Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: pieczarki

niedziela, 15 października 2017

Taki makaron robię często, bo moje dzieciaki go bardzo lubią.

Tagliatelle Lubella z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym


Składniki:

500 gram makaronu Fale Tagliatelle Lubella

1 podwójna pierś z kurczaka

40 dkg pieczarek

1 cebula

4 ząbki czosnku

10 dkg żółtego sera

olej do smażenia

2 szklanki śmietany 18 %

przyprawa do makaronu

sól

pieprz

bazylia

oregano

 

Cebulę kroimy w półtalarki i podsmażamy, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy, jak pieczarki będą już prawie usmażone to dodajemy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy doprawiamy do smaku pieprzem, solą i zdejmujemy z ognia.

Piersi z kurczaka kroimy na drobne paseczki i podsmażamy. Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, bazylią, oregano i na koniec dajemy przyprawę do makaronu. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach.

Gotujemy makaron Fale Tagliatelle Lubella według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dajemy do sosu, wszystko razem mieszamy i od razu podajemy.

 

 

 

                       SMACZNEGO !          

 


Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

czwartek, 09 lutego 2017

Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy , a więc u nas na kolację pizza, zapraszam :)

Pizza z kiełbasą i kurczakiem

Składniki:

Ciasto:

2,5 szklanki mąki

4 dag drożdży

4 łyżki oleju

3/4 szklanki letniej wody

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżka przecieru do posmarowania ciasta

 

Nadzienie:

40 dag dowolnej kiełbasy

30 dkg pieczarek

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 puszka kukurydzy

20 dkg żółtego sera

1 filet z kurczaka

przyprawa kebab-gyros

przyprawa do pizzy

sól

olej do smażenia

ketchup do polania pizzy

 

1. Mąkę, wodę, drożdże, olej i sól dajemy do miski i miesimy ciasto, odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2.Jak ciasto podrośnie to wyrabiamy i dajemy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym.

3. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy, na koniec dodajemy troszeczkę soli. Pieczarki z cebulą i czosnkiem wykładamy na ciasto posmarowane przecierem pomidorowym.

4. Kiełbasę kroimy w kostkę i układamy na pieczarkach.

5. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawa kebab-gyros. Układamy na kiełbasie. Kurczaka posypujemy kukurydzą i przyprawą do pizzy.

6. Na wierz ścieramy żółty ser na tarce do sera lub na zwykłym tarce o grubych oczkach.

7.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zniżamy do temp. 180 stopni i pieczemy około godziny.

8. Po wyjęciu z piekarnika kroimy na kawałki, układamy na talerzach i polewamy ketchupem.

 

                        SMACZNEGO !

poniedziałek, 18 lipca 2016

Sezon cukiniowy w pełni, więc zapraszam na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i pieczarkami.

 

Składniki:

3 sztuki cukinii

50 dkg mięsa mielonego

30 dkg pieczarek

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 pomidor

20 dkg sera żółtego

sól

pieprz

przyprawa do mięsa mielonego

zioła prowansalskie

oregano

olej do smażenia

natka pietruszki do posypania

ketchup do polania

 

1. Cukinię myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek (zostawiamy pójdzie do farszu). Na patelnię wlewamy olej, jak będzie gorący dajemy pokrojoną cebulę , chwilę mieszamy, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy. Pieczarki przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy pokrojonego na drobne kawałki pomidora z czosnkiem , następnie dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i oregano. Do mięsa dodajemy pieczarki , wydrążone środki z cukinii pokrojone na drobne kawałki i trochę startego żółtego sera, wszystko razem mieszamy.

 

Wydrążone cukinie oprószamy pieprzem i solą i nakładamy farsz.

Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy w nim cukinie.

2. Cukinie zapiekamy około 50 minut w temp. 180 i posypujemy pozostałym żółtym serem.

3. Zapiekamy jeszcze około 15 minut Cukinię układamy na talerzach,  posypujemy natką pietruszki i polewamy ketchupem.

 

                        SMACZNEGO !

środa, 27 maja 2015

Makaron to ja bardzo lubię pod każdą postacią, a z takim sosem jest naprawdę pyszny, moja rodzinka go uwielbia :)

 

                    

 

         Tagliatelle z kurczakiem w sosie     serowo-śmietanowym

 

Składniki:

500 gram makaronu Tagliatelle

1 podwójna pierś z kurczaka

20 dkg pieczarek

1 cebula

4 ząbki czosnku

10 dkg żółtego sera

olej do smażenia

2 szklanki śmietany

przyprawa do makaronu

sól

pieprz

curry

bazylia

kucharek

 

1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy, jak pieczarki będą już prawie usmażone to dodajemy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy doprawiamy do smaku pieprzem, solą i kucharkiem i zdejmujemy z ognia. Piersi z kurczaka kroimy na drobne paseczki i podsmażamy.

2. Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, kucharkiem, curry, bazylią i na koniec dajemy przyprawę do makaronu.

3. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach.

4. Gotujemy makaron Tagliatelle, odcedzamy i dajemy do sosu, wszystko razem mieszamy i od razu podajemy.

                         SMACZNEGO !

 

 


wtorek, 04 lutego 2014

Dzisiaj zapraszam was na bardzo pyszny i smaczny obiadek, a mianowicie roladki schabowe z mięsem mielonym i pieczarkami.

