Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: babka

poniedziałek, 27 listopada 2017

Babka pyszna i kolorowa, którą bardzo lubią moje dzieci.

 

Składniki:

14 jajek

2 szklanki cukru

4 szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 łyżki kokosu

1 kisiel czerwony 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na 4 części.

Do jednej dodajemy 14 żółtek, do drugiej kakao, do trzeciej kokos, a do czwartej kisiel czerwony (na kolor dałam odrobinkę barwnika czerwonego ).

Brytwankę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Na spód rozsmarowujemy ciasto z żółtkami, na ciasto żółte kupkami dajemy pozostałe trzy ciasta kolorowe: białe, brązowe i czerwone.

Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

              

                                SMACZNEGO !

poniedziałek, 04 sierpnia 2014

Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę, która jest idealna na upały. 

Babka ta będzie również pyszna na Wielkanoc, wystarczy tylko upiec ją w odpowiedniej formie.

 

 

                "Babka marmurkowa dwukolorowa"

Składniki:

- 25 dkg margaryny

- 35 dkg cukru

- 4 jajka

- 1 szklanka śmietany 18 %

- 50 dkg mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki kakao

 

Wykonanie:

Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, potem dajemy: śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia, cały czas ucieramy, a na koniec dajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.


Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. 

Formę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i dajemy ciasto białe.

Na ciasto białe rozsmarowujemy ciasto z kakao.

Ciasto pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni.

Babkę posypujemy cukrem pudrem albo polewamy polewą.

 

 

 

                              SMACZNEGO !

Tagi: babka kakao
11:30, bietka_5 , ciasta
Link Komentarze (12) »