Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: kulki

środa, 14 stycznia 2015

Ciasto trochę pracochłonne, wydaje się trudne do zrobienia, ale wcale tak nie jest. Końcowy efekt pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje.

 

Placek z kremem i kulkami kakaowymi

 

Składniki:

 

Ciasto kruche:

50 dkg mąki

15 dkg cukru pudru

25 dkg margaryny

3 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

marmolada do posmarowania

 

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny

 

1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy mąkę, cukier puder, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i posiekaną margarynę, miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na około 30 minut. Wyciągamy ciasto z lodówki, jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

 

2. Smarujemy marmoladą.

 

3. Do drugiego ciasta dajemy kakao i mieszamy.

 

4. Urywamy po troszeczkę ciasta i robimy kakaowe kulki, które układamy na placku posmarowanym marmoladą.

 

5. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-40 minut.

 

6. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.

 

7. Krem: odlewamy trochę mleka i rozrabiamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

 

8. Przekładamy: placek z kulkami smarujemy kremem.

 

9. Przekładamy biszkoptem.

 

10. Po wierzchu polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !