Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: testowanie

wtorek, 06 czerwca 2017

Bardzo smaczny makaron domowej roboty z dodatkiem tuńczyka, pomidorów suszonych, pieczarek i kukurydzy.

Makaron:

2 szklanki mąki

3-4 jajka

szczypta soli

 

Sos:

20 dkg pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

5 pomidory suszone

olej rzepakowy do smażenia

2 łyżki ketchupu kieleckiego pikantnego

3 łyżki śmietany 18 %

1 puszka tuńczyka

2 łyżki kukurydzy

sól do smaku

pieprz do smaku

 

Robimy makaron: do mąki dajemy 3 albo 4 jajka i szczyptę soli, zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy, chwilę czekamy aż przeschnie kroimy na dowolnej wielkości makaron.

 

Na patelnię wlewamy olej rzepakowy i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i pieczarki, dodajemy czosnek i pokrojone suszone pomidory, następnie dajemy śmietanę i ketchup. Pod koniec smażenia dajemy tuńczyka z puszki i kukurydzę, wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Gotujemy makaron, dodajemy go do sosu, mieszamy i podajemy.

 

                        SMACZNEGO !

wtorek, 21 marca 2017

Jakiś czas temu dostałam się do kampanii Streetcom FINUU i otrzymałam paczuszkę , a w niej 8 sztuk Finuu.

 

 

Finuu to wyjątkowe połączenie:

- fińskiego masła

- oleju rzepakowego

-oleju z lnianki

- witamin A i D

 

Finuu to w pełni naturalny produkt. Zawiera 47 % fińskiego masła oraz oleje z rzepaku i z lnianki, które są bogatym źródłem kwasów omega-3. Unikalne na rynku. Wysoka zawartość masła fińskiego, brak sztucznych dodatków, konserwantów oraz utwardzonych olejów, sprawia że Finuu jest naturalnie najlepszą alternatywą dla innych produktów do smarowania.

Finuu ma delikatny smak. Dodane do produktu wyłącznie naturalne i płynne oleje, sprawiają że jego konsystencja jest miękka i łatwa w smarowaniu.

Polecam bo Finuu sprawdza się do wszystkiego, a pierogi polane Finuu są bardzo smaczne.

 

Na śniadanie do kanapek Finuu jest idealne.

 

Polecam wszystkim Finuu.

czwartek, 05 stycznia 2017

Bardzo szybka, prosta i smaczna sałatka, idealna i na święta i na różne okazje a także na zwykły dzień.

 


Składniki :

30 dkg szynki

30 dkg sera żółtego

4 kiszone ogórki

puszka kukurydzy

puszka ananasów

5 jajek

2 łyżki chrzanu luksusowego kieleckiego 

majonez kielecki 

sól

pieprz

natka pietruszki do posypania

 

Szynkę i ogórki kroimy w kostkę, żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę i ananasy odsączamy z puszki, ananasy również kroimy w kostkę. Jajka, gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki razem mieszamy, dodajemy majonez i chrzan i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sałatkę posypujemy natką pietruszki.

 

                    SMACZNEGO !

wtorek, 12 stycznia 2016

Zupka nie dość że bardzo zdrowa i pożywna, to do tego jeszcze bardzo smaczna. Polecam nawet dla osób na diecie.

 

Składniki:

1,5 szklanki soczewicy zielonej Kupiec

1 marchewka

5 szklanek wody

sól

pieprz

1 puszka pomidorów

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka masła

oregano

majeranek

słodka papryka

kminek mielony

 

groszek ptysiowy

 

Do garnka wsypujemy soczewicę zieloną Kupiec oraz drobno pokrojoną marchewkę, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na masełku razem z pomidorami z puszki dodajemy do soczewicy. Wszystko razem miksujemy.

Dodajemy do smaku przyprawy, można również dodać wedle uznania kto jakie lubi. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy groszkiem ptysiowym. Dekorujemy natką pietruszki.

 

 

 

 

                         SMACZNEGO ! 

