Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: babeczki

środa, 23 maja 2018

Bardzo smaczne babeczki, idealne na jeden kęs. 

Takie babeczki warto przygotowywać razem z dziećmi, ja przygotowuję je razem z moimi córeczkami, nie dość że bardzo nam smakują, to jest przy tym bardzo dużo śmiechu i radości, a takie wspólne chwile w kuchni są najpiękniejsze.

Do ciast i ciasteczek najlepsza jest margaryna Palma z firmy Bielmar, którą zawsze używam.

Składniki:

            Ciasto:

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 30 dkg margaryny Palma z firmy Bielmar
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany 18 % (w zależności od potrzeby)

 

         Masa kajmakowo-budyniowa:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 25 dkg margaryny Palma z firmy Bielmar

 

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, żółtka, margarynę Palma z firmy Bielmar i zagniatamy ciasto. Foremki na mini babeczki smarujemy tłuszczem, ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami babeczki, formujemy i dajemy na formę do pieczenia.

2. Babeczki pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

3. Babeczki wyjmujemy z foremek i rozkładamy na papierze śniadaniowym żeby ostygły.

4. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance rozrabiamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i żółtka. Jak mleko zakipi to wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę Palmę z firmy Bielmar ucieramy dodajemy po łyżce masy kajmakowej i budyniu. Masę dajemy do rękawa cukierniczego i napełniamy nią babeczki.

 

                               SMACZNEGO !

 

               

                                            Palma - zróbmy coś dobrego

sobota, 26 listopada 2016

Doskonałe połączenie muffinek, kremu budyniowego i kiwi. Bardzo wszystkim smakują a zwłaszcza dzieciom, polecam na każdą okazję.

Składniki

Na muffinki:

3 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

1,5 szklanki mleka

1/3 szklanki oleju

2-3 kiwi

 

Na krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

20 dkg margaryny Palma

 

Dodatkowo:

3 kiwi do dekoracji

zielone cukiereczki

 

1. Osobno w miskach łączymy ze sobą składniki na muffinki mokre i suche.

2. Do składników suchych wlewamy składniki mokre i wszystko razem mieszamy.

3. Foremki na muffinki napełniamy masą na 2/3 wysokości.

4. Kiwi obieramy, kroimy na małe kawałeczki i do każdej muffinki dajemy po trzy kawałeczki. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

5. Robimy krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku mieszamy obie mąki i żółtka i wlewamy na kipiące mleko, lekko mieszamy i odstawiamy z ognia do wystudzenia. Margarynę Palmę ucieramy i łączymy z zimnym budyniem. Na każdą muffinkę dajemy trochę kremu, ozdabiamy kawałkami kiwi i zielonymi cukiereczkami.

 

                             SMACZNEGO !

piątek, 06 lipca 2012

Dzięki uprzejmości firmy Dan Cake otrzymałam do przetestowania Babeczki do nadzień słodkich i słonych. Nigdy nie kupowałam takich gotowych babeczek, tylko sama piekłam i robiłam różne nadzienia, ale muszę przyznać , że to był mój błąd, ponieważ babeczki Dan Cake są bardzo pyszne, kruche i takie jak upieczone w domu. Więc jeśli ktoś ma jeszcze takie wątpliwości jak ja, to szczerze polecam wypróbować, a na pewno nie pożałujecie.

Jako pierwsze zrobiłam kruche babeczki Dan Cake do nadzień słodkich z masą serową i owocami.

Masa serowa na około 20 babeczek:

- 1/2 kg sera twarogowego

- 1/2 szklanki cukru

- cukier waniliowy

- 1 żółtko

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- budyń śmietankowy

- troszkę olejku pomarańczowego

- różne owoce do dekoracji

Wykonanie: ser zmiksować, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.

Babeczki rozłożyć, napełnić masą serową i udekorować dowolnymi owocami. Gotowe do spożycia.



środa, 14 grudnia 2011

Nadchodzą święta, a więc przepis na babeczki, bez których u nas żadne święta ani inne uroczystości nie mogą się obejść:)

Składniki na ciasto:

- 25 dkg margaryny Kasia

- 0,5 kg mąki

- 25 dkg cukru pudru

- 4 żółtka

- olejek pomarańczowy

Piana:

- 6 białek

- 60 dkg cukru pudru

- troszeczkę kwasku cytrynowego

Ponadto marmolada

Wykonanie: składniki na ciasto zamiesiłam i wyłożyłam do foremek nasmarowanych tłuszczem i upiekłam (wychodzi ok. 40 sztuk). Piekłam ok. 40 minut w temp. 180 st.

Białka ubiłam z cukrem pudrem, jak już były dobrze ubite, to wtedy ubijałam nad parą, aż piana była dobrze gorąca i wtedy dodałam kwasek cytrynowy.


 

D0 upieczonych babeczek dałam po troszeczkę marmolady i wycisłam szprycą pianę.