Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: marmolada

poniedziałek, 05 stycznia 2015

Witam Was wszystkich po świętach. Czy Wam również ten czas tak szybko leci ? Dopiero były Święta, Sylwester, Nowy Rok dzisiaj już 5 stycznia, a ja jeszcze nie dodałam żadnego wpisu na bloga, pora to nadrobić.

Bardzo się cieszę, że coraz więcej osób zagląda do mojej kuchni.

Zapraszam Was na ciasteczka "Słoneczka z bezą" i życzę Wam wszystkim Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 2015, dużo zdrowia,  aby Wam nie brakowało uśmiechu na twarzy i żeby słoneczko świeciło dla Was cały rok :)

 


Ciastka słoneczka z bezą

 

Bardzo pyszne ciasteczka, idealne do kawki i do herbatki.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

3 żółtka

20 dkg margaryny Palma

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Beza:

3 białka

20 dkg cukru pudru Diamant

1 cukier waniliowy

 

Dodatkowo:

marmolada jabłkowa

olejek pomarańczowy

 

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę Palmę, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kieliszkiem kółeczka.

2. Białka ubijamy z cukrem pudrem Diamant i cukrem waniliowym. Każde kółeczko smarujemy pianą, dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia .

3. Ciasteczka pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

4. Marmoladę mieszamy z olejkiem pomarańczowym. Jak ciastka przestygną to smarujemy marmoladą stronę bez piany i przekładamy dwa ciasteczka do kupy.

 

 

                            SMACZNEGO !

niedziela, 29 grudnia 2013

Ja bardzo lubię piec ciasteczka, a więc dzisiaj zapraszam was na pyszne  "Kocie oczka".


 

Składniki:

 

Ciasto:

- 30 dkg mąki

- 15 dkg margaryny Palma z Murzynkiem

- 15 dkg cukru pudru Kupiec

- 3 żółtka

- odrobina proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

- marmoladka deserowa z wiśnią Jamar

- olejek pomarańczowy do marmolady

- cukier puder Kupiec do posypania ciastek

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę Palmę, cukier puder Kupiec, żółtka i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto.

Z ciasta foremką do kocich oczek wykrawamy ciasteczka. Połowę robimy z dziurką w środku i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

 

 

Jak ciasteczka przestygną, to te z dziurką rozkładamy na papierze śniadaniowym.

 

I posypujemy cukrem pudrem Kupiec.

 

Do marmoladki deserowej z wiśnią Jamar  dodajemy troszeczkę olejku pomarańczowego i mieszamy.

Ciasteczka bez dziurki smarujemy marmoladką.

 

I przekładamy ciasteczkami z dziurką posypane cukrem pudrem Kupiec.

 

 

 


 

 

                           SMACZNEGO!

 

 

wtorek, 19 marca 2013

Wielkimi krokami zbliża sie do nas Wielkanoc, a więc pora na Mazurka:)

Mazurek kruchy z kruszynką

Składniki:

37 dkg maki pszennej

25 dkg margaryny

12 dkg cukru pudru

3 żółtka

1 łyżeczka roszku do pieczenia

Ponadto: marmolada jabłkowa do posmarowania ciasta.

Wykonanie:

Makę wysiekać na stolnicy razem z margaryną, dodać cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia i zamiesić ciasto.

Mniejszą połowę ciasta dajemy do lodówki na kruszynke, a pozostałe ciasto rozwałkowuemy i dajemy do formy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 23x38 cm.

Wyłożone ciasto smarujemy marmoladą i na wierzch ścieramy ciasto z lodówki na grubej tarce.

Pieczemy około 30 minut w temp.180 stopni.

Dekorujemy dowolnie.

SMACZNEGO!

wtorek, 30 października 2012

Często na różne okazje robię te ciasteczka, są trochę pracochłonne, ale są bardzo smaczne.

Ciasto:

- 40 dag mąki

- 14 dag cukru pudru

- 30 dag margaryny

- 3 żółtka

- olejek pomarańczowy

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

- 15 dag margaryny

- 10 dag cukru pudru

- 3 łyżki śmietany

Ponadto:

- marmolada  do przełożenia

- cukier puder do posypania

Wykonanie:

 Ciasto: połowę margaryny na ciasto roztopić i przestudzić. Na stolnicę przesiać mąkę i cukier puder, dodać żółtka, roztopioną margarynę, troszeczkę olejku pomarańczowego i proszek do pieczenia, pozostałą margarynę wysiekać nożem i połączyć wszystkie składniki.  Zamiesić ciasto, rozwałkować i wycinać trzy różnej wielkości kółka, po tyle samo każdych. Piec około 20 minut w temp. 180 stopni.

Masa: margarynę utrzeć z cukrem dodać śmietanę. Po upieczeniu średnie ciastko smarować od spodu masą i przylepiać do większego, a małe ciastko smarować od spodu marmoladą i przylepiać do średniego i wyjdzie nam bardzo fajna piramidka.

 Na koniec posypać cukrem pudrem.