Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większ± moj± pasj± jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będ± chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - doł±cz do nas

Wpisy z tagiem: ciasto

¶roda, 31 maja 2017

Pyszne ciacho przekładane serem i rabarbarem, idealne do kawy i do herbaty.

Składniki:

Ciasto kruche:

3 szklanki m±ki

3/4 szklanki cukru pudru

25 dkg margaryny

1 całe jajko

2 żółtka

2 łyżki ¶mietany 18 %

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa rabarbarowa:

1 kg rabarbaru

około pół szklanki cukru

1 galaretka czerwona

 

Masa serowa:

80 dkg sera białego twarogowego

4 jajka

20 dkg margaryny

20 dkg cukru

1 budyń ¶mietankowy

1/4 szklanki mleka

 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 czę¶ci i pieczemy w formach wysmarowanych tłuszczem o wymiarach 23x38 cm w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumieni±.

 

2. Masa rabarbarowa: rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki, dajemy do garnka i rozsmażamy, pod koniec smażenia dodajemy cukier Jak rabarbar będzie już usmażony, zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę czerwon±, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masa serowa: ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, do garnka dajemy ser, margarynę, jajka, cukier i wszystko zagotowujemy na małym ogniu, jak zacznie gęstnieć to rozpuszczamy budyń w mleku, wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia.

3. Przekładamy: na jednym placku rozsmarowujemy przestudzon± masę rabarbarow±.

4. Przekładamy drugim plackiem.

5. Rozsmarowujemy przestudzon± masę serow± i przekładamy trzecim plackiem.

6. Dekorujemy dowolnie.

 

                              SMACZNEGO !


Rabarbar 2017

czwartek, 23 marca 2017

Bardzo pyszne ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać, a smakuje wy¶mienicie. Idealne i na ¶więta i na zwykły dzień.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki m±ki pszennej

pół szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

6 żółtek

25 dkg margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa:

6 białek

pół szklanki cukru

3 ¶mietany 18 % (po 330 gram)

2 budynie ¶mietankowe

1 puszka brzoskwiń

1 czekolada mleczna

 

1. Robimy ciasto: na stolnicę przesiewamy m±kę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka , margarynę i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto przecinamy na dwa nierówne kawałki, owijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do zamrażarki. Następnie formę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i ¶cieramy na ni± na grubych oczkach tarki większ± czę¶ć ciasta.

 

2. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie budyń i ¶mietanę, na sam koniec dodajemy czekoladę i brzoskwinie pokrojone w drobn± kostkę.

Masę wylewamy na formę na starte ciasto.

3. Na masę ¶cieramy na tarce mniejsz± czę¶ć ciasta. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

 

 

 

                           SMACZNEGO !

niedziela, 30 paĽdziernika 2016

Idealne poł±czenie masy cytrynowej oraz ¶mietanowej, które zostały otulone z obu stron pysznym biszkoptem. Ciasto lekkie i smaczne, które u mnie w domu szybko znika z talerza.

 

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki m±ki pszennej

1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Masa cytrynowa:

1/2 szklanki soku z cytryny

1 i 1/2 szklanki wody

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 budyń ¶mietankowy

2 płaskie łyżki m±ki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny Palma

 

Masa ¶mietanowa:

500 ml ¶mietanki 30 %

2 opakowania ¶mietan- fixu

1/2 szklanki cukru pudru.

 

1. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Na sam koniec wsypujemy przesian± m±kę pszenn±, ziemniaczan± oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

2. Gotujemy budyń cytrynowy: do garnka wlewamy sok z cytryny, szklankę wody oraz cukier i cukier waniliowy i zagotowujemy. Do pozostałej wody wsypujemy budyń ¶mietankowy, m±kę ziemniaczan± oraz żółtka i mieszamy. Do gotuj±cej się wody z cukrem i sokiem cytrynowym wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

 

3. Robimy masę ¶mietanow±: zimn± ¶mietanę przelewamy do miksera, dodajemy cukier puder oraz ¶mietan-fix i miksujemy na najwyższych obrotach aż masa będzie gęsta.

