Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: makaron Czaniecki

czwartek, 06 lutego 2014

Lubicie makaron? Bo ja bardzo i to chyba jeszcze bardziej niż ziemniaki, dlatego dzisiaj na obiadek proponuję pyszny  "Makaron Pappardelle z gulaszem".

Oczywiście ten makaron możecie zastąpić każdym innym, w zależności od tego jaki macie akurat w domu.

 

Ja tutaj użyłam makaron pappardelle Czaniecki, polecam go bo jest bardzo dobry, wogóle się nie skleja, ani nie rozwala na kawałki, jest idealny :)

 

 

               Składniki:

- 400 gram makaronu pappardelle Czaniecki

- 40 dkg łopatki bez kości

- 1 marchewka

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- sól

- pieprz czarny mielony

- papryka słodka mielona

- papryka ostra

- rozmaryn

- olej do smażenia

- 1 szklanka bulionu drobiowego

- natka pietruszki do posypania

 

Wykonanie:

 

1. Mięso oczyszczamy, kroimy w niedużą kostkę, posypujemy słodką papryką.

 

2. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, marchewkę kroimy na małe kawałki.

 

3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dajemy cebulę i czosnek i chwilę smażymy.

 

4. Dodajemy mięso i cały czas mieszając chwilę smażymy, dodajemy marchewkę, wszystko posypujemy ostrą papryką, pieprzem, solą i rozmarynem. Zalewamy gorącym bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie.

 

5. Makaron Pappardelle Czaniecki gotujemy według przepisu na opakowaniu, wykładamy na talerze.


 

6. Na środek makaronu dajemy gulasz i posypujemy natką pietruszki.

 

 

                                               SMACZNEGO !



środa, 08 maja 2013

 

Lubię eksperymentować w kuchni i ostatnio wymyśliłam sobie zupę pieczarkową z makaronem, wyszła bardzo pyszna zupka.

SKŁADNIKI:

pół kilograma pieczarek

2 marchewki

1 cebula

3 litry wody

sól i pieprz do smaku

troszeczkę przyprawy w płynie

2 łyżki mąki

3/4 szklanki śmietany

250gram makaronu rurki z mąki z pełnego przemiału Czaniecki





Wykonanie:

Pieczarki kroimy w plasterki (ja miałam duże to pokroiłam w półplasterki), marchewkę również kroimy w półplasterki, cebulę kroimy w drobne piórka. Dajemy to wszystko do wody i gotujemy około godziny. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i przyprawą w płynie. Mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy do zupy, jak zakipi zdejmujemy z ognia.

Makaron Czaniecki rurka z mąki z pełnego przemiału gotujemy w osolonej wodzie, dodajemy do zupy, mieszamy i wlewamy na talerze.





                            SMACZNEGO!

piątek, 08 marca 2013

Dzisiaj podam wam przepis na pyszną zupkę z makaronem literki Czaniecki i parówkami:)





Składniki:

125 gram makaronu literki Czaniecki

3 litry wody

2 marchewki

2 łyżki mrożonego albo świeżego pora

2 łyżki mrożonego albo świeżego groszku

kawałeczek selera

3 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

sól i pieprz do smaku

przyprawa w płynie do smaku

2 łyżki przecieru pomidorowego

400 gram parówek

Wykonanie:

Makaron literki Czaniecki gotujemy w osolonej wodzie. Hartujemy w zimnej wodzie i odstawiamy.



Marchewkę kroimy na ćwiartki i potem na plasterki, pora kroimy w półplasterki, selera kroimy w drobną kostkę. Do baniaka wlewamy wodę, dodajemy warzywa pokrojone i groszek zielony, do tego dajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy na małym ogniu niecałą godzinę.



Parówki kroimy na małe kawałki i z jednej strony rozcinamy je na cztery części.

Przed końcem gotowania dodajemy przecier pomidorowy. Jak zakipi dodajemy parówki, jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy zupę z ognia, wsypujemy makaron literki Czaniecki i od razu podajemy do spożycia.

SMACZNEGO!

poniedziałek, 25 lutego 2013

Dalszy ciąg testowania makaronu Czaniecki, tym razem będzie to makaron Muszla duża.



Składniki:

250 gram makaron Czaniecki muszla

4 jajka

1 papryka czerwona

3 ogórki kiszone

1 puszka tuńczyka rozdrobnionego

2 łyżki majonezu

pieprz kolorowy Młynek Prymat do smaku

sól do smaku



Makaron Czaniecki muszle gotujemy w osolonej wodzie. Hartujemy w zimnej wodzie.  

    

Jajka gotujemy na twardo. Jajka, paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę, wsypmy doprawiamy do smaku pieprzem kolorowym z młynka i solą.Wsypujemy do miski. Tuńczyka odsączamy i dodajemy do miski.

      

Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem kolorowym z młynka i solą.   

             

Makaron Czaniecki Muszla rozkładamy na talerzu.

Faszerujemy muszle zrobionym farszem.

SMACZNEGO!

środa, 13 lutego 2013

Testowanie Makaronów Czanieckich ciąg dalszy :)

Tym razem jest to Makaron Czaniecki z pomidorami 5 jajeczny :)



Składniki:

500 gram Makaron Czaniecki z pomidorami 5 jajeczny

1 cebula

3 łyżki oliwy z oliwek

500 gram parówek

1 cebula

1 sos boloński ze słoika

sól i pieprz do smaku

żółty ser do posypania

Wykonanie: makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Robimy sos: cebulę kroimy w półtalarki. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy, dodajemy pokrojoną cebulę i chwilę smażymy. Do podsmażonej cebuli dodajemy sos ze słoika i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy parówki pokrojone na plasterki, jak zakipi zdejmujemy z ognia.

Na talerz wykładamy makaron i polewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem.

Dekorujemy natką pietruszki.

Przyznam się, że ten makaron Czaniecki z pomidorami jadłam pierwszy raz, ale szczerze polecam, bo jest bardzo dobry.

                              SMACZNEGO!

środa, 30 stycznia 2013

Ja bardzo lubię makaron pod każdą postacią. Dzisiaj podam wam przepis na sałatkę z makaronem świder firmy Czaniecki.

Do tej pory prawie nie znałam tych makaronów, ale teraz już wiem , że będą one często gościć na moim stole, bo sa bardzo pyszne.

Składniki na sałatkę:

- 250 gram makaronu świder Czaniecki

- puszka czerwonej fasoli

- puszka kukurydzy

- słoik selera marynowanego

- 1 por

- 1/2 puszki ananasa

- majonez do smaku

- sól i pieprz do smaku

Wykonanie: makaron świder Czaniecki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.

Pora kroimy w półtalarki, ananasa z puszki w kosteczkę.

Seler, kukurydzę i fasolę czerwoną odcedzamy na sitku.

Wszystkie składniki razem łączymy, dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem.

Polecam sałatkę, bo jest naprawdę pyszna :)