Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Ulubione
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]()
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wpisy z tagiem: masa krówkowa
środa, 02 stycznia 2019
Pyszne ciasto przełożone kremem budyniowym, posypane orzeszkami ziemnymi, posmarowane masą krówkową i polane roztopioną czekoladą. Składniki Biszkopt:
Krem budyniowy :
Dodatkowo:
1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. 3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Na biszkopt wykładamy krem. 4. Krem posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi. 5. Na orzeszkach rozsmarowujemy masę krówkową kajmakową. 6. Masę kajmakową polewamy roztopioną czekoladą i wstawiamy do lodówki.
SMACZNEGO !
poniedziałek, 19 grudnia 2016
Ja bardzo lubię serniki i odkąd pamiętam, to właśnie sernik zawsze gościł i dalej cały czas gości na naszym świątecznym stole. Czasami korzystam jeszcze z przepisów mamy, czasami wykorzystuję przepisy z gazet albo z internetu, a czasami wymyślam sama, tak jak właśnie ten serniczek i wyszedł bardzo pyszny.
Składniki: Spód: 20 dkg herbatników 10 dkg margaryny
Ser: 1,20 kg sera białego twarogowego zmielonego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy Delecta 5 jajek 3 łyżki kaszy manny 1 kisiel cytrynowy Delecta kilka kropli olejka cytrynowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki oleju 1 szklanka mleka przyprawa do sernika Delecta 10 dkg rodzynek 2 łyżki wiórków kokosowych
Do posmarowania: masa krówkowa posypka kolorowa Delecta Decorada
Margarynę dajemy do garnka, roztapiamy i studzimy. Herbatniki rozkruszamy i dodajemy wystudzoną margarynę, mieszamy i gotową masą wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm. Ser biały twarogowy zmielony dajemy do miksera, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy Delecta i ucieramy, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie stopniowo dodajemy wszystkie składniki, a na sam koniec dajemy ubite białka i rodzynki i delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na herbatnikowy spód. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. Jak sernik wystygnie to smarujemy go masą krówkową i posypujemy kolorową posypką Delecta Decorada.
SMACZNEGO !
czwartek, 29 grudnia 2011
Święta, święta i po świętach. Pora dodać trochę świątecznych przysmaków do bloga:) Ciasto świąteczne z krakersami: Składniki: Ciasto: 8 białek 4 żółtka 20 dkg cukru 10 dkg mielonych orzechów 10 dkg siekanych orzechów 10 dkg rodzynek 10 dkg wiórek kokosowych łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao Masa: puszka masy krówkowej 30 dkg margaryny Ponadto: duże opakowanie krakersów 10 dkg pestek słonecznika Wykonanie ciasta: białka ubiłam stopniowo dodawałam cukier, a następnie żółtka. Wsypałam resztę składników i lekko wymieszałam. Ciasto podzieliłam na połowę i upiekłam dwa placki. Masa: margarynę utarłam, a następnie dodawałam po łyżce masy krówkowej. Przełożyłam: placek + 1/4 masy + połowa krakersów + 1/4 masy + druga połowa krakersów + 1/4 masy + drugi placek + 1/4 masy i wierzch posypałam pestkami słonecznika. |