Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: masa krówkowa

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Ja bardzo lubię serniki i odkąd pamiętam, to właśnie sernik zawsze gościł i dalej cały czas gości na naszym świątecznym stole. Czasami korzystam jeszcze z przepisów mamy, czasami wykorzystuję przepisy z gazet albo z internetu, a czasami wymyślam sama, tak jak właśnie ten serniczek i wyszedł bardzo pyszny.


 

Składniki:

Spód:

20 dkg herbatników

10 dkg margaryny

 

Ser:

1,20 kg sera białego twarogowego zmielonego

1 szklanka cukru pudru

1 cukier waniliowy Delecta

5 jajek

3 łyżki kaszy manny

1 kisiel cytrynowy Delecta

kilka kropli olejka cytrynowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki oleju

1 szklanka mleka

przyprawa do sernika Delecta

10 dkg rodzynek

2 łyżki wiórków kokosowych

 

Do posmarowania:

masa krówkowa

posypka kolorowa Delecta Decorada

 

Margarynę dajemy do garnka, roztapiamy i studzimy. Herbatniki rozkruszamy i dodajemy wystudzoną margarynę, mieszamy i gotową masą wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm. 

Ser biały twarogowy zmielony dajemy do miksera, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy Delecta i ucieramy, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie stopniowo dodajemy wszystkie składniki, a na sam koniec dajemy ubite białka i rodzynki i delikatnie mieszamy. 

Masę serową wykładamy na herbatnikowy spód.

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.

Jak sernik wystygnie to smarujemy go masą krówkową i posypujemy kolorową posypką Delecta Decorada.

 

                               SMACZNEGO !


Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

środa, 05 lutego 2014

Ciasto trochę pracochłonne, ale jest bardzo pyszne, po prostu rozpływa się w ustach. Moje dzieci bardzo je lubią. Przepis dostałam od siostry, ale że lubię trochę zmieniać przepisy i dodawać coś od siebie, to zrobiłam go troszeczkę po swojemu.

A więc zapraszam na ciasto "3Bit po mojemu"

 


 

Składniki:

Biszkopt kakaowy (zrobić podwójnie):

5 jajek

10 dkg cukru

10 dkg mąki

2 łyżki oleju

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Biszkopt jasny:

4 jajka

4 łyżek cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 cukry waniliowe

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 żółtka

25 dkg margaryny

 

Masa krówkowa z puszki

15 dkg margaryny

30 dkg ciastek Petitki

 

Wykonanie:

1. Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i olej i delikatnie mieszamy. Robimy takie dwa biszkopty i dajemy na brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozpuszczamy obie mąki i dodajemy żółtka i mieszamy, jak mleko zakipi, to wlewamy powstały budyń i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę, jak budyń będzie zimny, to dodajemy go stopniowo do margaryny i ucieramy. Biszkopt kakaowy smarujemy połową kremu.

 


 

2. Na krem układamy na całym placku ciastka petitki.

 


 

3. Masa krówkowa: margarynę ucieramy , stopniowo dodajemy po łyżce masy krówkowej. Ciastka smarujemy połowę masy krówkowej.

 


 

4. Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy , stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wykładamy na brytwankę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Na masę krówkową dajemy biszkopt jasny.

 


 

5. Biszkopt smarujemy pozostałą masą krówkową.

 


 

6. Na masie układamy drugą warstwę ciastek Petitki.

 


 

7. Ciastka smarujemy kremem.

 


 

8. I przekładamy drugim biszkoptem kakaowym.

 


 

9. Ciasto polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

 

 

                                                 SMACZNEGO!

czwartek, 29 grudnia 2011

Święta, święta i po świętach. Pora dodać trochę świątecznych przysmaków do bloga:)

Ciasto świąteczne z krakersami:

Składniki:

Ciasto:

8 białek

4 żółtka

20 dkg cukru

10 dkg mielonych orzechów

10 dkg siekanych orzechów

10 dkg rodzynek

10 dkg wiórek kokosowych

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka kakao

Masa:

puszka masy krówkowej

30 dkg margaryny 

Ponadto:

duże opakowanie krakersów

10 dkg pestek słonecznika

Wykonanie ciasta: białka ubiłam stopniowo dodawałam cukier, a następnie żółtka. Wsypałam resztę składników i lekko wymieszałam. Ciasto podzieliłam na połowę i upiekłam dwa placki.

Masa: margarynę  utarłam, a następnie dodawałam po łyżce masy krówkowej.

Przełożyłam: placek + 1/4 masy + połowa krakersów + 1/4 masy + druga połowa krakersów + 1/4 masy + drugi placek + 1/4 masy i wierzch posypałam pestkami słonecznika.