Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większ± moj± pasj± jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będ± chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu s± moj± własno¶ci±. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - doł±cz do nas rondel

Wpisy z tagiem: wi¶nie

¶roda, 04 lipca 2018

Pyszne ciasto, które obowi±zkowo robię w sezonie wi¶niowym. Poza sezonem możemy użyć owoce ze słoika.

     Ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki m±ki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny

 

     Dodatkowo:

  • 50 dkg wi¶ni drylowanych
  • 1 galaretka wi¶niowa


Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, pieczemy około 20 – 30 minut w temp. 180 stopni.

 

Galaretkę wi¶niow± rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

 

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipi±ce mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

Na biszkopcie rozsmarowujemy krem , układamy na nim umyte i wydrylowane wi¶nie, zalewamy tężej±c± galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.

 

                              SMACZNEGO !

poniedziałek, 11 czerwca 2018

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Możemy go je¶ć prawie zaraz po upieczeniu, jak tylko chwilę przestygnie.

W jego przygotowaniu pomagaj± mi moje córeczki i super się wtedy razem bawimy. Kuchnia to idealne miejsce na spędzanie czasu razem z bliskimi.

Jest to również ciasto idealne na upalne dni, nie ma w nim masy i nie musi stać w lodówce.

 

Składniki :

           Ciasto ucierane:

  • 6 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 15 dkg margaryny Palma firmy Bielmar
  • 1 łyżka smalcu
  • 20 dkg m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoik wi¶ni drylowanych mog± być również ¶wieże owoce
  • gar¶ć rodzynek
  • orzechy mielone do posypania

 

         Beza kokosowa:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dkg kokosu

 

1. Ciasto ucierane: margarynę Palmę firmy Bielmar ucieramy ze smalcem, cukrem, żółtkami i jajkami na koniec dajemy m±kę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na formie o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

 

2. Na cie¶cie układamy wi¶nie drylowane, rodzynki i posypujemy mielonymi orzechami.

 

3. Beza z białek: białka ubijamy, dodajemy cukier i na koniec kokos, delikatnie mieszamy. Pianę rozsmarowujemy na rodzynkach i na wi¶niach Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około 50-60 minut.


                           SMACZNEGO !


Palma - zróbmy co¶ dobrego

pi±tek, 07 lipca 2017

Idealna zupka na upalne dni, smak mojego dzieciństwa.

Składniki:

3 litry wody

1 kg wi¶ni

3 łyżki ¶mietany

2 łyżki m±ki

cukier do smaku

 

20 dkg makaronu rurki

 

Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy, jak zakipi wrzucamy wi¶nie, niech chwil± pokipi±. Osobno gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Następnie mieszamy m±kę ze ¶mietan± i wlewamy na zupę, żeby zakipiała. Cukrujemy do smaku, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem dodajemy makaron, zupka najlepiej smakuje na zimno.

 

                       SMACZNEGO !

wtorek, 24 stycznia 2017

Smaczny serniczek, który rozpływa się w ustach, idealny do porannej kawy i do popołudniowej herbatki.

 

Składniki:

Spód herbatnikowy:

20 dkg herbatników

10 dkg margaryny

słoik wi¶ni smażonych

 

Ser:

1 kg sera białego twarogowego

15 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

15 dkg margaryny

4 łyżki kaszy manny

4 jajka aromat cytrynowy

 

1. W garnku roztapiamy margarynę i studzimy, Herbatniki drobno rozdrabniamy, dodajemy wystudzon± margarynę, mieszamy i wykładamy na tortownicę o ¶rednicy 26 cm wysmarowan± tłuszczem i oprószon± m±k±. Wstawiamy na około pół godziny do lodówki.

2. Na herbatnikowy spód rozkładamy wi¶nie smażone.

3. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, wsypujemy kaszę mannę i wbijamy po jednym jajku, dodajemy kilka kropli aromatu cytrynowego i ucieramy . Masę serow± wykładamy na wi¶nie. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut.

 

                        SMACZNEGO !

pi±tek, 11 lipca 2014

Fanów mojej kuchni przybywa, co mnie bardzo cieszy, że do mnie zagl±dacie, tym razem będzie przepis na obiecany Keks wi¶niowy.

Bardzo szybkie , proste i smaczne ciasto z wi¶niami. W sezonie wi¶niowym to ciasto jest u mnie na stole obowi±zkowo. A póĽniej taki keks robię z wi¶niami ze słoika.

                                                 

Keks wi¶niowy ucierany    

 

 

 

Składniki:

5 jajek

1,5 szklanki cukru pudru

1,5 szklanki oleju

4,5 szklanki m±ki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 kg wydrylowanych wi¶ni

 

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, jak s± utarte to wlewamy powoli olej i dalej delikatnie ucieramy.

 

 

Potem dodajemy m±kę z proszkiem do pieczenia i ubite białka, delikatnie mieszamy.


 

 

Na koniec dodajemy wydrylowane wi¶nie i mieszamy.

 

 

 

Ciasto wykładamy do dwóch w±skich foremek.

 


 

Pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.

 

 

 

                                     SMACZNEGO!

poniedziałek, 07 lipca 2014

Pyszne ciasto, idealne na upalne dni, bo nie trzeba go przekładać :)


Składniki :

Ciasto ucierane:

6 żółtek

2 całe jajka

15 dkg cukru pudru

15 dkg margaryny

3 dkg smalcu

20 dkg m±ki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

słoik wi¶ni drylowanych

gar¶ć rodzynek

orzechy mielone do posypania

 

Beza kokosowa:

6 białek

20 dkg cukru

20 dkg kokosu

 

1. Ciasto ucierane: margarynę ucieramy ze smalcem, cukrem, żółtkami i jajkami na koniec dajemy m±kę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na formie o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Na cie¶cie układamy wi¶nie drylowane, rodzynki i posypujemy mielonymi orzechami.

3. Beza z białek: białka ubijamy, dodajemy cukier i na koniec kokos, delikatnie mieszamy. Pianę rozsmarowujemy na rodzynkach i na wi¶niach Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około godziny.

 

 

 

 

 

                                  SMACZNEGO!

¶roda, 03 paĽdziernika 2012

Nareszcie sie odważyłam, pierwszy raz upiekłam muffinki i wyszły wspaniałe. Pierwsze zrobiłam proste z wi¶niami, powoli będę szukała innych przepisów trochę trudniejszych:)

A dzieciom tak posmakowały, że juz pytaj± kiedy będa następne muffinki, więc odpowiadam może juz wktótce?

Składniki na 12 dużych muffinek:

3 szklanki m±ki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
150 gram margaryny Palma z Murzynkiem
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki wi¶ni

Wykonanie:

Margarynę Palmę z Murzynkiem roztopić i wystudzić.

Jajka zmiksować z cukrem, dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia, wystudzon± margarynę i mleko, chwilę miksować na koniec dodać wi¶nie i wymieszać. Formę do muffinek nasmarować tłuszczem i nałożyć ciasto na 3/4 wysoko¶ci formy.

Piec około 25 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Z tej porcji wychodzi 12 dużych muffinek.