Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: konkurs

poniedziałek, 10 grudnia 2018

Smaczne placuszki, nadziane ziemniakami z kaszą gryczaną. Moje córki mówiły na nie pączki z ziemniakami.

Idealne na Święta Bożego Narodzenia do barszczu czerwonego.

Abyście mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku, pomoże Wam w tym Espumisan Max – wyrób medyczny, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej.

Atmosfera świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po świątecznym posiłku* i znów możesz cieszyć się swobodą kontaktu z najbliższymi.

   „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”.

* Maksymalna dawka dobowa to 5 kapsułek

 

       Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 dkg margaryny
  • 5 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mleka

 

        Farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

 

    Dodatkowo:

  • olej do smażenia

 

1. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski,dajemy pozostałe składniki i rozczyn i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Jak ciasto podrośnie to rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka. Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i dusimy. Do gorących dodajemy kaszę gryczaną, sól, pieprz i roztopione masło .

 

Na każdy placuszek dajemy po kulce ziemniaków.

3. Formujemy kulki, a potem lekko je spłaszczamy.

4. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju.

5.Placuszki smażymy z obu stron na rumiany kolor.

6. Odsączamy na ręczniku papierowym.

7. Na święta będą idealne do czerwonego barszczyku.


                               SMACZNEGO !

 

          "Espumisan Max to wyrób medyczny CE"

                                    Świąteczne tradycje

piątek, 30 listopada 2018

Pyszne ciasto, które zawiera w sobie różne smaki. Idealne dla smakoszów kawy prawdziwej, bo ciasto pięknie nią pachnie, do tego masa czekoladowa i na wierzch orzeźwiająca galaretka. Po prostu pychotka.

Świąteczne potrawy to ważny element naszej tradycji, z którego nie musimy rezygnować. Abyście mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku, albo po takich ciastach z masami. Może Wam w tym pomóc Espumisan Max – wyrób medyczny, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej.

Atmosfera świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po świątecznym posiłku* i znów możesz cieszyć się swobodą kontaktu z najbliższymi.

* Maksymalna dawka dobowa to 5 kapsułek

"Espumisan Max to wyrób medyczny CE"

Składniki: 

      Ciasto białe:

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Masa czekoladowa:

  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dkg margaryny
  • 7 żółtek

 

     Dodatkowo:

  • 3 łyżki kawy prawdziwej
  • 1 galaretka czerwona
  • 2 szklanki wody

 

Ciasto białe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy i wykładamy ciasto na formę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Ciasto posypujemy przez sitko kawą prawdziwą

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, na koniec dajemy mąkę z proszkiem i mieszamy. Ciasto wylewamy na ciasto białe z kawą.

Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Masa: do garnka dajemy wodę, cukier, kakao i zagotowujemy, jak zgęstnieje to zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę, dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce wystudzonej masy czekoladowej.

Masą smarujemy wystudzony placek.

Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawiamy w zimne miejsce, jak zacznie tężeć to wylewamy ją na masę czekoladową.

 

                                       SMACZNEGO !

 

 

         "Espumisan Max to wyrób medyczny CE"

                   

                                           Świąteczne tradycje

czwartek, 22 listopada 2018

Pyszne ciasto, które robię zawsze na Boże Narodzenie, ponieważ bardzo smakuje mojej rodzince.

Dla smakoszy orzechów to prawdziwa przyjemność.

Ciasto podałam na talerzu Ambition.


 

Składniki:

        Ciasto orzechowe:

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

       Ciasto kakaowe:

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

       Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 20 dkg masła

 

Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy mielone, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

2. Ciasto kakaowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , a następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

3. Krem: z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajka na jednolitą masę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, jak zakipi to wlewamy powoli powstały budyń, chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Masło ucieramy i łączymy z zimnym budyniem.

4. Przekładamy : ciasto orzechowe przekrawujemy na pół, jedną część smarujemy połową masy, przekładamy ciastem kakaowym, smarujemy pozostałą masą i przekładamy drugą częścią ciasta orzechowego. Polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

 

Wpis zawiera lokowanie produktu Ambition

 


Przepis na udane święta

środa, 21 listopada 2018

Pyszne ciacho, które dzięki jabłkom i galaretce nie jest za słodkie. Delicje dodają dodatkowego smaku.

