Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: ryż

czwartek, 13 listopada 2014

Lubicie ryż? Bo ja bardzo go lubię i często podaję z różnymi sosami.

Dzisiaj zapraszam was na ryż długoziarnisty z sosem z kurczaka.

 


 

Składniki:

400 gram ryżu długoziarnistego Parboiled KUPIEC

1 podwójna pierś z kurczaka

1 marchewka

1 papryka czerwona

1 cebula

3 ząbki czosnku

sól

pieprz czarny

kminek mielony

olej do smażenia

woda

mąka (1-2 łyżki)

 

Wykonanie:

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, dodajemy pokrojoną paprykę i marchew startą na grubej tarce, smażymy aż warzywa zmiękną, na koniec dodajemy pokrojony czosnek. Pierś z kurczaka drobno kroimy i podsmażamy, dodajemy do warzyw, doprawiamy pieprzem, solą i kminkiem. Wszystko podlewamy wodą i chwilę jeszcze dusimy.

Mąkę (1 albo 2 łyżki w zależności jak gęsty chcemy mieć sos) rozrabiamy w wodzie, wlewamy do sosu jak zakipi zdejmujemy z ognia.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, wykładamy na talerze i polewamy sosem.

 

 

 

                             SMACZNEGO !

poniedziałek, 10 lutego 2014

Ja bardzo lubię gołąbki, a najbardziej takie z kaszą gryczaną i ryżem, polane sosem.

Po prostu pychotka.

Dlatego podzielę się z wami przepisem na te pyszności.

 


                 Gołąbki z sosem z łopatki

 

Składniki na gołąbki:

- 2 główki kapusty

- 60 dkg ryżu

- 30 dkg kaszy gryczanej Kupiec

- 1 cebula

- sól morska Kamis młynek

- pieprz czarny Kamis młynek

- olej do smażenia

 

Składniki na sos:

- 1 kg łopatki wieprzowej

- 1 cebula

- 4 ząbki czosnku

- przyprawa Fix gulasz myśliwski Kamis

- papryka słodka Kamis

- sól morska Kamis młynek

- pieprz czarny Kamis młynek

- 1 szklanka wody

- 3 łyżki masła

- 1 łyżka mąki

 

 

Wykonanie:

 

 Gołąbki:

Liście kapusty zaparzamy w osolonej wodzie.  Osobno zaparzamy ryż i kaszę gryczaną Kupiec.

 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.

Ryż i kaszę mieszamy razem z cebulką i doprawiamy do smaku solą morską Kamis z młynka i pieprzem czarnym Kamis z młynka.

 

Powstały farsz zawijamy w liście kapusty, układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy około 2 godziny w temp. 180 stopni.

 


 

 Sos:

Mięso z łopatki wieprzowej kroimy na większe kawałki, dajemy do baniaka.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i dajemy do mięsa.

Wszystko posypujemy przyprawą Fix gulasz myśliwski Kamis, papryką słodką Kamis, solą morską Kamis w młynku i pieprzem czarnym Kamis w młynku, podlewamy wodą, dodajemy masło, wstawiamy do piekarnika i pieczemy wszystko ponad godzinę .

Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody, jak mięso będzie upieczone, to mąką zarabiamy sos, jak zakipi wyłączamy piekarnik.

Mięso można również smażyć na gazie na małym ogniu.

 

Jak gołąbki będą upieczone wykładamy na talerz, wykładamy z boku mięsko i polewamy sosem.

 

 




poniedziałek, 03 czerwca 2013

Dzisiaj przedstawiam wam gołąbki trochę inne, czyli bez zawijania w kapustę.

