Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: gołąbki

poniedziałek, 10 lutego 2014

Ja bardzo lubię gołąbki, a najbardziej takie z kaszą gryczaną i ryżem, polane sosem.

Po prostu pychotka.

Dlatego podzielę się z wami przepisem na te pyszności.

 


                 Gołąbki z sosem z łopatki

 

Składniki na gołąbki:

- 2 główki kapusty

- 60 dkg ryżu

- 30 dkg kaszy gryczanej Kupiec

- 1 cebula

- sól morska Kamis młynek

- pieprz czarny Kamis młynek

- olej do smażenia

 

Składniki na sos:

- 1 kg łopatki wieprzowej

- 1 cebula

- 4 ząbki czosnku

- przyprawa Fix gulasz myśliwski Kamis

- papryka słodka Kamis

- sól morska Kamis młynek

- pieprz czarny Kamis młynek

- 1 szklanka wody

- 3 łyżki masła

- 1 łyżka mąki

 

 

Wykonanie:

 

 Gołąbki:

Liście kapusty zaparzamy w osolonej wodzie.  Osobno zaparzamy ryż i kaszę gryczaną Kupiec.

 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.

Ryż i kaszę mieszamy razem z cebulką i doprawiamy do smaku solą morską Kamis z młynka i pieprzem czarnym Kamis z młynka.

 

Powstały farsz zawijamy w liście kapusty, układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy około 2 godziny w temp. 180 stopni.

 


 

 Sos:

Mięso z łopatki wieprzowej kroimy na większe kawałki, dajemy do baniaka.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i dajemy do mięsa.

Wszystko posypujemy przyprawą Fix gulasz myśliwski Kamis, papryką słodką Kamis, solą morską Kamis w młynku i pieprzem czarnym Kamis w młynku, podlewamy wodą, dodajemy masło, wstawiamy do piekarnika i pieczemy wszystko ponad godzinę .

Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody, jak mięso będzie upieczone, to mąką zarabiamy sos, jak zakipi wyłączamy piekarnik.

Mięso można również smażyć na gazie na małym ogniu.

 

Jak gołąbki będą upieczone wykładamy na talerz, wykładamy z boku mięsko i polewamy sosem.

 

 




poniedziałek, 03 czerwca 2013

Dzisiaj przedstawiam wam gołąbki trochę inne, czyli bez zawijania w kapustę.

SKŁADNIKI:

- pół szklanki ryżu

- pół szklanki kaszy manny

- pół szklanki kaszy jęczmiennej

- pół kg mięsa mielonego

- pół główki kapusty

- 5 jajek

- 1 cebula

- sól  do smaku

- pieprz czarny mielony do smaku

- bułka tarta do obtoczenia

- olej do smażenia

 

WYKONANIE:

Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w talarki. Ryż, kaszę mannę, kaszę jęczmienną, cebulę, jajka i mięso mielone dajemy do kapusty, mieszamy i doprawiamy do smaku solą  i pieprzem. 

 

Robimy gołąbki, obtaczamy w bułce tartej.

Najlepiej wszystkie sobie obtoczyć w bułce tartej, a potem już smażyć po kolei.

Podsmażone dajemy do formy i pieczemy jeszcze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około dwie godziny.
                                   

Gołąbki można podać z pieczywem, albo z dowolnym sosem.

Ja najczęściej takie gołąbki podaję z sosem pieczarkowym.

                       SMACZNEGO!