa kremu + wkładka bakaliowa + druga połowa kremu + przykryć drugim ciastem orzechowym. Polać polewą i dowolnie udekorować.

 


Dodatkowe przepisy, w jakich testowałam produkt:

Mazurek Wielkanocny:

Składniki:

37 dkg maki pszennej 25 dkg margaryny 12 dkg cukru pudru Trzcinowego Diamant 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: marmolada jabłkowa do posmarowania ciasta.

Wykonanie:

Mąkę wysiekać na stolnicy razem z margaryną, dodać cukier puder trzcinowy Diamant, żółtka i proszek do pieczenia i zamiesić ciasto. Mniejszą połowę ciasta dajemy do lodówki na kruszynkę, a pozostałe ciasto rozwałkowujemy i dajemy do formy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 23x38 cm. Wyłożone ciasto smarujemy marmoladą i na wierzch ścieramy ciasto z lodówki na grubej tarce. Pieczemy około 30 minut w temp.180 stopni. Dekorujemy dowolnie.

Polewa:

Pół margaryny, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego Diamant, 2 łyżki kakao i 5 łyżek kwaśnej śmietany zagotować i wystudzić, dodać łyżkę żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach wody i polewać ciasta.