 

               

Niskokaloryczny styczeń 2016

poniedziałek, 04 stycznia 2016

Jeżeli macie dosyć świątecznego jedzenia, to polecam zrobić smaczną i zdrową owsiankę :)

 

 

Składniki:

3 łyżki płatków owsianych Kupiec

3 łyżki płatków jęczmiennych Kupiec

1 szklanka mleka

1 jabłko

1 gruszka

cynamon do posypania

 

Mleko zagotowujemy, dodajemy płatki owsiane i jęczmienne, gotujemy ciągle mieszając około 5 minut. Gotową owsiankę dajemy do miseczki, jabłko i gruszkę obieramy, kroimy na małe kawałeczki i rozkładamy na owsiankę, posypujemy cynamonem i od razu zjadamy.

 

 

 

 

 

Więcej pysznych produktów firmy Kupiec znajdziecie tutaj, zapraszam :)

                      SMACZNEGO !

wtorek, 14 kwietnia 2015

Dzisiaj zapraszam na bardzo szybką i smaczna sałatkę :)

 

Składniki:

1 słoik cebulki perłowej marynowanej Jamar

1 puszka kukurydzy Jamar

1 puszki fasolki czerwonej 

1 słoik selera marynowanego

1 por

1 duże jabłko

5 jajek gotowanych

30 dkg dowolnej wędliny

majonez

sól

pieprz

 

Wykonanie: jajka gotujemy, studzimy i obieramy. Jabłko, jajka i wędlinę kroimy w kostkę. Pora kroimy w półtalarki. Cebulkę odcedzamy i kroimy na pół. Seler, fasolkę i kukurydzę odcedzamy.

Łączymy ze sobą wszystkie składniki, dajemy majonezu według uznania i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

 

Zapraszam również na stronkę Jamar na fb :)


 

 

 


poniedziałek, 30 marca 2015

 

 

Bardzo lubimy lasagne, więc często robię ją w domu. Dzisiaj zapraszam na Lasagne Bolognese z koncentratem pomidorowym Jamar.

 

Lasagne bolognese

Składniki:

400 gram makaronu lasagne

500 gram mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

4 ząbki czosnku

1 cebula

30 dkg pieczarek

pomidory z puszki

3 łyżki koncentratu pomidorowego Jamar

sól, pieprz

suszone oregano, bazylia i tymianek

ser żółty

 

Sos beszamelowy:

3 szklanki mleka

2 łyżki masła

3 łyżki mąki

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

 

Wykonanie:

Do rondla wlewamy mleko dodajemy mąkę, masło, gałkę sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwilę cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos .

Makaron na chwilę wrzucamy na osolony wrzątek i odlewamy.

Mięso wołowe i wieprzowe wrzucamy na patelnie i podsmażamy do odparowania wody. Dodajemy obrany i pokrojony drobno czosnek i cebulę, pieczarki,  pomidory z puszki  i koncentrat pomidorowy Jamar, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, bazylią, oregano i tymiankiem, wszystko razem podsmażamy na patelni.

Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem i układamy warstwami: sos beszamelowy, makaron, sos, farsz z mięsa, makaron, sos , farsz, makaron, sos, farsz, makaron, sos i na wierzchu układamy plasterki żółtego sera.

Pieczemy ok. 60 min w temp. 180 stopni.

 

 

Zapraszam również na fb na stronkę firmy Jamar 

 

 


wtorek, 25 listopada 2014

Bardzo lubię leczo a na jesienne i zimowe dni jest idealne na rozgrzanie.

 


 

Składniki:

50 dag kiełbasy cienkiej

30 dag pieczarek

30 dag papryki czerwonej

50 dag cebuli

3 łyżki Ketchupu Kieleckiego łagodnego

sól i pieprz do smaku

przyprawa w płynie do smaku

troszeczkę papryki ostrej w proszku

tłuszcz do smażenia

 

Kiełbasę kroimy na półplasterki.

Paprykę i pieczarki kroimy w paseczki, cebulę w półtalarki.

Cebulę dusimy do miękkości, dodajemy do niej pieczarki i jeszcze chwilę smażymy. Osobno podsmażamy paprykę i kiełbasę. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy Ketchup Kielecki i doprawiamy do smaku. Wszystko razem jeszcze chwileczkę podsmażamy.

Leczo podajemy z pieczywem. Dla ostrzejszego smaku można dodać odrobinę surowej papryczki chili.