Takie mięsko doskonale nadaje się i na niedzielny obiadek i na święta, a nawet na zwykły dzień.

 

 

Składniki:

- 1 kg schabu bez kości

- pół kg mięsa mielonego

- pół kg pieczarek

- 1 cebula

- 1 jajko

- olej do smażenia

- pieprz

- sól

- jajko, mąka i bułka tarta do obtoczenia roladek

 

- wykałaczki

 

Wykonanie:

 

1. Schab kroimy na 10 kawałków i rozbijamy tłuczkiem.


 

2. Pieczarki i cebulę kroimy na plasterki i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.

Do podsmażonych pieczarek dodajemy mięso mielone, jajko i doprawiamy do smaku pieprzem i solą, wszystko razem mieszamy. 

Na rozbity schab dajemy po łyżce farszu i rozsmarowujemy.

 

 

3. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami.

 

 

4. Jajko roztrzepujemy, bułkę tartą mieszamy z mąką. Najpierw roladki obtaczamy w jajku, potem w bułce wymieszanej z mąką i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.

Podsmażone roladki układamy na formie do pieczenia, podlewamy olejem i odrobiną wody.

 

 

5. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

 

Roladki podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.

 

 

                                                       SMACZNEGO!

środa, 08 maja 2013

 

Lubię eksperymentować w kuchni i ostatnio wymyśliłam sobie zupę pieczarkową z makaronem, wyszła bardzo pyszna zupka.

SKŁADNIKI:

pół kilograma pieczarek

2 marchewki

1 cebula

3 litry wody

sól i pieprz do smaku

troszeczkę przyprawy w płynie

2 łyżki mąki

3/4 szklanki śmietany

250gram makaronu rurki z mąki z pełnego przemiału Czaniecki





Wykonanie:

Pieczarki kroimy w plasterki (ja miałam duże to pokroiłam w półplasterki), marchewkę również kroimy w półplasterki, cebulę kroimy w drobne piórka. Dajemy to wszystko do wody i gotujemy około godziny. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i przyprawą w płynie. Mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy do zupy, jak zakipi zdejmujemy z ognia.

Makaron Czaniecki rurka z mąki z pełnego przemiału gotujemy w osolonej wodzie, dodajemy do zupy, mieszamy i wlewamy na talerze.





                            SMACZNEGO!

wtorek, 26 marca 2013

Kupuję różne gazetki z przepisami kulinarnymi i właśnie w jednej z nich znalazłam bardzo fajny przepis, trochę zrobiłam go po swojemu.

W ostateczności wyszło bardzo pyszne danie:)

Parówki w waflach tortowych

Składnik:

1 opakowanie wafli tortowych

20 parówek

2 kg ziemniaków

2 cebule

80 dkg pieczarek

pieprz czarny mielony Kamis do smaku

sól czosnkowa Kamis do smaku

2 jajka

czosnek granulowany Kamis

bułka tarta do obtaczania

olej do smażenia

Wykonanie:

 

Ziemniaki ugotować , przecisnąć przez praskę doprawić do smaku solą czosnkową Kamis i pieprzem czarnym mielonym Kamis. Cebulę pokroić w piórka, dodać czosnek granulowany Kamis i podsmażyć, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli i czosnku chwilę podsmażyć. Każdy wafel kroimy na 4 części, w opakowaniu
jest 5 więc wyjdzie nam 20 kawałków. Parówki obieramy z osłonek. Każdy kawałek wafla smarujemy ciepłymi ziemniakami, na ziemniaki rozsmarowujemy pieczarki i dajemy parówkę i zwijamy. Każdy rulonik obtaczamy w rozbitym jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor z każdej strony.



SMACZNEGO!

czwartek, 14 czerwca 2012

Czy lubiecie piersi z kurczaka? Bo ja bardzo , dlatego przedstawię wam zapiekankę z piersi kurczaka, którą mozna podać w zwykły dzień i na wykwintnym obiedzie.

Składniki:)

5 podwójne piersi z kurczaka
1 kg pieczarek
1 kg mięsa mielonego
1/2 puszki groszku zielonego
1/2 puszki kukuryszy
40 dkg serz żółtego
sól i pieprz do smaku

Wykonanie: 3 podwójne piersi z kurczaka delikatnie rozbiłam i rozłożyłam na natłuszczonej brytwance o wymiarach 23x38 cm. Posoliłam i popieprzyłam.

Pieczarki pokroiłam w plasterki i troszeczkę podsmażyłam na maśle. Wyłożyłam na piersi z kurczaka.

Mieso mielone wymieszałam z kukurydzą i groszkiem i doprawiłam solą i pieprzem. Wyłożyłam na pieczarki.

Na mięso mielone ułożyłam żółty ser w plasterkach.

I na koniec rozbiłam cienko 2 podwójne piersi z kurczaka i ułożyłam na żółtym serze. Posoliłam i popieprzyłam.

Dałam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam około 1 godziny i 45 minut. Z takiej brytwanki wychodzi 21 porcji (ja kroję wzdłuż na 3 paski i w poprzek na 7 paseczki).

Ja zapiekankę podałam z ryżem z warzywami i surówka z kapusty pekińskiej.