Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: brzoskwinie

czwartek, 23 marca 2017

Bardzo pyszne ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać, a smakuje wyśmienicie. Idealne i na święta i na zwykły dzień.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

6 żółtek

25 dkg margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa:

6 białek

pół szklanki cukru

3 śmietany 18 % (po 330 gram)

2 budynie śmietankowe

1 puszka brzoskwiń

1 czekolada mleczna

 

1. Robimy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka , margarynę i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto przecinamy na dwa nierówne kawałki, owijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do zamrażarki. Następnie formę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią na grubych oczkach tarki większą część ciasta.

 

2. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie budyń i śmietanę, na sam koniec dodajemy czekoladę i brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę.

Masę wylewamy na formę na starte ciasto.

3. Na masę ścieramy na tarce mniejszą część ciasta. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

 

 

 

                           SMACZNEGO !

poniedziałek, 15 lutego 2016

 

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

250 gram margaryny

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

SER:

1/2 kg sera białego twarogowego

4 jajka

pół szklanki cukru pudru

1 budyń śmietankowy

150 gram masła

 

PIANA:

5 białek

1 szklanka cukru

1 puszka brzoskwiń

 

Ciasto: z mąki, margaryny, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Połowę dać do zamrażalnika na kruszynkę, a połowę wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

Ser zmielić przez maszynkę dwa razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka, potem dodać zmielony ser, budyń śmietankowy i na koniec dodać pianę ubitą z 4 białek, dobrze wymieszać.

Ser wyłożyć na ciasto. Osączyć brzoskwinie, pokroić w kostkę i wyłożyć na ser. Ubić pianę z 5 białek i szklanki cukru , wyłożyć na brzoskwinie. Pianę dobrze rozsmarować na brzoskwiniach. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na grubej tarce na pianę.

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ponad godzinę.

 

 

                             SMACZNEGO !

piątek, 11 kwietnia 2014
wtorek, 18 grudnia 2012

Dzisiaj podam wam przepis na pyszne ciacho orzechowe z masą kawową, które doskonale pasuje na każdą okazję:)



Składniki:

Ciasto orzechowe:

8 białek  

3 żółtka  

3/4 szklanki cukru

20 dkg orzechów włoskich     

10 dkg kokosu 

10 dkg rodzynek

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

   Masa kawowa:

3 jajka

35 dkg margaryny

1 szklanka cukru

3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo będzie nam potrzebna :

1 puszka brzoskwiń

30 dkg delicji

2 galaretki brzoskwiniowe          

Wykonanie:

Ciasto orzechowe: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Połowę orzechów mielimy, a połowe kroimy, dodajemy do jajek wszystkie bakalie i mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto dzielimy na połowę, dajemy  na dwie formy i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.      

    

Masa kawowa: kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w odrobinie wody, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na parze, również studzimy. Ucieramy margarynę i dodajemy stopniowo masę jajeczną i kawę.
Jedno ciasto orzechowe smarujemy 1/3 masy.                    

Na masę układamy delicje.                    

          

Na delicje nakładamy następne 1/3 masy i smarujemy.  

  

Na masę dajemy drugie ciasto orzechowe i smarujemy ostatnią częścią masy.    

Brzoskwinie osączamy i kroimy na kawałki i układamy na masie.                    

Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i tężejącymi zalewamy brzoskwinie.                    

SMACZNEGO