 

 

 

 

                             SMACZNEGO !

 

Zapraszam do odwiedzania stronki WSP Społem Kielce oraz Majonezu Kieleckiego 

i jeszcze na Facebooku 

czwartek, 13 listopada 2014

Lubicie ryż? Bo ja bardzo go lubię i często podaję z różnymi sosami.

Dzisiaj zapraszam was na ryż długoziarnisty z sosem z kurczaka.

 


 

Składniki:

400 gram ryżu długoziarnistego Parboiled KUPIEC

1 podwójna pierś z kurczaka

1 marchewka

1 papryka czerwona

1 cebula

3 ząbki czosnku

sól

pieprz czarny

kminek mielony

olej do smażenia

woda

mąka (1-2 łyżki)

 

Wykonanie:

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, dodajemy pokrojoną paprykę i marchew startą na grubej tarce, smażymy aż warzywa zmiękną, na koniec dodajemy pokrojony czosnek. Pierś z kurczaka drobno kroimy i podsmażamy, dodajemy do warzyw, doprawiamy pieprzem, solą i kminkiem. Wszystko podlewamy wodą i chwilę jeszcze dusimy.

Mąkę (1 albo 2 łyżki w zależności jak gęsty chcemy mieć sos) rozrabiamy w wodzie, wlewamy do sosu jak zakipi zdejmujemy z ognia.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, wykładamy na talerze i polewamy sosem.

 

 

 

                             SMACZNEGO !

poniedziałek, 27 października 2014

Teraz jesienią, gdy mamy prawie wszystkie jarzynki ze swoich ogródków, to taka sałatka jest najlepsza i najzdrowsza.

 

 

SAŁATKA JARZYNOWA

Składniki: 

8 marchewek

2 pietruszki

1 seler

1 por

2 cebule

6 ogórki kiszone

8 jajek

puszka kukurydzy

puszka groszku

majonez kielecki

musztarda kielecka

śmietana

pieprz 

sól

 

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler ugotować, wystudzić i pokroić w kostkę. Ogórki i cebulę również pokroić w kostkę. Pora pokroić w półtalarki. Jajka ugotować, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek osączyć.

Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać według uznania musztardy kieleckiej, majonezu kieleckiego i śmietany.

 

                                 SMACZNEGO !

poniedziałek, 15 września 2014

Bardzo często robię różne sałatki, ostatnio do sałatki zamiast majonezu dodałam sos tatarski ze słoiczka i sałatka wyszła bardzo pyszna.


Sos kielecki  tatarski można jeść sam np: do różnych mięs, ale do sałatki jest idealny.

 

 

Sałatka z sosem tatarskim

 

5 jajek gotowanych na twardo

pół główki kapusty pekińskiej

3 pomidory

20 dag sera zółtego

20 dag szynki

3 ogórki konserwowe

2 słoiczki sosu tatarskiego kieleckiego

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Kapustę pekińską szatkujemy. Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Szynkę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę.

Jajka i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Składniki układamy warstwami.

Kolejność układania warstw: kapusta pekińska + pomidory + sos tatarski + ogórki + szynka + sos tatarski + jajka + żółty ser + sos tatarski i ozdabiamy sałatkę najlepiej tymi produktami , które znajdują się w sałatce.

 

 

 

Zapraszam na stronkę WSP Społem

www.majonez.pl 

 

i na fb majonez kielecki 


poniedziałek, 01 września 2014

Niedawno dostałam paczuszkę z ziarenkowo i upiekłam pyszny chlebek z ziarnami słonecznika, konopi i dyni, wyszedł pyszny chlebek.

 


 

Chlebek z ziarnami

 

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki pełnoziarnistej

250 ml ciepłej wody

3 dkg drożdży

1 łyżeczka soli

3 łyżki ziaren Euforia (pestki słonecznika, konopi i dyni)

 

Łączymy wszystkie składniki ze sobą i miesimy ciasto, tak długo aż zacznie nam odchodzić od ręki.

 

Ciasto przekładamy do foremki.

 

Ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy po wierzchu ziarenkami Euforia czyli pestkami słonecznika, konopi i dyni.

