Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: masa krówkowa

środa, 02 stycznia 2019

Pyszne ciasto przełożone kremem budyniowym, posypane orzeszkami ziemnymi, posmarowane masą krówkową i polane roztopioną czekoladą.

Składniki

        Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

        Krem budyniowy :

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny

 

        Dodatkowo:

  • 300 gram orzeszków ziemnych solonych
  • 1 puszka masy kajmakowej krówkowej
  • 1 mleczna czekolada

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Na biszkopt wykładamy krem.

4. Krem posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi.

5. Na orzeszkach rozsmarowujemy masę krówkową kajmakową.

6. Masę kajmakową polewamy roztopioną czekoladą i wstawiamy do lodówki.

 

                               SMACZNEGO !

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Ja bardzo lubię serniki i odkąd pamiętam, to właśnie sernik zawsze gościł i dalej cały czas gości na naszym świątecznym stole. Czasami korzystam jeszcze z przepisów mamy, czasami wykorzystuję przepisy z gazet albo z internetu, a czasami wymyślam sama, tak jak właśnie ten serniczek i wyszedł bardzo pyszny.


 

Składniki:

Spód:

20 dkg herbatników

10 dkg margaryny

 

Ser:

1,20 kg sera białego twarogowego zmielonego

1 szklanka cukru pudru

1 cukier waniliowy Delecta

5 jajek

3 łyżki kaszy manny

1 kisiel cytrynowy Delecta

kilka kropli olejka cytrynowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki oleju

1 szklanka mleka

przyprawa do sernika Delecta

10 dkg rodzynek

2 łyżki wiórków kokosowych

 

Do posmarowania:

masa krówkowa

posypka kolorowa Delecta Decorada

 

Margarynę dajemy do garnka, roztapiamy i studzimy. Herbatniki rozkruszamy i dodajemy wystudzoną margarynę, mieszamy i gotową masą wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm. 

Ser biały twarogowy zmielony dajemy do miksera, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy Delecta i ucieramy, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie stopniowo dodajemy wszystkie składniki, a na sam koniec dajemy ubite białka i rodzynki i delikatnie mieszamy. 

Masę serową wykładamy na herbatnikowy spód.

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.

Jak sernik wystygnie to smarujemy go masą krówkową i posypujemy kolorową posypką Delecta Decorada.

 

                               SMACZNEGO !


Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

czwartek, 29 grudnia 2011

Święta, święta i po świętach. Pora dodać trochę świątecznych przysmaków do bloga:)

Ciasto świąteczne z krakersami:

Składniki:

Ciasto:

8 białek

4 żółtka

20 dkg cukru

10 dkg mielonych orzechów

10 dkg siekanych orzechów

10 dkg rodzynek

10 dkg wiórek kokosowych

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka kakao

Masa:

puszka masy krówkowej

30 dkg margaryny 

Ponadto:

duże opakowanie krakersów

10 dkg pestek słonecznika

Wykonanie ciasta: białka ubiłam stopniowo dodawałam cukier, a następnie żółtka. Wsypałam resztę składników i lekko wymieszałam. Ciasto podzieliłam na połowę i upiekłam dwa placki.

Masa: margarynę  utarłam, a następnie dodawałam po łyżce masy krówkowej.

Przełożyłam: placek + 1/4 masy + połowa krakersów + 1/4 masy + druga połowa krakersów + 1/4 masy + drugi placek + 1/4 masy i wierzch posypałam pestkami słonecznika.