 

4. Biszkopt przekrawamy na pół, na formę dajemy spód biszkopta, wykładamy masę cytrynow± i rozsmarowujemy, na masę cytrynow± wykładamy ubit± ¶mietanę i rozsmarowujemy, przekładamy gór± biszkopta. Ciasto posypujemy cukrem pudrem, możemy również polać polew± i wstawiamy do lodówki.

 

 


wtorek, 04 paĽdziernika 2016

W tej chwili mamy sezon na orzechy, a więc zapraszam na smaczne kruche ciasto z orzechami, którego już nie trzeba po upieczeniu przekładać mas±.

 

Składniki:

Ciasto:

4 dkg drożdży

4 łyżki mleka

2 łyżki cukru pudru Diamant

36 dkg m±ki pszennej

36 dkg margaryny Palma

6 żółtek

 

Masa orzechowa:

36 dkg orzechów włoskich mielonych

36 dkg cukru pudru Diamant

6 białek

 

1. Z drożdży, mleka i cukru robimy rozczyn i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Z m±ki, masła, żółtek i rozczynu zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 czę¶ci.

2. Piana: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , na koniec dajemy orzechy i lekko mieszamy. Pianę dzielimy na dwie równe czę¶ci.

3. Jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm. Na placek dajemy połowę piany z orzechami.

4. Rozsmarowujemy.

5.Następnie rozwałkowujemy drugi placek i dajemy na pianę z orzechami.

6. Smarujemy pozostał± pian±.

7. I na wierzch rozwałkowujemy trzeci placek.

8. Placek pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

9. Po upieczeniu i wystudzeniu placek posypujemy cukrem pudrem.

 

 

                            SMACZNEGO !

czwartek, 21 maja 2015

Jak wiecie bardzo lubię piec różne słodko¶ci, a więc dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto makowo-orzechowe z mas± kawow±.

To ciasto jest trochę pracochłonne, ale poł±czenie maku, orzechów i kawy daje pyszny efekt końcowy.

Ciasto podałam na talerzyku Antonio z Porcelana Bogucice

 

Składniki:

Ciasto makowe:

30 dkg maku

30 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

4 jajka

10 dkg rodzynek

5 dkg skórki pomarańczowej

10 dkg orzechów siekanych

skórka z połowy cytryny

1 łyżka kawy prawdziwej mielonej

1,5 łyżeczki cynamonu

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

2 łyżki m±ki pszennej

10 dkg margaryny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

 

Masa kawowa:

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

4 żółtka

2 łyżki kawy prawdziwej mielonej

30 dkg margaryny

 

Wkładka orzechowa:

4 jajka

10 dkg orzechów mielonych

1/2 szklanki cukru

1 łyżka m±ki ziemniaczanej

2 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

1. Ciasto makowe: mak zagotowujemy na mleku i mielimy przez maszynkę 2 razy. Margarynę ucieramy z cukrem, z cukrem waniliowym i żółtkami, dodajemy po łyżce maku i cały czas ucieramy, po utarciu dajemy wszystkie składniki, a na sam koniec ubit± pianę z 4 białek, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na dwie brytwanki wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

2. Wkładka orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie orzechy i na koniec dajemy obie m±ki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na brytfankę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

3. Masa kawowa: mleko, cukier, kawę i żółtka gotujemy na małym ogniu ci±gle mieszamy aby masa trochę zgęstniała, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce wystudzon± masę.

4. Przekładamy: ciasto makowe smarujemy połowa masy kawowej, przekładamy wkładk± orzechow±, smarujemy pozostał± masa kawow± i przekładamy drugim ciastem makowym. Po wierzchu polewamy polew± i dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

                                  SMACZNEGO !

czwartek, 30 kwietnia 2015

Ciasto proste, szybkie i tanie. Bardzo łatwo się je robi, ale za to bardzo szybko znika ze stołu. Placek idealny na każdy dzień.

Składniki na ciasto:

50 dkg m±ki pszennej

15 dkg cukru pudru

5 dkg margaryny

10 dkg miodu

3 łyżki ¶mietany 18 %

1 jajko

1 łyżeczka sody

1 łyżka octu

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

25 dkg margaryny

 

1. Krem: odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim obie m±ki, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, jak zakipi wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.

