Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: wigilia

piątek, 15 grudnia 2017

Na wigilijnym stole u mnie w domu obowiązkowo musi znaleźć się taki makowiec, podaję go zawsze na zakończenie kolacji wigilijnej.

Składniki:

       Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 10 dkg cukru pudru
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 25 dkg margaryny
  • 2 całe jajka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18 %

 

        Masa makowa:

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropli olejku pomarańczowego
  • kilka kropli olejku arakowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej

 

     Lukier:

  • białko
  • cukier puder

 

1. Wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę, zagniatamy ciasto i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy.

2. Gotową masę makową z puszki wykładamy do miski, dodajemy do niej olejek pomarańczowy i arakowy, cukier waniliowy, rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. Masę makową dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy na cieście.

3. Ciasto z rozsmarowaną masą makową zwijamy w roladę.

4. Makowce dajemy do dwóch brytwanek keksówek wysmarowanych tłuszczem i pieczemy około 40-50 minut w temp. 200 stopni.

5. Robimy lukier: białko ubijamy i później ucieramy go z cukrem, dodając tyle cukru pudru, aby lukier był gęsty. Lukrem polewamy makowiec i dekorujemy dowolnie.

 

                            SMACZNEGO !

wtorek, 13 grudnia 2011

Mój pierwszy przepis na blogu będzie to "Makowiec z cynamonem". Ciasto idealne na Wigilijny stół.

   Składniki:

CIASTO:

- 80 dkg mąki

- 2 jajka

- 5 dkg drożdży

- 15 dkg margaryny 

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 litra mleka

- szczypta soli

 

MASA MAKOWA:

 - 1/2 kg maku

 - 2 jajka

- 10 dkg margaryny 

- 1/5 szklanki cukru pudru

- olejek migdałowy

- 2 łyżeczki cynamonu

- 1 łyżeczka kakao

- 1 łyżeczka kawy prawdziwej

Wykonanie: mak zaparzyć i zemleć dwa razy przez maszynkę. Wystudzić. Margarynę  utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajka, mak i resztę składników, utrzeć.

Wykonanie ciasta: margarynę  rozpuścić i wystudzić, drożdże rozpuścić w pół szklance letniego mleka, jak wyrosną połączyć wszystkie składniki i zamiesić ciasto.  Jak podrośnie podzielić na dwie części , rozwałkować , wyłożyć mak , zwinąć i dać do dwóch keksówek. Piec około godziny w temp. 200 stopni.