Idealne i na co dzień i od święta.

     Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

 

      Placek kokosowy:

  • 4 jajka
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie dajemy kokos i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

      Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 galaretka pomarańczowa

 

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dajemy do garnka, dodajemy cukier i wodę i chwilę gotujemy, aż jabłka troszeczkę zmiękną. Odstawiamy jabłka z ognia wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do tężenia.

Do pokrojenia jabłek użyłam noża Ambition.

      Masa śmietanowa:

  • 1 śmietana śnieżka
  • 200 ml mleka
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 szklanki wody

 

Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia. Ubijamy śmietanę śnieżkę na mleku i wlewamy tężejącą galaretkę.

 

     Dodatkowo:

  • 300 gram delicji pomarańczowych

 

Przekładamy: na biszkopt wykładamy masę jabłkową , układamy delicje, dajemy masę śmietanową i przekładamy plackiem kokosowym.

Polewamy polewą i posypujemy kokosem.

 

Wpis zawiera lokowanie produktu Ambition.

 

                      SMACZNEGO !

 


Przepis na udane święta

piątek, 16 listopada 2018

Bardzo smaczne danie, które odkąd pamiętam to gości u nas na wigilijnym stole.

Można je robić i na co dzień i od święta.

 

Składniki:

          Gołąbki:

  • 40 dkg ryżu
  • 20 dkg kaszy gryczanej
  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki masła

 

       Sos pieczarkowy:

  • 500 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

 

Robimy gołąbki: liście kapusty zaparzamy w osolonej wodzie. Osobno zaparzamy kaszę gryczaną i ryż . Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Ryż i kaszę mieszamy razem z cebulą i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Powstały farsz zawijamy w liście kapusty, układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy około 2 godziny w temp. 180 stopni.

Robimy sos: pieczarki i cebulę kroimy na półplasterki, dajemy na patelnię, ja użyłam patelni Ambition , dodajemy masło, ziele angielskie, liście laurowe i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Na talerz wykładamy gołąbki i polewamy sosem pieczarkowym

Ja użyłam talerza Ambition .

 

 

                             SMACZNEGO !

 

 

             

Przepis na udane święta

czwartek, 04 stycznia 2018

Pyszne ciasto makowe, które w połączeniu z masą orzechową daje bardzo smaczny efekt końcowy.

Idealne na Boże Narodzenie.

#beko, #ciastojakzobrazka, 

Składniki:

           Ciasto: 

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg cukru pudru
  • 30 dkg margaryny
  • 5 żółtek gotowanych
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

           Masa orzechowa:

  • 10 dkg orzechów mielonych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • mleko (tyle aby przykryło orzechy)
  • 15 dkg margaryny

 

            Dodatkowo:

  • marmolada jabłkowa
  • 1 puszka masy makowej (dowolne dodatki do masy)

 

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka gotowane przetarte przez sitko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części . Jedną część rozwałkowujemy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i pieczemy na złoty kolor.

2. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i smarujemy marmoladą jabłkową.

3. Masę makową wykładamy z puszki, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy różne dodatki np: cukier puder, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, olejek migdałowy, rodzynki, albo co kto jeszcze lubi.

Masę makową wykładamy na placek kruchy posmarowany marmoladą jabłkową , rozsmarowujemy i pieczemy około 45-50 minut w temp 180 stopni.

4. Do garnka dajemy zmielone orzechy włoskie, pół szklanki cukru i łyżkę masła i zalewamy mlekiem tyle aby przykryło orzechy. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia do wystudzenia. Ucieramy 15 dkg margaryny i łączymy z zimnymi orzechami. Masę wykładamy na wystudzony placek z makiem.

5. Na masę dajemy placek kruchy.

6. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą albo lukrem.

 

                                           SMACZNEGO !

 

Chcecie się dowiedzieć jak sprytnie przekroić ciasto ?

    klik


Ciasto jak z obrazka

środa, 13 grudnia 2017

Bardzo fajna tarta, która nie tylko jest smaczna, ale również może być piękną ozdobą naszego świątecznego stołu.