 


 2. Ciasto: na stolnicę dajemy m±kę, cukier puder, ¶mietanę, jajko, miód, margarynę, sodę i ocet, miesimy ciasto, które dzielimy na 3 czę¶ci.


3. Każd± czę¶ć rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm, pieczemy na złoty kolor około 30 minut).


4. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem. Pierwszy placek smarujemy połow± kremu.


5. Przekładamy drugim plackiem.


6. Rozsmarowujemy pozostały krem.


7. I przekładamy trzecim plackiem.


8. Po wierzchu dekorujemy dowolnie.

 

 

                               SMACZNEGO !

¶roda, 03 grudnia 2014

 

Jeżeli szukacie pomysłów na ¶wi±teczne ciasta, to zapraszam po przepis.

Ciasto bardzo pyszne, idealne poł±czenia ciasta, masy i biszkoptów.

 

 

Wuzetka gotowana z biszkoptami

Składniki:

Ciasto:

25 dkg margaryny

30 dkg cukru pudru

1 łyżka kakao

4 łyżki wody

4 jajka

25 dkg m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa czekoladowa:

1/2 szklanki wody

1 szklanka cukru

1 łyżka kakao

25 dkg margaryny


1 duża paczka biszkoptów

polewa do polania biszkoptów

 

1. Ciasto: margarynę, cukier, kakao i wodę zagotowujemy, jak tylko zakipi zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Jak przestygnie to wtedy dodajemy rozbite jajka i m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

2. Masa : wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy kakao, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy wystudzon± masę. Placek czekoladowy smarujemy mas±.

 

 

3. Na masie układamy biszkopty.


 

4. Po biszkoptach polewamy delikatnie polew±.

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !

pi±tek, 28 listopada 2014

Dzisiaj zapraszam was na pyszne ciasto ananasowe, które ja bardzo lubię. Będzie idealne na ¶więta.


 

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki m±ki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ciasto kokosowe:

4 białka

3/4 szklanki cukru

20 dkg wiórek kokosowych

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

puszka ananasów

1 budyń ¶mietankowy

4 łyżki cukru

1 łyżka m±ki pszennej

25 dkg margaryny

4 żółtka

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec dajemy m±kę wymieszan± z proszkiem i lekko mieszamy. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

2. Ciasto kokosowe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem kokos i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

3. Krem: ananasy odlewamy, je¶li nie ma szklanki soku to dodajemy wody i zagotowujemy z cukrem. Budyń i m±kę rozrabiamy w trochę odlanym soku i wlewamy na kipi±cy sok, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

4. Ananasy kroimy w drobn± kostkę.

5. Margarynę ucieramy z żółtkami i dodajemy zimny budyń

6. Do kremu wsypujemy ananasy i delikatnie mieszamy.

7. Na biszkopt wykładamy krem i go rozsmarowujemy.

8. Przekładamy plackiem kokosowym.

 

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !

niedziela, 05 paĽdziernika 2014

Dzisiaj zapraszam na bardzo pyszne ciasto, które u mnie w domu bardzo szybko znika.

 


 

Składniki:

Ciasto: 1,5 szklanki wody

12 dkg margaryny

1,5 szklanki m±ki

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

2 łyżki m±ki pszennej

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

3/4 szklanki cukru

2 żółtka

25 dkg margaryny

cukier puder do posypania

 

1. Ciasto - do garnka wlewamy wodę, jak zakipi dodajemy margarynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodajemy m±kę cały czas gotujemy aż ciasto zgęstnieje. Odstawiamy garnek z ognia i czekamy aż ciasto trochę ostygnie. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy mikserem na gładk± masę, na koniec dodajemy proszek do pieczenia.

Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci, dajemy do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem. Ciasto pieczemy bez otwierania piekarnika, jedna forma może stać zanim pierwsza się upiecze.


2. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10-15 minut, potem piekarnik skręcamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze około pół godziny.


3. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy m±kę pszenn±, ziemniaczan± i żółtka, jak mleko zakipi to wlewamy powstały budyń. Jak budyń będzie jeszcze dosyć ciepły to dodajemy margarynę i miksujemy , aby wszystko razem ładnie się poł±czyło na gładk± masę. Przekładamy: ciasto + krem + ciasto.


4. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

                              SMACZNEGO !

Tagi: ciasto krem
15:40, bietka_5 , ciasta
Link Komentarze (8) »
wtorek, 27 maja 2014

Dzisiaj zapraszam na pyszne ciacho z galaretkami Winiary.pl.



 

Jaki¶ czas temu wzięłam udział w akcji na Durszlak.pl i w prezencie dostałam 9 galaretek Winiary: po 3 truskawkowe, arbuzowe i jagodowe.

 


Moje dzieciaki bardzo lubi± banany i galaretki, więc 4 galaretki postanowiłam wykorzystać do ciasta z bananami i galaretk±.

Przy okazji wezmę udział w akcji na Durszlak.pl i zawalczę o nagrody.

 

Ciasto bananowe z galaretkami Winiary

 

Składniki:

 

Biszkopt jasny:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Biszkopt ciemny:

4 jajka

4 łyżki cukru

3 łyżki m±ki pszennej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa budyniowa:

3 szklanki mleka

10 łyżek cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 żółtka

3 łyżki m±ki pszennej

3 łyżki m±ki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

35 dkg margaryny

 

Masa ¶mietanowa z galaretk±:

500 ml ¶mietany 30 %

3 łyżki cukru pudru

2 galaretki truskawkowe Winiary

 

Dodatkowo:

4-5 banany

2 galaretki jagodowe Winiary

 

Wykonanie:

Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

Biszkopt ciemny robimy tak samo jak biszkopt jasny, tylko do m±ki dodajemy jeszcze kakao.

Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałej szklance mleka rozrabiamy obie m±ki i żółtka, mieszamy i wlewamy na kipi±cy budyń, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę, dodajemy stopniowo zimny budyń. Masę dzielimy na dwie czę¶ci, do jednej dodajemy kakao.

Galaretki truskawkowe Winiary rozrabiamy w połowie wody niż na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Galaretki jagodowe Winiary rozrabiamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

¦mietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy tężej±ce galaretki truskawkowe.

W biszkopcie ciemnym wycinamy kieliszkiem kółeczka.

 

Przekładamy:

Na biszkopt jasny dajemy masę budyniow± z kakao.

Na t± masę dajemy biszkopt ciemny z dziureczkami.

Obieramy banany kroimy na kawałki i w każd± dziurkę dajemy kawałek banana.

To zalewamy mas± ¶mietanow±.

W masę ¶mietanow± wciskamy ciemne kółka.

Smarujemy masa budyniow± biał±.

Zalewamy tężej±cymi galaretkami jagodowymi.

Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny.


 


 

W kuchni miałam małego pomocnika, pomagała mi moja 6-letnia córka Kinga, która bardzo lubi galaretki.

 

Kinga już nie mogła doczekać się kiedy zje ten kawałek ciasta.

 

Kinga najpierw zjadła banana, a teraz zabiera się za galaretkę.

 

Po zjedzeniu stwierdziła, że ciasto pyszne, ale najlepsze były galaretki Winiary.

 

Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY! 

 


 

¶roda, 12 lutego 2014

Jak już pewnie wiecie o tym, ja bardzo lubię piec ciasta i wła¶nie ostatnio upiekłam takie z wkładk± jabłkowo-orzechow± przełożone kremem, wyszło naprawdę pyszne :)


 

 

"Ciasto z wkładk± jabłkowo-orzechow±"


Składniki:

Wkładka jabłkowo-orzechowa:

- 4 jabłka

- 1 szklanka cukru

- 1/4 szklanka oleju

- 1 łyżka przyprawy do szarlotki Kamis

- 4 jajka

- 2 szklanki m±ki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- 1 szklanka siekanych orzechów

 

Biszkopt (zrobić podwójnie) :

- 4 jajka

- 20 dkg cukru

- 1 budyń ¶mietankowy

- 1 kisiel truskawkowy

- 1 łyżka m±ki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

- 2 szklanki mleka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 2 łyżki m±ki pszennej

- 2 łyżki m±ki ziemniaczanej

- 25 dkg margaryny

 

- cukier puder Diamant do posypania

 

Wykonanie:

 

1. Wkładka jabłkowo-orzechowa: jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wsypujemy pół szklanki cukru, dodajemy olej i przyprawę do szarlotki Kamis, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.