 

Jak ciasto trochę podrośnie w foremce to dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.

 

 


środa, 27 sierpnia 2014

Jak wiecie niedawno dostałam paczuszkę od http://www.wspspolem.com.pl/   i na pierwszy rzut wykorzystałam z niej ocet spirytusowy http://www.wspspolem.com.pl/nasze-produkty/octy/ , zrobiłam pyszną sałatkę do słoików, polecam.

 

Zapraszam również na stronkę http://www.majonez.pl/ i na fb https://www.facebook.com/majonezkielecki?fref=ts 

Taka sałatka jest idealna do ziemniaczków i dowolnego mięska.

 


 

Sałatka z cukinii z kurkumą i kukurydzą

Składniki:

6 kg cukinii

6 duże cebule

1 kg marchwi

2 papryki czerwone

1 puszka kukurydzy


Zalewa:

5 szklanek cukru

3 szklanki octu Społem Kielce

1 łyżka kurkumy

kilka ziarenek ziela angielskiego

kilka listków laurowych

3 łyżki oleju

3 łyżki soli 

 


1. Cukinię obieramy, kroimy na połowę wydrążamy środek, kroimy na słupki, a potem kroimy na cienkie kwadraciki, albo ścieramy na szatkownicy.


2. Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki.


3. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na grubym tarku.


4. Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę

 

5. Wszystkie składniki na zalewę dajemy do baniaka i gotujemy.

 


6. W misce mieszamy wszystkie warzywa.


7. Jak zalewa zakipi dodajemy do niej wszystkie warzywa i gotujemy 15 minut.


8.Na sam koniec dodajemy kukurydzę z puszki i dajemy  sałatkę do słoików.

9. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.


 

                            SMACZNEGO!

czwartek, 06 lutego 2014

Dzisiaj spotkała mnie bardzo wielka niespodzianka od firmy Kamis

Odwiedził mnie kurier, który przywiózł paczuszkę, a w niej bardzo dużo przypraw Kamis do testowania.

 

Znam firmę Kamis i niektóre produkty oczywiście używam, ale są i takie które mam pierwszy raz np. Przyprawa dz szarlotki, Przyprawa do sernika, Przyprawa do chleba Litewskiego, Fix Fasolowy kociołek.

Tych przypraw jeszcze nigdy nie miałam i z największą przyjemnością je wypróbuję i opiszę.

Bardzo dziękuję firmie Kamis za możliwość testowania tych wspaniałych produktów.

 

Jeżeli ktoś chciałby dowiedzieć się czegoś więcej o tej firmie to zapraszam na ich stronę internetową

www.kamis.pl

Można się zarejestrować w klubie Kamis i korzystać z wielu różnych przepisów i ciekawostek.

Są tam również na stronie organizowane konkursy, w których można wygrać nie tylko produkty Kamis, ale także jeszcze inne rzeczy.

 

Zapraszam do odwiedzania .

niedziela, 29 grudnia 2013

Ja bardzo lubię piec ciasteczka, a więc dzisiaj zapraszam was na pyszne  "Kocie oczka".


 

Składniki:

 

Ciasto:

- 30 dkg mąki

- 15 dkg margaryny Palma z Murzynkiem

- 15 dkg cukru pudru Kupiec

- 3 żółtka

- odrobina proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

- marmoladka deserowa z wiśnią Jamar

- olejek pomarańczowy do marmolady

- cukier puder Kupiec do posypania ciastek

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę Palmę, cukier puder Kupiec, żółtka i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto.

Z ciasta foremką do kocich oczek wykrawamy ciasteczka. Połowę robimy z dziurką w środku i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

 

 

Jak ciasteczka przestygną, to te z dziurką rozkładamy na papierze śniadaniowym.

 

I posypujemy cukrem pudrem Kupiec.

 

Do marmoladki deserowej z wiśnią Jamar  dodajemy troszeczkę olejku pomarańczowego i mieszamy.

Ciasteczka bez dziurki smarujemy marmoladką.

 

I przekładamy ciasteczkami z dziurką posypane cukrem pudrem Kupiec.

 

 

 


 

 

                           SMACZNEGO!

 

 

 
1 , 2