Pyszne pikantne ogóreczki, które nadają się i do obiadu i na przystawkę.

Składniki:
2,5 kg małych ogórków
3 łyżki soli
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka pieprzu
1 główka czosnku
1.5 szklanki octu
8 łyżek oleju
3 szklanki cukru
1. Ogórki myjemy.

2. Ogórki kroimy wzdłuż na 2 lub 4 części.

3. Zasypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin.

4. Wodę która powstanie wylewamy. Dodajemy chili, pieprz i czosnek wyduszony przez praskę, wszystko razem mieszamy.

5. Z octu, oleju i cukru robimy zalewę ,gorącą zalewamy ogórki i również mieszamy.

6. W tej zalewie pozostawiamy na 12 godzin.

7. Po 12 godzinach układamy ogórki do słoików, do każdego słoika wlewamy tą zalewę żeby przykryła ogórki i zakręcamy słoiki i odstawiamy na półkę.
JUŻ SIĘ NIE GOTUJE.

SMACZNEGO !