 


2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy pozostały cukier, potem po jednym żółtku, następnie dodajemy m±kę, proszek do pieczenia, sodę, orzechy posiekane i na koniec dodajemy jabłka, mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy do brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

3. Biszkopt robimy z podwójnej porcji (albo jak pieczemy pojedynczo to robimy dwa takie same biszkopty): białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy kisiel, budyń, m±kę i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i wykładamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut.

4. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim m±kę pszenn± i ziemniaczan±, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to wlewamy powstały budyń i ci±gle mieszamy aż się zagotuje, odstawiamy do wystygnięcia.

Margarynę ucieramy i ł±czymy z zimnym budyniem.

 

5.  Przekładamy: biszkopt smarujemy połow± kremu, potem dajemy wkładkę jabłkowo-orzechow±, następnie smarujemy drug± połowę kremu i przekładamy drugim biszkoptem.

 


 

 

 

6.  Ciasto posypujemy cukrem pudrem Diamant.

 


 

 

                                        SMACZNEGO!

 



¶roda, 05 lutego 2014

Ciasto trochę pracochłonne, ale jest bardzo pyszne, po prostu rozpływa się w ustach. Moje dzieci bardzo je lubi±. Przepis dostałam od siostry, ale że lubię trochę zmieniać przepisy i dodawać co¶ od siebie, to zrobiłam go troszeczkę po swojemu.

A więc zapraszam na ciasto "3Bit po mojemu"

 


 

Składniki:

Biszkopt kakaowy (zrobić podwójnie):

5 jajek

10 dkg cukru

10 dkg m±ki

2 łyżki oleju

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Biszkopt jasny:

4 jajka

4 łyżek cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 cukry waniliowe

3 łyżki m±ki pszennej

3 łyżki m±ki ziemniaczanej

3 żółtka

25 dkg margaryny

 

Masa krówkowa z puszki

15 dkg margaryny

30 dkg ciastek Petitki

 

Wykonanie:

1. Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec, m±kę, proszek do pieczenia, kakao i olej i delikatnie mieszamy. Robimy takie dwa biszkopty i dajemy na brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozpuszczamy obie m±ki i dodajemy żółtka i mieszamy, jak mleko zakipi, to wlewamy powstały budyń i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę, jak budyń będzie zimny, to dodajemy go stopniowo do margaryny i ucieramy. Biszkopt kakaowy smarujemy połow± kremu.

 


 

2. Na krem układamy na całym placku ciastka petitki.

 


 

3. Masa krówkowa: margarynę ucieramy , stopniowo dodajemy po łyżce masy krówkowej. Ciastka smarujemy połowę masy krówkowej.

 


 

4. Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy , stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wykładamy na brytwankę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Na masę krówkow± dajemy biszkopt jasny.

 


 

5. Biszkopt smarujemy pozostał± mas± krówkow±.

 


 

6. Na masie układamy drug± warstwę ciastek Petitki.

 


 

7. Ciastka smarujemy kremem.

 


 

8. I przekładamy drugim biszkoptem kakaowym.

 


 

9. Ciasto polewamy polew± i dekorujemy dowolnie.

 

 

                                                 SMACZNEGO!

pi±tek, 24 stycznia 2014

Lubicie serniki? Bo ja bardzo, a do jednego z nich dodałam ptasie mleczko i serniki wyszedł rewelacyjny  i w smaku i w wygl±dzie.

