Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: fasolka czerwona

piątek, 22 września 2017

Tą zupkę pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, nauczyłam się ją robić od mojej mamy. Polecam bo jest bardzo pyszna.

Składniki:

400 gram czerwonej fasoli Cenos

2 litry wody

1 marchew

pół pietruszki

kawałeczek selera

1 duży listek laurowy

4 ząbki czosnku

sól

pieprz

przyprawa w płynie

majeranek

natka pietruszki

 

Zasmażka:

1 łyżka masła

2 łyżki mąki

woda

 

Fasolę czerwoną Cenos zalewamy wodą i moczymy przez noc. Rano zlewamy wodę.

Do garnka wlewamy świeżą wodę i wsypujemy do niej fasolę, dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę, listek laurowy i sól. Gotujemy aż fasola będzie miękka. Wtedy robimy zasmażkę: roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor, dajemy troszeczkę zimnej wody, mieszamy i wlewamy zasmażkę do zupy. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem, przyprawą w płynie, a na sam koniec dajemy natkę pietruszki.

Zupę podajemy z dowolnym pieczywem.

 

                                    SMACZNEGO !

wtorek, 14 kwietnia 2015

Dzisiaj zapraszam na bardzo szybką i smaczna sałatkę :)

 

Składniki:

1 słoik cebulki perłowej marynowanej Jamar

1 puszka kukurydzy Jamar

1 puszki fasolki czerwonej 

1 słoik selera marynowanego

1 por

1 duże jabłko

5 jajek gotowanych

30 dkg dowolnej wędliny

majonez

sól

pieprz

 

Wykonanie: jajka gotujemy, studzimy i obieramy. Jabłko, jajka i wędlinę kroimy w kostkę. Pora kroimy w półtalarki. Cebulkę odcedzamy i kroimy na pół. Seler, fasolkę i kukurydzę odcedzamy.

Łączymy ze sobą wszystkie składniki, dajemy majonezu według uznania i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

 

Zapraszam również na stronkę Jamar na fb :)


 

 

 


środa, 30 stycznia 2013

Ja bardzo lubię makaron pod każdą postacią. Dzisiaj podam wam przepis na sałatkę z makaronem świder firmy Czaniecki.

Do tej pory prawie nie znałam tych makaronów, ale teraz już wiem , że będą one często gościć na moim stole, bo sa bardzo pyszne.

Składniki na sałatkę:

- 250 gram makaronu świder Czaniecki

- puszka czerwonej fasoli

- puszka kukurydzy

- słoik selera marynowanego

- 1 por

- 1/2 puszki ananasa

- majonez do smaku

- sól i pieprz do smaku

Wykonanie: makaron świder Czaniecki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.

Pora kroimy w półtalarki, ananasa z puszki w kosteczkę.

Seler, kukurydzę i fasolę czerwoną odcedzamy na sitku.

Wszystkie składniki razem łączymy, dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem.

Polecam sałatkę, bo jest naprawdę pyszna :)