Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: święta

piątek, 08 grudnia 2017

Powoli zaczynamy przygotowania do świąt, więc zapraszam na pyszne kolorowe ciasteczka, idealne na Boże Narodzenie.

Można je zjeść, ale również są idealną ozdobą stołu świątecznego.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg miodu płynnego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 10 dkg margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody

 

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Dodatkowo:

  • kolorowe cukiereczki

 

Przesianą mąkę dajemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dajemy wszystkie pozostałe składniki czyli: cukier puder, kakao, miód, margarynę, jajka, sodę, cynamon i przyprawę do pierników i zagniatamy ciasto.

Ciasto zawijamy w folie spożywczą i dajemy na około godzinkę do lodówki.

Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy 4 różnej wielkości gwiazdki.

Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Jak pierniczki ostygną robimy lukier, ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny na gładką masę, składamy gwiazdki od największej do najmniejszej i robi się na choineczka, lukrujemy po wierzchu i ozdabiamy kolorowymi cukiereczkami.

 

 

                           SMACZNEGO !

wtorek, 13 grudnia 2016

Lubicie śledzie ? Ja bardzo, a czy jedliście śledzie z rodzynkami ? Bo jeśli nie to polecam spróbować, u mnie takie śledzie od kilku lat goszczą na świątecznym stole.


Składniki:

 50 dkg śledzi w oleju

10 dkg rodzynek

5 cebul

200 ml koncentratu pomidorowego

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

 

Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni podgrzewamy troszeczkę oleju i jak będzie gorący to wrzucamy cebulę, smażymy do momentu aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Śledzie kroimy na małe kawałki i mieszamy z zimnym sosem.

Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej.

 

                       SMACZNEGO !