A więc zapraszam po przepis na ten pyszny serniczek :)

 

Sernik z ptasim mleczkiem

 


 

 

Składniki:

Placek kokosowy:

6 białek

20 dkg cukru

3 łyżki m±ki ziemniaczanej

2 łyżki m±ki pszennej

10 dkg kokosu

1 łyżka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Placek kakaowy:

5 jajek

5 łyżek cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

1 kg sera białego twarogowego

1 szklanka cukru

6 żółtek

2 budynie ¶mietankowe na 3/4 litra

pół szklanki mleka

2 galaretki cytrynowe

pół szklanki wody

25 dkg margaryny

 

pół kg ptasiego mleczka

 

Wykonanie:

1. Placek kokosowy: białka ubijamy stopniowo dodajemy cukier, na koniec dajemy m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± , proszek do pieczenia, ocet i kokos, wszystko razem mieszamy. Ciasto wlewamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlewamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

 


2. Masa serowa: margarynę dajemy do rondla i rozpuszczamy, dodajemy ser, cukier, żółtka i gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Dwa budynie ¶mietankowe rozpuszczamy w pół szklance mleka i dodajemy do sera, gotujemy aż zakipi. Zdejmujemy z ognia. Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w pół szklance gor±cej wody, mieszamy i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Odstawiamy masę serow± do stężenia.

 


3. Jak masa serowa przestygnie i zacznie tężeć to przekładamy: dajemy placek kokosowy, wykładamy na niego połowę masy serowej.

 


4. Na masie serowej układamy ptasie mleczko.

 


5. Na ptasie mleczko wykładamy drug± czę¶ć masy serowej.

 


6. Masę serow± przykrywamy plackiem kakaowym.

 


7. Polewamy polew± i dowolnie dekorujemy.

 

 

 

 

                            SMACZNEGO!

czwartek, 16 maja 2013

Nie wiem jak wy , ale ja bardzo lubię ciasta, które s± proste, szybkie i bardzo smaczne.

Oto przepis na jedno z nich "Jabłecznik z cukrem cynamonowym Diamant".


Składniki:

- 4 jajka

- 1 szklanka cukru

- 1 torebka cukru waniliowego

- 1,5 szklanki m±ki pszennej

- pół szklanki m±ki ziemniaczanej

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 margaryna

- 2 jabłka

- cukier cynamonowy Diamant do posypania

 

Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Potem dodajemy żółtka i obie m±ki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy po trochę margarynę wystudzon± i mieszamy do poł±czenia składników.

Ciasto wylewamy na formę do pieczenia wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki i układamy na cie¶cie.


Posypujemy cukrem cynamonowym Diamant.

 

Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.

 

Ciasto proponuję podać z cappuccino posypane również cukrem cynamonowym Diamant.

 

                           SMACZNEGO!

 


 P.S. Robi±c to ciasto skorzystałam z przepisu czarnej http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/placek-z-rabarbarem-8 

z portalu http://www.przyslijprzepis.pl/

tylko zmieniłam owoce, dziękuje Kasiu za przepis :)

 


wtorek, 09 kwietnia 2013

Zostałam jedn± z trzech finalistek konkursu na Top Testera cukru pudru trzcinowego Diamant.

Jeżeli macie ochotę na mnie zagłosować i wystawić swój komentarz, to przy okazji możecie wygrać nagrodę na najlepsze uzasadnienie swojego wyboru.

 

https://www.facebook.com/diamantowa.kuchnia/app_133696533402323

Żeby dodać komentarz to trzeba klikn±ć na moje zdjęcie, wtedy pojawi się moja relacja z testowania, a na dole będzie Dodaj komentarz, serdecznie zapraszam do głosowania.

Relacja z testowania:

Od razu jak dostałam swoj± paczuszkę z produktami do testowania to otworzyłam cukier puder trzcinowy Diamant i spróbowałam i zachwycił mnie od pierwszego dotyku językiem, jest słodziutki, pyszny, delikatny jak puch. Normalnie rozpływa się w ustach. Razem ze mn± próbowały go moje córki i stwierdziły że jest pyszniutki i zaraz chciały pić z nim herbatkę, więc im zrobiłam i powiedziały, że jeszcze nigdy nie piły takiej pysznej herbatki i kazały kupować sobie taki cukier do herbaty i teraz opowiadaj± o nim koleżankom.

 

Wła¶ciwo¶ci produktu:

Cukier puder trzcinowy Diamant nie jest bielutki tylko jest troszeczkę przyciemniony, ale to w niczym nie przeszkadza, jest bardzo słodki, delikatny, puszysty, nie ma w nim żadnych grudek i rozpływa się w ustach.

