Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: pałki z kurczaka

czwartek, 05 października 2017

Bardzo lubię pałki z kurczaka zapiekane z warzywami, wrzucam do takiej zapiekanki to co mam akurat w domu i takie połączenie się sprawdza, bo za każdym razem wychodzi inne danie.

Do tego jedzonka wystarczy zrobić surówkę z sezonowych warzyw i wychodzi nam bardzo smaczne i sycące danie obiadowe.

Do zapiekania jest idealna brytwanna firmy Hendi ze stali nierdzewnej,  ponieważ doskonale rozprowadza ciepło, dzięki czemu potrawy przygotowane w brytfannie ze stali nierdzewnej mają niezapomniany smak.


Pałki z kurczaka dobrze przyprawione zapiekane z warzywami

 

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

przyprawa do ziemniaków

sól

pieprz

2 cebule

1 cukinia

8 pałek z kurczaka

przyprawa do kurczaka

czosnek granulowany

papryka słodka

pieprz chili cayenne

sól

oliwa z oliwek

1 kalafior

1 puszka marchewki z groszkiem (może być również świeża)

 

 

Zaczynamy od zamarynowania pałek z kurczaka: do miski wsypujemy przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany, paprykę słodką, pieprz chili cayenne i sól, dolewamy oliwę z oliwek, wszystko razem mieszamy i marynujemy w takiej marynacie pałki z kurczaka przynajmniej godzinę.

Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i układamy w brytwannie firmy Hendi wysmarowanej tłuszczem, posypujemy  przyprawą do ziemniaków solą i pieprzem.

 

Cebulę kroimy w półplasterki i rozkładamy na ziemniakach.

 

Cukinię kroimy w plasterki i rozkładamy na cebuli.

 

 Na cukinii układamy zamarynowane pałki z kurczaka.

Pomiędzy pałki układamy cząstki kalafiora.

Po wierzchu posypujemy groszkiem i marchewką z puszki.

Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ponad godzinę.

Na talerze wykładamy po jednej pałce i warzywa.

U mnie w domu jest akurat 8 osób.

Podajemy z dowolną surówką.


                           SMACZNEGO !

 

 

http://zalacznik.wp.pl/0/d641/oznaczenieKonkurs%20(1)%20(1).png?tsn=1508399597094&zalf=Nowe&wid=112444&p=2&o2=99027&t=IMAGE&st=PNG&ct=QkFTRTY0

 

poniedziałek, 17 lutego 2014

Dzisiaj na obiad zrobiłam tak pyszne pieczone pałki z kurczaka, że nawet dzieciom bardzo smakowały :)

 

 

"Pałki z kurczaka z nutką szafranu"

 

Składniki:

- 8 pałek z kurczaka

- szafran nitki Kamis Specialite

- papryka słodka Kamis

- Fix gulasz myśliwski Kamis

- ognista mieszanka przypraw Kamis młynek

- sól morska Kamis młynek

- pieprz czarny Kamis młynek

 

- rękaw do pieczenia Gosia

 

 

Wykonanie:

1. Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

2. Ucinamy kawałek rękawa do pieczenia Gosia i zaciskamy z jednej strony specjalnym zaciskiem, do środka wkładamy pałki z kurczaka.

 

 

3. Pałki z kurczaka posypujemy przyprawami Kamis.

 

 

4. Rękaw do pieczenia Gosia zaciskamy drugim zaciskiem i rozprowadzamy równomiernie po całym mięsie przyprawy Kamis.

Mięso w rękawie układamy w naczyniu żaroodpornym, dajemy do piekarnika i pieczemy około 100 minut w temp. 180 stopni.

 

 

Jak mięso już jest upieczone, to przecinamy rękaw Gosia i wsypujemy mięso do naczynia, żeby nam było lepiej nakładać.

 

 

Mięsko podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.

 

 

                                              SMACZNEGO!