Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: ciasto bez pieczenia

poniedziałek, 04 grudnia 2017

Ciasto bez pieczenia, które najlepiej jest zrobić dzień wcześniej i schłodzić w lodówce przed podaniem.

 

Składniki:


  • 2 duże opakowania herbatników petit beurre (500 gram)
  • 1 puszka masy kajmakowej (ja użyłam masę kukułka)
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietan fixy
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mleka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 80 g gorzkiej czekolady 

 

Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy obie mąki i żółtka i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym,  na gotujące się mleko wlewamy powstały budyń i gotujemy cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło lub margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno.

W wyłożonej pergaminem blaszce układamy warstwę herbatników, na to wykładamy masę kajmakową, na masie kajmakowej układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową i równo rozprowadzamy. Na masie budyniowej układamy kolejną warstwę herbatników,na herbatniki wykładamy bitą śmietanę.

Na wierzch ciasta ścieramy czekoladę. 

Ciasto podajemy dobrze schłodzone.

 

                         Smacznego !

czwartek, 11 lipca 2013

Na zakończenie sezonu truskawkowego zapraszam na pyszny "Sernik na zimno z truskawkami bez pieczenia" (jak nie mamy truskawek, to możemy zastąpić je dowolnymi owocami).

 

 

SKŁADNIKI:

- 1 kg sera białego twarogowego

- 1 galaretka zielona

- 1 galaretka żółta

- 1 galaretka pomarańczowa

- 1 galaretka czerwona

- 20 dkg cukru pudru

- 60 dkg truskawek

- 30 dkg ciastek herbatników

 

WYKONANIE:

Galaretki zieloną, żółtą i pomarańczową rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu.  Galaretkę czerwoną rozpuszczamy według przepisu podanym na opakowaniu. Wszystkie galaretki odstawiamy, żeby zaczęły tężeć.

 

Ser biały twarogowy miksujemy blenderem, stopniowo dodajemy cukier puder i jeszcze chwile miksujemy (jak nie mamy blendera , to ser mielimy przez maszynkę, dodajemy cukier puder i ucieramy).

Okrągłą formę o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami.

Utarty ser z cukrem dzielimy na trzy części. Do jednej części dajemy tężejącą galaretkę zieloną i miksujemy razem do uzyskania jednolitej masy, do drugiej pomarańczową, a do trzeciej żółtą.


Na herbatniki wykładamy masę zieloną, dajemy chwilę do lodówki, następnie wykładamy masę pomarańczową i również dajemy chwilę do lodówki i na koniec wykładamy masę żółtą i również dajemy chwilę do lodówki.

Następnie na masę żółtą układamy umyte i wyszypułkowane truskawki i zalewamy galaretką czerwoną i dajemy na około dwie godziny do lodówki.

 

 

 

 

 

            SMACZNEGO!