 

Funkcjonalno¶ć opakowania:

Opakowanie jest bardzo praktyczne i funkcjonalne, ponieważ jeżeli nie zużyjemy od razu całego opakowania, to możemy go szczelnie zamkn±ć i nic z nim w ¶rodku się nie stanie, bo nie będzie dochodziło do niego powietrze.

 

Wła¶ciwo¶ci wypieków:

Wypieki z cukrem pudrem trzcinowym Diamant s± bardzo pyszne, puszyste i wcale nie zmieniaj± koloru, chociaż cukier jest lekko br±zowawy.


Testowany produkt moim zdaniem najlepiej sprawdza się w:

Testowałam cukier puder trzcinowy Diamant w wypiekach, w kremie i w polewie i chyba ciężko byłoby mi okre¶lić gdzie najlepiej się sprawdza, bo jest bardzo dobry do wszystkiego.

 

 

Nazwa przepisu zgłoszeniowego:

Ciasto z wkładk± bakaliow±


Składniki przepisu zgłoszeniowego:

Ciasto orzechowe:

- 4 jajka,

- 4 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant,

- 10 dag orzechów mielonych,

- 2 łyżki m±ki pszennej,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.


Wkładka bakaliowa:

- 9 białek,

- 20 dag kokosu,

- 20 dag cukru pudru trzcinowego Diamant,

- 2 gorzkie czekolady,

- sok z 1 cytryny,

- 10 dag rodzynek,

- 1 mały słoik wi¶ni drylowanych.


Krem:

- 1/2 litra mleka,

- budyń ¶mietankowy,

- 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego Diamant,

- 1 cukier waniliowy,

- 3 łyżki m±ki pszennej,

- 5 żółtek,

- 1 margaryna.


Wykonanie przepisu zgłoszeniowego:

Ciasto orzechowe: białka ubić dodać cukier puder trzcinowy Diamant, następnie żółtka, orzechy i m±kę wymieszan± z proszkiem. Przepis jest na 1 placek, trzeba zrobić podwójnie i dać do brytwanek o wielko¶ci 23x38 cm i piec około 30 minut. Wkładka bakaliowa: ubić białka następnie dodać cukier puder trzcinowy Diamant, czekoladę pokrojon± w kostkę, rodzynki, kokos, sok z cytryny i wi¶nie, lekko wymieszać, wylać na blachę 23x38 cm i piec około 40 minut. Krem: z pół litra odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem pudrem trzcinowym Diamant i cukrem waniliowym. W pół szklance mleka wymieszać m±kę, budyń i żółtka, wlać na gotuj±ce się mleko. Zagotować i wystudzić. Margarynę utrzeć i poł±czyć z zimnym kremem. Przekładać: ciasto orzechowe + połowa kremu + wkładka bakaliowa + druga połowa kremu + przykryć drugim ciastem orzechowym. Polać polew± i dowolnie udekorować.

 


Dodatkowe przepisy, w jakich testowałam produkt:

Mazurek Wielkanocny:

Składniki:

37 dkg maki pszennej 25 dkg margaryny 12 dkg cukru pudru Trzcinowego Diamant 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: marmolada jabłkowa do posmarowania ciasta.

Wykonanie:

M±kę wysiekać na stolnicy razem z margaryn±, dodać cukier puder trzcinowy Diamant, żółtka i proszek do pieczenia i zamiesić ciasto. Mniejsz± połowę ciasta dajemy do lodówki na kruszynkę, a pozostałe ciasto rozwałkowujemy i dajemy do formy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 23x38 cm. Wyłożone ciasto smarujemy marmolad± i na wierzch ¶cieramy ciasto z lodówki na grubej tarce. Pieczemy około 30 minut w temp.180 stopni. Dekorujemy dowolnie.

Polewa:

Pół margaryny, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego Diamant, 2 łyżki kakao i 5 łyżek kwa¶nej ¶mietany zagotować i wystudzić, dodać łyżkę żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach wody i polewać ciasta.


 

 
1 , 2