U mnie sezon malinowy rozpoczęty, a dzisiaj i jutro ma być straszny upał, więc zapraszam na pyszne Ciasto z kremem i malinami.
Takie ciasto jest najlepsze prosto z lodówki.

Ciasto z kremem i malinami
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
25 dkg margaryny
Dodatkowo: 1 galaretka malinowa lub truskawkowa
50 dkg malin
Wykonanie:
1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem, ciasto dajemy na blachę o rozmiarach 23x38 cm i pieczemy około 40 minut.
2. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim mąkę i żółtka, resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy powstały budyń, doprowadzamy do wrzenia. Ucieramy kostkę margaryny i łączymy z zimnym budyniem.
3. Dodatkowo będzie nam potrzebna 1 galaretka malinowa, lub truskawkowa którą szybciej rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy żeby zaczęła tężeć i około 50 dkg malin.
4. Do formy dajemy biszkopt i wykładamy na niego krem.
Na krem układamy maliny.
Maliny zalewamy tężejącą galaretką.
Dajemy do schłodzenia do lodówki.

SMACZNEGO!