#Łowicz, #Durszlak.pl, #akcjakulinarna, #konkurs, #ZMiłościdotruskawek, 

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10 dkg margaryny
  • 100 gram miodu prawdziwego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • konfitura truskawkowa Łowicz do posmarowania

 

Wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i dajemy do lodówki na około godzinę. Wyciągamy ciasto z lodówki mniejszą część zostawiamy na gwiazdki, a większą rozwałkowujemy i dajemy na formę do tarty, nakłuwamy widelcem.

Na ciasto rozsmarowujemy konfiturę truskawkową Łowicz

Na konfiturę układamy powycinane gwiazdki.

Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

                                SMACZNEGO !

 

Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK

środa, 06 grudnia 2017

Bardzo smaczne drożdżówki z cebulą. Do krojenia cebuli użyłam noża AMBITION , który sprawdził się idealnie.

#myAmbition

 

 

     Składniki:

       Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 4 dkg drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli

 

          Nadzienie:

  • 1 kg cebuli
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

        Dodatkowo

  • jajko do posmarowania cebulaków

 

 Do garnuszka dajemy rozkruszone drożdże, zasypujemy cukrem, dolewamy pół szklanki letniego mleka, mieszamy, dodajemy 3 łyżki maki, mieszamy aby nie było grudek i odstawiamy rozczyn na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Łączymy ze sobą pozostałe składniki na ciasto, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kroimy cebulę,podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Bierzemy po trochę wyrośniętego ciasta, rozwałkowujemy, wycinamy większe kółka, na środku robimy dołek i dajemy w niego podsmażoną cebulę. Naokoło smarujemy cebulaki rozkłóconym jajkiem.

Pieczemy około 30-40 minut w temp. 200 stopni, aż do zarumienienia.

 

 W sklepie Dajar dostaniecie 10 % rabatu na hasło ZDROWA-JESIEŃ (rabat obowiązuje do 31.12.2017 więc się spieszcie ).

 


Zdrowa jesień na talerzu

niedziela, 15 października 2017

Taki makaron robię często, bo moje dzieciaki go bardzo lubią.

Tagliatelle Lubella z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym


Składniki:

500 gram makaronu Fale Tagliatelle Lubella

1 podwójna pierś z kurczaka

40 dkg pieczarek

1 cebula

4 ząbki czosnku

10 dkg żółtego sera

olej do smażenia

2 szklanki śmietany 18 %

przyprawa do makaronu

sól

pieprz

bazylia

oregano

 

Cebulę kroimy w półtalarki i podsmażamy, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy, jak pieczarki będą już prawie usmażone to dodajemy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy doprawiamy do smaku pieprzem, solą i zdejmujemy z ognia.

Piersi z kurczaka kroimy na drobne paseczki i podsmażamy. Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, bazylią, oregano i na koniec dajemy przyprawę do makaronu. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach.

Gotujemy makaron Fale Tagliatelle Lubella według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dajemy do sosu, wszystko razem mieszamy i od razu podajemy.

 

 

 

                       SMACZNEGO !          

 


Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Ja bardzo lubię serniki i odkąd pamiętam, to właśnie sernik zawsze gościł i dalej cały czas gości na naszym świątecznym stole. Czasami korzystam jeszcze z przepisów mamy, czasami wykorzystuję przepisy z gazet albo z internetu, a czasami wymyślam sama, tak jak właśnie ten serniczek i wyszedł bardzo pyszny.


 

Składniki:

Spód:

20 dkg herbatników

10 dkg margaryny

 

Ser:

1,20 kg sera białego twarogowego zmielonego

1 szklanka cukru pudru

1 cukier waniliowy Delecta

5 jajek

3 łyżki kaszy manny

1 kisiel cytrynowy Delecta

kilka kropli olejka cytrynowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki oleju

1 szklanka mleka

przyprawa do sernika Delecta

10 dkg rodzynek

2 łyżki wiórków kokosowych

 

Do posmarowania:

masa krówkowa

posypka kolorowa Delecta Decorada

 

Margarynę dajemy do garnka, roztapiamy i studzimy. Herbatniki rozkruszamy i dodajemy wystudzoną margarynę, mieszamy i gotową masą wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm. 

Ser biały twarogowy zmielony dajemy do miksera, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy Delecta i ucieramy, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie stopniowo dodajemy wszystkie składniki, a na sam koniec dajemy ubite białka i rodzynki i delikatnie mieszamy. 

Masę serową wykładamy na herbatnikowy spód.

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.

