Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: cenos

piątek, 22 września 2017

Tą zupkę pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, nauczyłam się ją robić od mojej mamy. Polecam bo jest bardzo pyszna.

Składniki:

400 gram czerwonej fasoli Cenos

2 litry wody

1 marchew

pół pietruszki

kawałeczek selera

1 duży listek laurowy

4 ząbki czosnku

sól

pieprz

przyprawa w płynie

majeranek

natka pietruszki

 

Zasmażka:

1 łyżka masła

2 łyżki mąki

woda

 

Fasolę czerwoną Cenos zalewamy wodą i moczymy przez noc. Rano zlewamy wodę.

Do garnka wlewamy świeżą wodę i wsypujemy do niej fasolę, dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę, listek laurowy i sól. Gotujemy aż fasola będzie miękka. Wtedy robimy zasmażkę: roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor, dajemy troszeczkę zimnej wody, mieszamy i wlewamy zasmażkę do zupy. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem, przyprawą w płynie, a na sam koniec dajemy natkę pietruszki.

Zupę podajemy z dowolnym pieczywem.

 

                                    SMACZNEGO !

piątek, 11 marca 2016

Dzisiaj zapraszam na naleśniki podane z płatkami ryżowymi, robiłam takie pierwszy raz, ale muszę przyznać, że wyszły bardzo smaczne :)

 

Składniki na naleśniki:

3 szklanki mąki pszennej

2 szklanki mleka

1 szklanka wody gazowanej

3 jajka

2 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

szczypta soli

pół łyżeczki proszku do pieczenia

olej do smażenia

 

Farsz:

szklanka płatków ryżowych błyskawicznych CENOS

2 szklanki mleka

 

Dodatkowo:

syrop trzcinowy Diamant do polania naleśników

dżem truskawkowy 

 

Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy razem i odstawiamy na około pół godziny. W razie potrzeby dodać więcej mleka albo mąki, żeby ciasto było odpowiednie. Następnie smażymy naleśniki.


Zagotowujemy mleko, jak zakipi wsypujemy płatki ryżowe CENOS i gotujemy około 3 minuty.


Jak naleśniki przestygną, to smarujemy je płatkami i zwijamy.


Naleśniki układamy na talerzu, polewamy syropem trzcinowym Diamant i nakładamy dżem truskawkowy.

 

                            SMACZNEGO !