Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: wielkanoc

wtorek, 11 kwietnia 2017

Bardzo pyszna pieczeń z jajkiem, którą można sobie zrobić samemu w domu :)

Idealna na Wielkanoc.

 

Składniki:

1 kg mięsa mielonego z łopatki

1 papryka czerwona

1 cebula

7 jajek

4 łyżki bułki tartej

2 łyżki ostrej musztardy

papryka słodka

papryka ostra

oliwa z oliwek

sól

pieprz

tymianek

kminek

 

Wykonanie:

Cztery jajka gotujemy na twardo, studzimy,obieramy i odcinamy końcówki.

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Z mięsa wyrabiamy masę, dodajemy do niego pozostałe surowe jajka, podsmażone warzywa, musztardę, bułkę tartą i doprawiamy do smaku pieprzem, solę, papryką słodką i papryką ostrą.

Połowę masy wykładamy do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na masie układamy gotowane jajka i przykrywamy pozostałą masą mięsną. Po wierzchu posypujemy tymiankiem i kminkiem. Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 50-60 minut.

 

 

                      SMACZNEGO !

środa, 23 marca 2016

Sernik to u mnie w domu obowiązkowe ciasto na Wielkanocnym stole, a ten po prostu rozpływa się w ustach, jest pyszny.


 

Składniki:

Herbatnikowy spód:

200 gram ciemnych herbatników

100 gram margaryny

 

Ser:

1,20 kg sera białego twarogowego

1 szklanka cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 budyń śmietankowy

1 mały jogurt naturalny (180 gram)

200 gram śmietany 18 %

6 jajek

2 łyżki rodzynek

1 łyżka suszonej żurawiny

kilka kropli olejku cytrynowego

 

Dodatkowo:

czekolada deserowa do polania sernika

2 łyżki mleka

 

1. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z wystudzoną margaryną, mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej herbatniki, delikatnie dociskając, wstawiamy na około 45 minut do lodówki.

2. Ser albo mielimy przez maszynkę albo dajemy do miksera i ucieramy, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, następnie dodajemy jogurt, śmietanę, budyń i po jednym jajku cały czas ucieramy.

3. Na sam koniec dajemy rodzynki, żurawinę suszoną i olejek cytrynowy, delikatnie mieszamy łopatką.

4. Ser wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, wyżej dajemy sernik.

5. Sernik pieczemy ponad godzinę w temp. 180 stopni.

6. Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy dekoracyjnie sernik.

 

                     SMACZNEGO !

wtorek, 22 marca 2016

Jajka faszerowane muszą być obowiązkowo na Wielkanocnym stole. A więc zapraszam po przepis na jajka faszerowane  białym serem i tuńczykiem.

 

 

Składniki:

8 jajek ugotowanych na twardo

1 puszka tuńczyka

20 dkg sera białego twarogowego

sól

pieprz

dowolna dekoracja

 

Jajka gotujemy, studzimy i obieramy. Kroimy wzdłuż na połówki i wyjmujemy żółtka.

Biały ser miksujemy w blenderze, dodajemy do niego tuńczyka z puszki, żółtka i doprawiamy pieprzem i solą. W razie potrzeby można dodać majonez albo śmietanę (ja nie dodawałam).

Gotowy farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim połówki białek. Jajka układamy na listkach sałaty i dekorujemy dowolnie.


                                SMACZNEGO !

wtorek, 19 marca 2013

Wielkimi krokami zbliża sie do nas Wielkanoc, a więc pora na Mazurka:)

Mazurek kruchy z kruszynką

Składniki:

37 dkg maki pszennej

25 dkg margaryny

12 dkg cukru pudru

3 żółtka

1 łyżeczka roszku do pieczenia

Ponadto: marmolada jabłkowa do posmarowania ciasta.

Wykonanie:

Makę wysiekać na stolnicy razem z margaryną, dodać cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia i zamiesić ciasto.

Mniejszą połowę ciasta dajemy do lodówki na kruszynke, a pozostałe ciasto rozwałkowuemy i dajemy do formy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 23x38 cm.

Wyłożone ciasto smarujemy marmoladą i na wierzch ścieramy ciasto z lodówki na grubej tarce.

Pieczemy około 30 minut w temp.180 stopni.

Dekorujemy dowolnie.

SMACZNEGO!