Jak sernik wystygnie to smarujemy go masą krówkową i posypujemy kolorową posypką Delecta Decorada.

 

                               SMACZNEGO !


Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

wtorek, 27 maja 2014

Dzisiaj zapraszam na pyszne ciacho z galaretkami Winiary.pl.



 

Jakiś czas temu wzięłam udział w akcji na Durszlak.pl i w prezencie dostałam 9 galaretek Winiary: po 3 truskawkowe, arbuzowe i jagodowe.

 


Moje dzieciaki bardzo lubią banany i galaretki, więc 4 galaretki postanowiłam wykorzystać do ciasta z bananami i galaretką.

Przy okazji wezmę udział w akcji na Durszlak.pl i zawalczę o nagrody.

 

Ciasto bananowe z galaretkami Winiary

 

Składniki:

 

Biszkopt jasny:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Biszkopt ciemny:

4 jajka

4 łyżki cukru

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa budyniowa:

3 szklanki mleka

10 łyżek cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 żółtka

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

35 dkg margaryny

 

Masa śmietanowa z galaretką:

500 ml śmietany 30 %

3 łyżki cukru pudru

2 galaretki truskawkowe Winiary

 

Dodatkowo:

4-5 banany

2 galaretki jagodowe Winiary

 

Wykonanie:

Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

Biszkopt ciemny robimy tak samo jak biszkopt jasny, tylko do mąki dodajemy jeszcze kakao.

Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałej szklance mleka rozrabiamy obie mąki i żółtka, mieszamy i wlewamy na kipiący budyń, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę, dodajemy stopniowo zimny budyń. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.

Galaretki truskawkowe Winiary rozrabiamy w połowie wody niż na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Galaretki jagodowe Winiary rozrabiamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy tężejące galaretki truskawkowe.

W biszkopcie ciemnym wycinamy kieliszkiem kółeczka.

 

Przekładamy:

Na biszkopt jasny dajemy masę budyniową z kakao.

Na tą masę dajemy biszkopt ciemny z dziureczkami.

Obieramy banany kroimy na kawałki i w każdą dziurkę dajemy kawałek banana.

To zalewamy masą śmietanową.

W masę śmietanową wciskamy ciemne kółka.

Smarujemy masa budyniową białą.

Zalewamy tężejącymi galaretkami jagodowymi.

Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny.


 


 

W kuchni miałam małego pomocnika, pomagała mi moja 6-letnia córka Kinga, która bardzo lubi galaretki.

 

Kinga już nie mogła doczekać się kiedy zje ten kawałek ciasta.

 

Kinga najpierw zjadła banana, a teraz zabiera się za galaretkę.

 

Po zjedzeniu stwierdziła, że ciasto pyszne, ale najlepsze były galaretki Winiary.

 

Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY! 

 


 

sobota, 02 czerwca 2012

Przeglądając stronki znalazłam fajny konkurs sałatkowy

http://www.konkursiki.eu/2012/05/30/konkurs-salatkowy/

jeżeli chcecie wziąść w nim udział to zapraszam do zapoznania sie z zasadami, konkurs trwa do 17 czerwca, więc jest trochę czasu na zrobienie pysznej sałatki i dodanie do konkursu.

Serdecznie zapraszam, ja też oczywiście wezmę w nim udział, chociaż jeszcze niewiem jaką sałatkę dodam, nagrody fajne :)

http://www.konkursiki.eu/2012/05/30/salatki/

A tutaj macie tak w skrócie, żebyście zapoznali się z zasadami:)

Zasady konkursu kulinarnego w skrócie.

  1. Każdy może wziąć udział w konkursie po dołączeniu do przyjaciół bloga „Konkursy Kulinarne.
  2. Jeden uczestnik konkursu tylko raz może dodać do galerii zdjęć dwa zdjęcia wykonanej przez siebie sałatki podając przy tym składniki oraz przepis. Odnośnik do galerii do której możesz dodać zdjęcia oraz przepis na sałatkę => Konkurs Sałatkowy <=
  3. Podczas dodawania zdjęcia sałatki oraz przepisu podajemy swój adres mailowy, imię i nazwisko oraz adres swojego bloga.
  4. Smak sałatki oraz składniki są dowolne.
  5. Oceniać waszych prace konkursowe będzie trzyosobowe jury serwisu Dekoratornia.