Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: banany

czwartek, 01 czerwca 2017

Dzisiaj Dzień Dziecka, więc zapraszam na pyszny sernik, który dobrze schłodzony smakuje wszystkim dzieciom, tym małym i tym dużym.

Składniki:

Masa serowa:

1 kg sera białego twarogowego

5 jajek

1 szklanka cukru pudru

2 cukry waniliowe

20 dkg margaryny

1 szklanka mleka

4 dkg żelatyny

 

Dodatkowo:

15 dkg okrągłych biszkoptów

3 banany

1 galaretka pomarańczowa

 

1. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i zostawiamy do stężenia.

2. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy żółtka, następnie zmielony ser. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy do sera i lekko mieszamy, na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Gotowy ser wykładamy na biszkopty.

3. Banany kroimy na plasterki i układamy na serze.

4. Banany zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową i wstawiamy do lodówki Moja rada: zamiast bananów można użyć dowolnych owoców.

 

 

                              SMACZNEGO !

wtorek, 27 maja 2014

Dzisiaj zapraszam na pyszne ciacho z galaretkami Winiary.pl.



 

Jakiś czas temu wzięłam udział w akcji na Durszlak.pl i w prezencie dostałam 9 galaretek Winiary: po 3 truskawkowe, arbuzowe i jagodowe.

 


Moje dzieciaki bardzo lubią banany i galaretki, więc 4 galaretki postanowiłam wykorzystać do ciasta z bananami i galaretką.

Przy okazji wezmę udział w akcji na Durszlak.pl i zawalczę o nagrody.

 

Ciasto bananowe z galaretkami Winiary

 

Składniki:

 

Biszkopt jasny:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Biszkopt ciemny:

4 jajka

4 łyżki cukru

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa budyniowa:

3 szklanki mleka

10 łyżek cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 żółtka

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

35 dkg margaryny

 

Masa śmietanowa z galaretką:

500 ml śmietany 30 %

3 łyżki cukru pudru

2 galaretki truskawkowe Winiary

 

Dodatkowo:

4-5 banany

2 galaretki jagodowe Winiary

 

Wykonanie:

Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

Biszkopt ciemny robimy tak samo jak biszkopt jasny, tylko do mąki dodajemy jeszcze kakao.

Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałej szklance mleka rozrabiamy obie mąki i żółtka, mieszamy i wlewamy na kipiący budyń, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę, dodajemy stopniowo zimny budyń. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.

Galaretki truskawkowe Winiary rozrabiamy w połowie wody niż na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Galaretki jagodowe Winiary rozrabiamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy tężejące galaretki truskawkowe.

W biszkopcie ciemnym wycinamy kieliszkiem kółeczka.

 

Przekładamy:

Na biszkopt jasny dajemy masę budyniową z kakao.

Na tą masę dajemy biszkopt ciemny z dziureczkami.

Obieramy banany kroimy na kawałki i w każdą dziurkę dajemy kawałek banana.

To zalewamy masą śmietanową.

W masę śmietanową wciskamy ciemne kółka.

Smarujemy masa budyniową białą.

Zalewamy tężejącymi galaretkami jagodowymi.

Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny.


 


 

W kuchni miałam małego pomocnika, pomagała mi moja 6-letnia córka Kinga, która bardzo lubi galaretki.

 

Kinga już nie mogła doczekać się kiedy zje ten kawałek ciasta.

 

Kinga najpierw zjadła banana, a teraz zabiera się za galaretkę.

 

Po zjedzeniu stwierdziła, że ciasto pyszne, ale najlepsze były galaretki Winiary.

 

Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!