SKŁADNIKI:

- pół szklanki ryżu

- pół szklanki kaszy manny

- pół szklanki kaszy jęczmiennej

- pół kg mięsa mielonego

- pół główki kapusty

- 5 jajek

- 1 cebula

- sól  do smaku

- pieprz czarny mielony do smaku

- bułka tarta do obtoczenia

- olej do smażenia

 

WYKONANIE:

Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w talarki. Ryż, kaszę mannę, kaszę jęczmienną, cebulę, jajka i mięso mielone dajemy do kapusty, mieszamy i doprawiamy do smaku solą  i pieprzem. 

 

Robimy gołąbki, obtaczamy w bułce tartej.

Najlepiej wszystkie sobie obtoczyć w bułce tartej, a potem już smażyć po kolei.

Podsmażone dajemy do formy i pieczemy jeszcze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około dwie godziny.
                                   

Gołąbki można podać z pieczywem, albo z dowolnym sosem.

Ja najczęściej takie gołąbki podaję z sosem pieczarkowym.

                       SMACZNEGO!

                                       

 

                                           


                           

piątek, 22 marca 2013

Właśnie odkryłam że ryż pełnoziarnisty KUPIEC jest bardzo smaczny i nie skleja się w gotowaniu, gorąco go polecam.

 Ja zrobiłam go z sosem ze swojej kaczuszki i wyszło pyszne połączenie, zapraszam po przepis:)



Ryż pełnoziarnisty KUPIEC z sosem z kaczki

Składniki:

4 saszetki ryżu pełnoziarnistego KUPIEC

1 kaczka

1 marchewka

pół pietruszki

3 ziarenka ziela angielskiego

2 listki laurowe

sól i pieprz do smaku

troszeczkę słodkiej papryki mielonej

3 łyżki masła

woda do podlania kaczki

Wykonanie:

Kaczkę kroimy na kawałki, dajemy do rondla, dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną na kawałki do tego dodajemy resztę składników i podlewamy wodą, smażymy kaczkę w piekarniku w 180 stopniach około 2-3 godziny w zależności od kaczki. Po usmażeniu kaczkę skubiemy na kawałki i dajemy do tego sosu w którym się smażyła. 
Ryż pełnoziarnisty KUPIEC w torebkach gotujemy w osolonej wodzie, wykładamy na talerze i polewamy sosem z kaczki.
Podajemy z dowolną surówką , albo z warzywami.



SMACZNEGO!









piątek, 19 października 2012

Ja bardzo lubię ryż i wymyślam do niego różne sosy, oto jeden z nich.

Składniki:

4 saszetki ryżu (po 100g)

1/2 kg kiełbasy

1 udko z kurczaka

1 czerwona papryka

3 ogórki korniszony

1 cebula

1 marchewka

3 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Udko ugotować i rozdrobnić na kawałki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić pokrojoną cebule na talarki, jak sie zeszkli dodać paprykę pokrojoną w paseczki, marchewkę startą na grubym tarku i czosnek drobno pokrojony, chwilę smażyć , potem ogórki zetrzeć na grubej tarce, na koniec dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę i mięso z kurczaka.
Na koniec doprawić sos solą i pieprzem.
Ryż wyłożyć na talerze, polać sosem, udekorować natką pietruszki i podawać na gorąco.





20:41, bietka_5 , obiad
Link Komentarze (2) »
środa, 23 maja 2012

Jak tylko pojawią się świeże ogórki i rzodkiewka, to od razu robię taką pyszną sałatkę.

Składniki:

3 woreczki ryżu
3 duże piersi z kurczaka
3 pęczki rzodkiewek
3 ogórki zielone
2 pęczki szczypiorku
majonez
sól
pieprz
4 kostki rosołowe

Wykonanie

Ryż w woreczkach ugotować na 2 kostkach rosołkowych (10 min - odlać wodę i niech zostanie pod przykryciem do wystygnięcia

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i ugotować na 2 kostkach rosołku.

Rzodkiewki pokroić w kostkę, nasolić na 2 godziny, odcisnąć. Ogórki też pokroić w kostkę i nasolić na 2 godziny, odcisnąć.

Połączyć wszystkie składniki i wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.