Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: wiśnie

piątek, 07 lipca 2017

Idealna zupka na upalne dni, smak mojego dzieciństwa.

Składniki:

3 litry wody

1 kg wiśni

3 łyżki śmietany

2 łyżki mąki

cukier do smaku

 

20 dkg makaronu rurki

 

Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy, jak zakipi wrzucamy wiśnie, niech chwilą pokipią. Osobno gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Następnie mieszamy mąkę ze śmietaną i wlewamy na zupę, żeby zakipiała. Cukrujemy do smaku, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem dodajemy makaron, zupka najlepiej smakuje na zimno.

 

                       SMACZNEGO !

wtorek, 24 stycznia 2017

Smaczny serniczek, który rozpływa się w ustach, idealny do porannej kawy i do popołudniowej herbatki.

 

Składniki:

Spód herbatnikowy:

20 dkg herbatników

10 dkg margaryny

słoik wiśni smażonych

 

Ser:

1 kg sera białego twarogowego

15 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

15 dkg margaryny

4 łyżki kaszy manny

4 jajka aromat cytrynowy

 

1. W garnku roztapiamy margarynę i studzimy, Herbatniki drobno rozdrabniamy, dodajemy wystudzoną margarynę, mieszamy i wykładamy na tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką. Wstawiamy na około pół godziny do lodówki.

2. Na herbatnikowy spód rozkładamy wiśnie smażone.

3. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, wsypujemy kaszę mannę i wbijamy po jednym jajku, dodajemy kilka kropli aromatu cytrynowego i ucieramy . Masę serową wykładamy na wiśnie. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut.

 

                        SMACZNEGO !

piątek, 11 lipca 2014

Fanów mojej kuchni przybywa, co mnie bardzo cieszy, że do mnie zaglądacie, tym razem będzie przepis na obiecany Keks wiśniowy.

Bardzo szybkie , proste i smaczne ciasto z wiśniami. W sezonie wiśniowym to ciasto jest u mnie na stole obowiązkowo. A później taki keks robię z wiśniami ze słoika.

                                                 

Keks wiśniowy ucierany    

 

 

 

Składniki:

5 jajek

1,5 szklanki cukru pudru

1,5 szklanki oleju

4,5 szklanki mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 kg wydrylowanych wiśni

 

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, jak są utarte to wlewamy powoli olej i dalej delikatnie ucieramy.

 

 

Potem dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka, delikatnie mieszamy.


 

 

Na koniec dodajemy wydrylowane wiśnie i mieszamy.

 

 

 

Ciasto wykładamy do dwóch wąskich foremek.

 


 

Pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.

 

 

 

                                     SMACZNEGO!

poniedziałek, 07 lipca 2014

Pyszne ciasto, idealne na upalne dni, bo nie trzeba go przekładać :)


Składniki :

Ciasto ucierane:

6 żółtek

2 całe jajka

15 dkg cukru pudru

15 dkg margaryny

3 dkg smalcu

20 dkg mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

słoik wiśni drylowanych

garść rodzynek

orzechy mielone do posypania

 

Beza kokosowa:

6 białek

20 dkg cukru

20 dkg kokosu

 

1. Ciasto ucierane: margarynę ucieramy ze smalcem, cukrem, żółtkami i jajkami na koniec dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na formie o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Na cieście układamy wiśnie drylowane, rodzynki i posypujemy mielonymi orzechami.

3. Beza z białek: białka ubijamy, dodajemy cukier i na koniec kokos, delikatnie mieszamy. Pianę rozsmarowujemy na rodzynkach i na wiśniach Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około godziny.

 

 

 

 

 

                                  SMACZNEGO!

środa, 03 października 2012

Nareszcie sie odważyłam, pierwszy raz upiekłam muffinki i wyszły wspaniałe. Pierwsze zrobiłam proste z wiśniami, powoli będę szukała innych przepisów trochę trudniejszych:)

A dzieciom tak posmakowały, że juz pytają kiedy będa następne muffinki, więc odpowiadam może juz wktótce?

Składniki na 12 dużych muffinek:

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
150 gram margaryny Palma z Murzynkiem
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki wiśni

Wykonanie:

Margarynę Palmę z Murzynkiem roztopić i wystudzić.

Jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wystudzoną margarynę i mleko, chwilę miksować na koniec dodać wiśnie i wymieszać. Formę do muffinek nasmarować tłuszczem i nałożyć ciasto na 3/4 wysokości formy.

Piec około 25 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Z tej porcji wychodzi 12 dużych muffinek.